Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

21:25, 8. 6. 2015.

| Društvo

Novinari se žale na sastav komisije u Nišu

Autor:RedakcijaIzvor:Južne vesti
Konkurs za medije pod znakom pitanja
Ponovo sporan konkurs za medije u Nišu?

Najveća novinarska i medijska udruženja zatražila su od Gradskog veća Niša da poveća broj članova komisije koja bi trebalo da odlučuje o raspodeli novca namenjenog javnom informisanju u Nišu.

Svih 5 članica "Medijske koalicije" (NUNS, UNS, ANEM, LokalPress i NDNV) je izrazilo bojazan da će raspodela bezmalo 60 miliona dinara biti prevelik teret za tročlanu komisiju i zatražilo povećanje za još 2 člana. Medijska koalicija Previše posla za trošlanu komisiju

Smatramo da će tročlana Komisija koju ste već imenovali imati preterano obiman i težak zadatak, s obzirom na veliki iznos sredstava predviđen konkursom, najveći u dosadašnjoj praksi sufinansiranja medijskih projekata na lokalnom noviu, ali i na veliki broj medijskih projekata koji konkurišu za sufinansiranje - piše u dopisu.

Inače, načelnik gradske Uprave za kulturu Nebojša Stevanović je 28. maja imenovao tročlanu komisiju koja bi trebalo da ocenjuje projekte pristigle na konkurs za "sufinansiranje javnog interesa u medijima".

Na predlog ANEM je imenovan Goran Vladković, glavni i odgovorni urednik vranjskog "OK radija". U ime Društva novinara Niša je imenovana Biljana Ljubisavljević, dopisnica agencije BETA, dok je kao nezavisni stručnjak za medije predložen Dušan Stojanović, dugogodišnji dopisnik Večernjih novosti iz Niša.

Ovo će biti prvi put da se novac poreskih obveznika u Nišu dodeljuje medijima po novom zakonu, na javnom konkursu.

Do sada su gradske vlasti Niša stotine miliona dinara medijima isplaćivale po skrivenim ugovorima potpisanim bez jasnih kriterijuma ili na spornim konkursima čiji je ishod unapred bio poznat. Time je, po oceni stručnjaka, vlast pokušavala da kontroliše rad medija.


Sporna prijava Društva novinara Niša?

Žalbu na odluku o imenovanju komisije uložila je i grupa od 5 niških medija - City radio, Banker radio, Građanin.rs, portal Niške vesti i Južne vesti, ali i nacionalna asocijacija radio stanica Srbije "RAB Srbija".

U dopisu je postavljeno pitanje kredibiliteta "Društva novinara Niša", ali i njihov zakonski osnov za rad.

Naime, pomenuto udruženje građana je i 5 godina posle svog osnivanja i dalje registrovano na kućnoj adresi novinarke zaposlene u mediju koji učestvuje na konkursu, zbog čega "može doći i do kršenja anti-korupcijskih propisa".

Takođe, pod znakom je pitanja i ko upravlja udruženjem. Prethodnom rukovodstvu je mandat istekao još početkom 2014. godine, a APR-u još nije prijavljena promena predsednika. 

Društvo novinara Niša je 27. marta 2015. godine održalo izbornu Skupštinu i na njoj izabralo novog predsednika i novo rukovodstvo. Međutim, ni do danas APR-u nije prijavljena promena odgovornog lica - piše u žalbi.

Zasada nije poznato koja su sve novinarska udruženja predložila članove komisije.


I LAF traži da nadgleda konkurs

Zbog uspostavljanja novog sistema raspodele novca poreskih obveznika članovi Lokalnog antikorupcijskog foruma su zatražili da u formi građanskog posmatrača nadgledaju ceo postupak.

Predstavnik LAF-a bi po njihovom predlogu imao pravo da prisustvuje sastancima Komisije, ostvari uvid u sva dokumenta i iznosi mišljenje, ali ne bi imao pravo glasa pri odlučivanju.

U slučaju da primeti eventualnu nepravilnost građanski posmatrač bi mogao da obavesti javnost i pokreće postupke pred nadležnim organima - stoji u saopštenju LAF-a.

Takođe, predstavnici LAF-a zahtevaju i da im se omogući kontrola trošenja novca od strane medija nakon odluke komisije kome će sredstva biti uplaćena.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: