Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

18:51, 9. 8. 2017.

| Društvo

Preplitanje nenadležnosti ministarstava otežava takmičenje ribolovcima

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Ribolovci Vlasina
Rešenje problema leži u promeni načina naplaćivanja članarina i dozvola; foto: JV/IM

Reprezentativci Srbije u fider ribolovu nedavno su osvojili bronzu na Svetskom prvenstvu u Portugaliji, ali je put, koji su zbog nedostatka novca prevalili kolima, otvorio i pitanje finansiranja ovog sporta. Tako je selektor reprezentacije Nedeljko Stupar iz Niša objasnio da je problem u samom sistemu njegovog finansiranja, te da je u Srbiji “loše prepisan” zakon Evropske unije.

Suština samog problema je što su ribolovci, kako objašnjava Stupar, podeljeni u Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Jedni su nadležni za vode, a drugi za sportska pravila i sistem takmičenja, a problem nastaje jer dolazi do “preplitanja nenadležnosti”.

Kada se obratimo Ministarstvu sporta oni nisu nadležni za taj deo, a kada se obratimo Ministarstvu vodoprivrede nadležni su ovi drugi i tako dobiješ jednu nulu. Suština je prosta i izlečiva i većina država u svetu je to rešila mnogo prosto: vode i staze je dala državnim savezima na upravljanje, gde oni kroz članarinu omogućavaju svojim članovima sredstva za takmičenje - objašnjava Stupar.

U “preplitanje nenadležnosti” uverili su se i sami novinari Južnih vesti, kada su pokušali da dođu do komentara ovog problema u ministarstvima. Naime, u jednom Ministarstvu su novinare "prosledili" na drugo, a u drugom su ostali nemi.

Prošle decenije, postojao je Savez sportskih ribolovaca i Savez ribolovnih područja Srbije. Tada su Regionalni savezi upravljali vodama, dobijali novac od dozvola i članarina, koje su bile obavezne do 2013. godine, što je samim tim osiguravalo novac za takmičenja i nacionalne selekcije. Onda je usvojen zakon koji to dodeljuje firmama koje čuvaju vode i riblji fond, te uzimaju najveći deo novca od prodatih dozvola.

Suština je da masa ribolovaca koji kupe dozvolu, kojih je inače sve manje, što zbog cene dozvole, što zbog finansijske situacije u državi, gledaju da uštede novac na toj članarini, koja košta 500 dinara. Mi se suštinski finansiramo iz te članarine, a sada ne možemo da je naplatimo nekome ko neće. Od dozvola dobijamo samo 3% zato što smo im ih prodavali - priča Stupar.

Konkretno na jugu Srbije, ribarska područja Južna Morava 1 i 2 ustupljena su na korišćenje firmama “Asocijacija Veternica - Vlasina” iz Leskovca i “Južna Morava 2” iz Niša. Ona su pobedila na konkursu novembra prošle godine i dobila upravljanje nad vodama u narednih 10 godina.


U Hrvatskoj zbog zakona nema ovakvih problema

Selektor Nedeljko Stupar objasnio je da je problem što je naš zakon loše “preveden” zakon Evropske unije. U drugim zemljama ovaj problem je rešen time što su staze za ribolov date državnim savezima na upravljanje, gde oni kroz članarinu prikupe dovoljno novca da isfinansiraju takmičenja.

Naš zakon je izvučen iz zakona Evropske unije, ali kod recimo Hrvata, od svake prodate dozvole klub ima određeni procenat. Mi samo tražimo da nam vrate ono što smo imali pre 10, 15 godina, da nam vrate upravljanje nad vodama. U Hrvatskoj dozvola povlači članiranu i plus imaju veći procenat od svake prodate dozvole - kaže Stupar.

Problem koji se javlja je i što nema dovoljno registrovanih ribolovaca, jer sport nije dovoljno popularan. Dok ih u našoj zemlji ima oko 1.500, u Holandiji ih, recimo, ima više od milion. Kada se uzme procenat od dozvola i članarina, logično je da kod njih ne postoji problem sa finansiranjem takmičara.

Ovaj tekst je nastao uz podršku programa “Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj Uniji”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: