Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:01, 1. 11. 2010.

| Istražujemo

Škola istraživačkog novinarstva

Autor:B.G.Izvor:Južne vesti
istrazivacko novinarstvo
istraživačko novinarstvo

NIŠ - Južne vesti rapisuju konkurs za polaznike Škole istraživačkog novinarstva.

Škola je namenjena novinarima na početku karijere, srednjoškolcima i studentima.

- Ideja nam je da kroz seriju predavanja i praktičnu nastavu dobijemo nekoliko novinara koji će nastaviti da se bave istraživačkim novinarstvom, ali na lokalnom nivou. Gledamo “Insajder” i slušamo o mahinacijama na državnom nivou, a ista stvar se dešava i u malim sredinama. Čak ne mora da znači ni da je manje novca u opticaju. U ovom slučaju naša ciljna grupa nisu kriminalci, njima neka se bavi policija. Naša meta su pre svega političari i otkrivanje i onih stvari koje možda nisu u potpunosti u suprotnosti sa zakonima, ali jesu sa logikom - kaže Predrag Blagojević, urednik Južnih vesti.

Kroz radionice u kojima će predavači biti eminentni novinari i predstavnici institucija koje se bore protiv korupcije, proći će desetak polaznika. Osim predavanja, svi učesnici Škole će raditi na istraživačkim pričama, koje će najkasnije do kraja 2011. godine biti objavljene u Južnim vestima.

- Ne očekujem da svi polaznici završe priču na kojoj će raditi. Često se dešava da se potroše meseci rada a da priča propadne jer se, na primer, ispostavi da nema dovoljno čvrstih dokaza, a naše je pravilo da nijedan ozbiljan tekst ne bude objavljen ako nemamo papire za sve što hoćemo da kažemo. Iskreno, biću prezadovoljan kada bi smo na kraju imali bar jednu dobru priču, odnosno kada bi bar jedan novinar nastavio da se bavi istraživanjima - kaže Blagojević.

Zbog velike finansijske zavisnosti velike većine medija od novca iz javnih budžeta ili raznih finansijskih lobija, sve češće se dešava da novinari i kada naiđu na dobru priču, nemaju gde da je objave.

- Svi mediji mogu da imaju vesti o dnevnim dešavanjima, da prenose izjave političara, objavljuju crnu hroniku i tu više niko nikom nije konkurencija. Naši najčitaniji tekstovi i ono po čemu već postajemo prepoznatljivi, su iz rubrike "Južne vesti istražuju". Kroz do sada objavljene priče pokazali smo da nam ne nedostaju ni materijal, ni znanje, ni hrabrost. Zbog toga smo postali prvi sprski Internet medija koji je dobio prestižnu nagradu za istraživačko novinarstvo NUNS. Želimo da pojačamo ekipu koja će nastaviti u tom pravcu i verujem da ćemo kroz ovu Školu to i ostvariti - kaže Blagojević.

Odličan primer rada na lokalnim istraživačkim pričama su novine “Vranjske”, čiji novinari već godinama za redom osvajaju najznačajnija priznanja, pa će među predavačima biti i nekoliko imena iz redakcije ovog nedeljnika. 

Predavanja će održati i Gordana Bjeletić urednik niške TV Zona, Zorica Miladinović novinar dnevnog lista “Danas”, Marko Smiljković novinar “Blica”, Radoslavka Despotović urednik emisije “ReAkcija” (ranije “B92 istražuje”) koja se emituje na TV B92, Đorđe Padejski osnivač Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, Dragana Kocić predsednik Društva novinara Niša..

Na spisku predavača biće i Prvoslav Karanović, više puta nagrađivani novinar nedeljnika Vreme, autor teksta “Ubijanje boga lopatom”. Za ovaj tekst, koji govori o brutalnim metodama “lečenja” u Duhovno rehabilitacionom centru “Crna Reka”, Karanoviću je 2010. godine uručena nagrada za istraživačko novinarstvo NUNS.

Škola istraživačkog novinarsta realizuje se zahvaljujući podršci USAID i IREX.


Prijava

Svoju biografiju i motivaciono pismo svi zainteresovani mogu poslati na e-mail [email protected].

Rok za prijavu je 10. novembar u ponoć.

Razgovor sa kandidatima koji budu ušli u uži krug biće održan do 15. novembra.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: