Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:22, 24. 10. 2011.

| Istražujemo

Zaštita izvora prioritet Južnih vesti

Autor:N.T.Izvor:Južne vesti
globaleaks juzne vesti zastita uzbunjivaca arturo filasto
Arturo Filasto (Globaleaks) sa delom redakcije Južnih vesti

Da bi zaštitili identitet građana koji dostavljaju podatke o korupciji, Južne vesti su počele sa primenom sofisticiranog softvera "TOR".

Reč je o programu koji kao najbolji za tu namenu građanima preporučuje i sam Wikileaks. Inače, jedan od tvoraca TOR je Džejkob Eplbaum, koji od hapšenja Žulijana Asanža predstavlja Wikileaks u javnosti.

Osim izuzetno napredne enkripcije podataka, TOR potpunu anonimnost garantuje i zahvaljujući sistemu prenosa podataka kroz Internet.

Dok TOR služi da se sakrije lokacija sa koje građani šalju dokument, da bi njihov identitet bio potpuno sačuvan instaliran je i Globaleaks, program koji omogućava potpunu anonimnost i u daljoj komunikaciji sa novinarima Južnih vesti.

Arturo Filasto, jedan od vodećih stručnjaka Globaleaksa, proveo je dve nedelje u Nišu prilagođavajući sistem, s obzirom da su ga do sada koristili samo specijalizovani "Whistle-blower" sajtovi i organizacije, a da su Južne vesti prvi medij u svetu koji će zvanično početi da ga primenjuje.

- Program zapravo sakriva server i adresu sa koje je neki dokument poslat i iz njega briše i "meta data", podatke o računaru na kome je dokument kreiran. To znači da je i teoretski nemoguće otkriti identitet osobe koja ga je poslala - pojašnjava Filasto.

Urednik Južnih vesti Predrag Blagojević ove alate vidi kao izuzetno korisno oružje u borbi protiv korupcije, a zaštitu "uzbunjivača javnosti", odnosno građana koji korupciju prijavljuju, kao najbitniji uslov za to.

- Izveštavanje o korupciji jedan je od naših prioriteta. Informacije o zloupotrebama najčešće dobijamo od građana koji od nas traže da ne otkrijemo njihov identitet. To je sasvim logično. Međutim, iako mi to poštujemo, uvek postoji mogućnost da će neko pokušati da "prisluškuje" našu komunikaciju. Zbog toga je od ogromnog značaja da učinimo sve da to sprečimo i odlučili smo da iskoristimo preporuku najboljih - kaže Blagojević.

Program se i dalje testira i uskoro će biti pušten u rad.

- Korišćenje je zamišljeno maksimalno jednostavno. Potrebno je da se sa Južnih vesti TOR, koji je veoma mali program. Kada se pokrene, on će sam startovati svoj Internet browser i izbaciti poruku da je od tog trenutka komunikacija potpuno bezbedna. Nakon toga korisnik, kao da šalje običan e-mail, samo bi trebalo da zakači fajlove koje želi da pošalje i eventualno doda svoj komentar. Ostalo je naš deo posla - kaže Blagojević.

Za korišćenje ovog softvera zainteresovane su neke od najvećih medijskih kuća na svetu, a postoji interesovanje i nekih od nacionalnih medija u Srbiji. Naročitu korist od njegove primene mogla bi da imaju i antikorupcijska tela u našoj zemlji.

O pravoj maloj revoluciji u bezbednosti upotrebe Interneta koju je doneo TOR, najbolje govori lista medija koji su o tome izveštavali. Na spisku se nalaze giganti kao što su BBC, CNN, Vol strit žurnal, Vašington post, Diskaveri njuz, Dojče Vele, Njujork tajms, Le Mond, Gardijan, RTS.. 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: