Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:23, 10. 4. 2013.

| Društvo

Vraćene olakšice niškim ugostiteljima

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
ugostitelji-baste.jpg
Više radnika manja cena zakupa javne površine, arhivska fotografija

Nakon brojnih zahteva ugostitelja Gradsko veće je odlučilo da vrati olakšice koje umanjuju cenu zakupa javnih površina za postavljanje bašte.

Po jednom zapošljenom radniku vlasnicima kafića i kafana u gradu umanjivaće se cena zakupa javne površine za 10 odsto. Ovu odluku ugostitelji će moći da primenjuju za najviše 5 radnika.

- Cena će im biti umanjena najviše za 50 odsto tj. za 5 prijavljenih radnika ako zakupljuju jednu javnu površinu, a za najviše 20 odsto ako imaju dve javne površine - rekla je Milena Nedeljković iz Uprave za finansije.

Ova vrsta olakšice je postojala i ranijih godina, ali je nedavno ukinuta, a tada su i takse za postavljanje bašte uvećane za 30 odsto.

Nakon protesta vlasnika kafića i kafana iz Parka Svetog Save i razgovora sa gradskim rukovodstvom odlučeno je da povlastice budu vraćene, dok je cena zakupa ostala nepromenjena.

- Mi smo izašli njima u susret svesno umanjujući prihode lokalne samouprave, ali želeći da zaista pomognemo ugostiteljima koji zapošljavaju po nekoliko ljudi - rekao je gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

banđur i perišić Miloš Banđur i Zoran Perišić, arhivska fotografijaGradski većnik resorno zadužen za komunalne delatnosti Miloš Banđur naglasio je da nakon ovakve odluke kontrola ugostiteljskih objekata mora da bude češća. On je pojasnio da je ranije bilo slučajeva da vlasnici lokala prijave radnika kako bi dobili olakšice, a zatim ga brzo i odjave.

- Pošto je bila slaba kontrola, taj vlasnik je i dalje imao povlastice, a radnik nije bio prijavljen. Na nama je sada da insistiramo da nadležni organi vrše češću kontrolu - naglasio je Banđur.

Podsetimo, takse za zakup javnih površina poskupele su još početkom godine, a kada su računi počeli da stižu vlasnici ugostiteljskih objekata izrazili su svoje nezadovoljstvo.

Pored brojnih razgovora sa gradskim rukovodstvom, njihovom inicijativom su sa dnevnog reda poslednje sednice Skupštine opštine Medijana skinute tačke koje regulišu ovu oblast

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandar

    15:57 // 10. 4. 2013.

    Brukaaaa!!! 5 radnika - 50% popusta, pa posle slabo se puni budzet grada.
    A za obicne gradjane poskupele sve usluge.

  • Двери Ниша

    14:16 // 10. 4. 2013.

    Чешће контроле наравно. Али не само оне екстерне већ и интерне - према корумпираним чиновницима. Неопходно је да грађани заиста осете спремност државног поретка да се разрачуна са корупцијом.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: