Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:10, 24. 9. 2013.

| Društvo

Rekonstrukcija škole ili deca ostaju kod kuće

Autor:S. JanačkovićIzvor:Južne vesti
OŠ-Branko-Miljković.jpg
Protest roditelja; foto: D. Vidojković

Roditelji đaka OŠ "Branko Miljković" u Nišu, gde se nastava zbog zatvaranja 9 učionica godinu dana odvija u 3 smene sa skraćenim časovima, neće slati decu u školu ako rekonstrukcija zgrade ne počne do 15. novembra.

Nezadovoljni što se ove školske godine nastava u ovoj školi odvija čak i subotom, postavili su ovaj uslov na jučerašnjem protestu upozorenja u dvorištu škole kada su zatražili da što pre počnu radovi.

Ovakvu odluku doneo je Savet roditelja, što je podržao i Školski odbor. OŠ Branko Miljković Zatvoren stari deo škole sa 9 učionica

Kako objašnjavaju iz Opštine Palilula, na čijoj teritoriji se nalazi ova škola, "stalo se kod raspisivanja tendera i izbora izvođača radova" jer je prvobitni projekat izgradnje, nakon što je građevinska inspekcija prošle godine zatvorila učionice i naložila njihovo renoviranje ili dogradnju, morao da bude izmenjen.

Kako je objasnio predsednik Opštine Palilula Boban Džunić, prvi predračuni su pokazali da je za izgradnju škole bilo potrebno 110 miliona dinara, ali je Ministarstvo za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu prema drugom projektu, nakon odustajanja od prvog, izdvojilo 25 miliona, dok izgradnju sa 30 miliona treba da finansira grad.

Pošto "novac nije problem", za odlaganje najavljivanih radova Džunić je prozvao "odgovorne u ministarstvima, upravama, kao i u komunalnim preduzećima grada".

- Sve ovo ukazuje da ovde nisu čista posla. Ceo projekat je mogao da se ostvari raspoloživim sredstvima, ali je neko duplirao vrednost investicije u tenderskom postupku, tako da je morao da se radi nov projekat i dodatna istraživanja zemljišta. Naše uprave i nadležno ministarstvo u prošlom sazivu ponašali su se krajnje birokratski. Pojedinci i dalje pokušavaju da umanje ulogu opština u rešavanju problema građana - rekao je Džunić.

Direktor škole Miroslav Stanić smatra da je rešavanje ovog problema prekopotrebno i ističe da je na nekoliko promena projekata i sondiranje zemljišta već potrošeno milion i 300 hiljada dinara.

- Oko hiljadu učenika i ove školske godine nastavu pohađa u uslovima koji nisu primereni veku u kome živimo. Kako bi se nadoknadilo gradivo, sve subote za nastavnike i đake su radne. Pošto je zakonom predviđena petodnevna radna nedelja, učenici koji iz opravdanih razloga ne budu pohađali nastavu subotom biće evidentirani, ali im se ti časovi neće računati kao izostanci - objasnio je direktor Stanić.

Učionice, za koje je bilo utvrđeno da boravak u njima predstavlja potencijalnu opasnost za đake, su montažne, nalaze se u starom delu škole izgrađenom 1965. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Sasa Djordjevic

    10:17 // 2. 10. 2013.

    Sigurno znam da vec dosta roditelja razmatraju mogucnost da svoju decu upisu u druge skole dok je skolska godina jos na pocetku

  • ;)

    10:30 // 25. 9. 2013.

    Šta će biti sa onima koji se preračunali?Kako su dobili tu mogućnost? Hoće li onaj ko ih je angažovao da snosi posledice?

  • Vladimir Ilic Lenjin

    16:37 // 24. 9. 2013.

    a ne partijski poslušnik koji neće da se zamera svojim partijskim kolegama iz ministarstava. Dal ja da mu pišem projekte ili on koji prima platu za to ???

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: