Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:32, 14. 10. 2010.

| Društvo

Strategije razvoja Leskovca

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Slobodan Kocić, gradonačelnik Leskovca

LESKOVAC – Dolazak kompanije “Falke” je prekretnica za izlazak našeg grada iz privrednog beznađa u kome se nalazi poslednjih par decenija – ocenjuje Slobodan Kocić, gradonačelnik Leskovca.

- Na pragu našeg grada su velike multinacionalne kompanije, zvučna imena, svetski lideri u svojim granama – podseća Kocić, uz zaključak da se za Leskovac čulo u evropskim i svetskim poslovnmim krugovima, jer je pre nekoliko bio prisutan u Minhenu, na jednom od najznačajnijih sajmova investicija u svetu.

Dva su glavna struba strategije Leskovca – infrastruktura i privreda.

Oba ova stuba su međuzavisna i uslovljena jedan drugim i oba za krajnji rezultat imaju isti cilj – realna radna mesta i održivi razvoj.

Grad na Veternici je prošle godine završio najveću investiciju u istoriji ovoga kraja – Regionalni vodosistem “Barje”.

Fabrika vode sa ugrađenom najsavremenijom opremom je u fazi probnog rada, a sledi postavljanje vodovodne mreže do svakog mesta i svakog domaćinstva.

- U tesnoj vezi sa ovim poduhvatom je izgradnja i proširenje kanalizacione mreže na čitavoj teritoriji grada. Za ove namene odobrena su nam sredstva Evropske unije u iznosu od 10 miliona evra, ali to ne bi bilo moguće da nije bilo nacionalnog kofinasiranja od pet miliona evra – podseća gradonačelnik Kocić, ističući da se u ime građana Leskovca zahvaljuje Vladi Srbije i lično ministru Oliveru Duliću na podršci.

Gradonačelnik Kocić podseća da je počela eksplatacija Regionalne sanitarne deponije “Željkovac”, što je prvi korak u rešavanju jednog od najkrupnijih problema svake sredine, a to je tretman komunalnog otpada.

- Gas će kod prvih korisnika, pre svege privrede, poteći u prvoj polovini naredne godine. Od toga ćemo imati najmanje dvostruku korist. Dobićemo ekološki čist energent i stvorićemo pretpostavke da naša privreda ima jednake uslove u konkurentskoj borbi na tržištu sa sredinama koje već uživaju te blagodeti – pojašnjava gradonačelnik Kocić.

Po oceni gradonačelnika Kocića velike šanse za ubrzaniji razvoj su turizam i usluge.

Pašina česma, kanjon Vučjanke, Grdelička klisura, Kozaračka reka, Jašunjski manastiri, prelepe planine, koje okružuju našu kotlinu i drugi biseri prirode nisu iskorišćeni.

Zdravstveni turizam kao specifični vid turizma jeste naša šansa pre svega zbog činjenice da se genetičar svetskog glasa dr Miodrag Stojković vratio u svoj grad, u njemu već uspešno funkcioniše Klinika za vantelesnu oplodnju, a on ima i druge planove i u tom pravcu, siguran sam, imaće punu podršku svoga grada.

- Poljoprivreda jeste svakako naša najveća razvojna šansa i mora da bude naše strateško opredeljenje, a ne zovu nas slušajno širom sveta – paprikari! – veli gradonačelnik Kocić.

Leskovac će posebnu pašnju posvetiti obvnovljivim izvorima energije.

U nekim stvarima, smatra Kocić, biće prvi u Srbiji, pa i regionu.

Ovde će biti podignuta prva fotonaponska eletrana u regionu snage 1 MW, ali neće biti jedina. Na proleće kreću radovi na istraživanju geotermalnih voda, a lokalna samouprava će podržati svakog
investitora koji želi da gradi mini hidroeletranu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: