Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:28, 7. 6. 2011.

| Društvo

Obnova Jug Bogdanove tvrđave u Prokuplju

Autor:N.M.Izvor:Južne vesti

PROKUPLJE – Narodni muzej “Toplica" i prokupačka opština odlučili su da revitalizuju Jug Bogdanovu tvrđavu iz 14. veka na Hisaru (350 metara nadmorske visine).

U njeno obnavljanje biće uloženo 9 miliona dinara, a ideja je da se prostor iskoristi za kulturne manifestacije i kao turistička-istorijska atrakcija Prokuplja.

Prema rečima predsednika prokupačke opštine Milana Arsovića, završen je idejni plan i konkurisalo se kod organizacije “Progres” za potreban novac.

– Čak, iako ne dobijemo novac od “Progresa”, izdvojićemo iz budžeta jer je zaista šteta da propada ovakav kulturno-istorijski spomenik, kada može da ima izuzetnu namenu. Cilj je da ona po nameni liči na niško utvrđenje - kaže Arsović dodajući da bi do leta trebalo da se tvrđava osposobi.

Ideja da se Jug Bogdanova tvrđava rekonstruiše javila se još 1980. godine, kada je završeno istraživanje gornjeg dela, ali do sada i pred upornih pokušaja Julke Kuzmanović Cvetković, koja je nosilac projekta i zaposlenih u Muzeju, nije bilo pomaka, što zbog novca, što jer nije postojao idejni plan.

– Prvi pomak desio se kada je 2002. godine održana predstava “San letnje noći” u režiji Zorana Cvetkovića u okviru manifestacije “Dani evropske baštine”. Tada su svi oduševljeno govorili da sledeće letnje sezone tvrđava treba da zasija, međutim, to se nije desilo. Tek ove godine, sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture napravljen je ugovor o izradi projektne dokumentacije i konačno smo krenuli sa mrtve tačke - objašnjava arheolog Julka Kuzmanović Cvetković, v.d. direktora prokupačkog Muzeja.

Ona dodaje da utvrđenje koje je odlično sačuvano i počinje od podnožja brda do samog vrha ima neslućene mogućnosti.

– Na vrhu je izuzetan prostor koji je idealan za bioskopske i pozorišne predstave, književne večeri i koncerte. Pavle Aksentijević je bio oduševljen akustikom kada je držao koncert u tom prostoru. Naša tvrđava ima sve ono što nedostaje mladima u Prokuplju, odnosno ona je mesto koje odiše lepotom, istorijom i duhovnošću - naglašava ona, dodajući da su ispod temelja tvrđave pronađeni i ostaci vizantijskih bedema i rimskih građevina.

Čitav Hisar je odlična turistička atrakcija, jer je u njegovom podnožju crkva Svetog Prokopija iz 10. veka, kao i Latinska crkva iz 14. veka.

Sa vrha se vide obronci Kopaonika, Jastrebac i čak Niš kada je lepo vreme. Oko Hisara Toplica teče uzvodno (epigenija), pa je to još jedan momenat koji privlači pažnju.

– Sve ove lepote koje su do sada bile gotovo neiskorišćene, a koje se nalaze u samom centru grada, privlače pažnju turista. Već smo sa "Kontikijem" imali probnu vožnju koja podrazumeva obilazak Pločnika I Đavolje varoši, a u kojoj je prva tačka Prokuplje i Hisar. To govori koliko je ovo mesto značajno i koliko će revitalizacija tvrđave da obogati život u Prokuplju - ističe Cvetkovićeva.


"Tri kule su dobro očuvane"


Jug Bogdanova tvrđava ima dobro očuvane tri kule na kojima su zidovi debljine 1 do 3,5 metara. Postojala su tri bedema koja su obavijala brdo. Najbolje je sačuvana kula u podnožju kraj Toplice na kojoj su zidovi visine 11 metara I koja je bila centar odbrane I tvrđave i mosta koji je u blizini.

– Sve će se to obnoviti i uključiti u turističku ponudu. Nadamo se da će naše utvrđenje konačno zablistati ipokazati bogatu istoriju I kulturu naroda koji su nekada živeli u Toplici - napominje Cvetkovićeva. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ozrenko Rahmanjinov-Stojković

    22:18 // 30. 6. 2011.

    Rekla kazala...
    A šta se zgodi sa onim pozorištem, što ga šćahu popraviti? Opraviše li ga, ili još postoji pretnja da se plafon sruši i luster pa'ne?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: