Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Jug Srbije

  • Trg kralja Milana Niš

    RHMZ: U Nišu natprosečno toplo vreme, od sutra hladnije

    Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, u Nišu će danas najviša temperatura biti oko 22 stepena, što je iznad proseka za ovo doba godine, dok se već sutra, 12. februara, očekuje nešto hladnije vreme.

    detaljnije
  • surdulica

    Traktor, smećar, lični pratioci, kanalizacija - na šta će nerazvijene opštine na jugu utrošiti novac Vlade

    Uređenje puteva, kupovina traktora i kamiona, usluge ličnog pratioca i priključak na kanalizacionu mrežu - neke su od stavki na koje će nerazvijene opštine na jugu Srbije potrošiti novac dobijen od kabineta resornog ministra Novice Tončeva. Za 16 opština na jugu izdvojeno je oko 123 miliona dinara, od čega najviše, više od trećine, za Surdulicu - rodno mesto Tončeva i mesto gde je on bio predsednik Opštine.

    detaljnije
  • Niš centar

    Svetski dan dece obolele od raka biće obeležen i na jugu Srbije

    Među 30 gradova u kojima će NURDOR u četvrtak, 15. februara obeležiti Svetski da dece obolelih od raka biće i Niš, kada će od 12 do 14 sati biti organizovan skup ispred platoa kod Kalče. Takođe, od 11 do 15 sati biće organizovano i dobrovljono davanje krvi. Takođe, će biti obeležen i u Leskovcu, Pirotu, Vranju i Prokuplju.

    detaljnije
  • učenici

    Prokupački đaci Gimnazije i Medicinske škole među finalistima takmičenja "Poslovni izazov"

    Učenici Danilo Arsić i Marko Miljojković iz prokupačke Gimnazije i Medicinske škole na nacionalnom srednjoškolskom takmičenju “Poslovni izazov” sa svojim timovima ostvarili su plasman u finalni deo takmičenja na nivou zapadnog Balkana koje će biti održano od 20. do 23. aprila u Poreču. Podeljeni u 20 grupa, 100 učenika iz 76 srednjih škola takmičilo se prethodna dva dana u Beogradu, a jedini sa juga Srbije i članovi timova koji će se naći u finalu takmičenja su Danilo i Marko sa mentorima Draganom Nikolić i Vladimirom Đorđevićem.

    detaljnije
  • skupština srbije

    Konstituisana Skupština, mandati za 23 južnjaka

    U Narodnoj skupštini Republike Srbije održana je konstitutivna sednica, na kojoj su potvrđeni mandati poslanika novog saziva, 14. nakon obnove višestranačja. Prema raspodeli mandata, jug Srbije će u Skupštini imati 23 poslanika. Poslanici opozicije zakletvu položili u holu.

    (4) detaljnije
  • ćuruvija

    "Sramno, fatalan udarac društvu" - reakcije niških novinara i stručnjaka o slučaju Ćuruvija

    Strašno, sramno i tužno - tako niški novinari opisuju odluku Apelacionog suda da oslobodi četvoricu bivših pripadnika Resora državne bezbednosti okrivljenih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije. Da je pravosuđe u potpunosti podređeno političkim interesima i da je pravda nedostižna, saglasni su novinari koji ističu da je oslobađajućom presudom zadat fatalan udarac čitavom društvu.

    (7) detaljnije
  • blokada puta

    Završena blokada kod Rudara, novi protest narednog ponedeljka

    Iako je najavljeno da će trajati tri sata, blokada državnog puta Niš - Priština u Rudaru kod Kuršumlije u znak podržke Srbima na Kosovu i Metohiji završena je nešto ranije, ali je najavljeno masovnije okupljanje svakog narednog ponedeljka, sve dok, kako je rečeno, privremene prištinske institucije i Aljbin Kurti ne prestanu da vrše teror nad srpskim narodom u južnoj srpskoj pokrajini.

    (11) detaljnije
  • toplo i sunčano

    Počinje natprosečno topla februarska nedelja, na jugu od 15 do 20 stepeni

    Početak najkraćeg meseca u godini biće natprosečno topao u celoj Srbiji, a od 5. do 12. februara i na jugu meteorolozi prognoziraju od 15 do 20 stepeni.

    detaljnije
  • protest Ćuruvija

    Protest zbog oslobađanja optuženih za ubistvo Slavka Ćuruvije

    "Dvadeset i pet godina nakon ubistva koje je naručila i organizovala država i devet godina od početka suđenja, ubistvo Slavka Ćuruvije ostaje nekažnjen zločin, a građani Srbije ostaju bez pravde" - ističe Koalicija za slobodu medija, koja poziva na protest u Beogradu, u ponedeljak, 5. februara u 14 sati, zbog odluke Apelacionog suda da oslobodi krivice za ubistvo novinara četvoricu bivših pripadnika Resora državne bezbednosti.

    (2) detaljnije
  • budi human

    40-godišnjaku iz okoline Gadžinog Hana potreban novac za skupocene terapije

    Na svake dve nedelje Miloš Dimitrijević, iz okoline Gadžinog Hana, mora da primi biološku i hemioterapiju, kako bi nastavio sa lečenjem, a kako ta terapija ne može da se primi o trošku RFZO-a, potrebna mu je novčana pomoć. Novac se prikuplja preko Fondacije "Budi human", a njemu se može pomoći i slanjem SMS-a 1624 na 3030.

    (1) detaljnije
  • šljive

    Visoke temperature u februaru mogu uticati na ovogodišnji rod voća u Toplici

    Najava visokih temperatura u februaru preko 15 stepeni ne raduju poljoprivrednike jer bi voćke mogle ranije da krenu sa vegetacijom, nakon čega bi temperature mogle da se spuste ispod nule i da dođe do izmrzavanja, što bi kasnije smanjilo prinose. Ipak, poljoprivredni stručnjaci savetuju da najavljeno toplije vreme voćari iskoriste i završe prolećnu rezidbu koja je u toku, a odmah nakon toga obave zimsko prskanje voća, jer sa prvim pupoljcima biljke postaju najranijivije i zahtevaju adekvatnu zaštitu.

    (2) detaljnije
  • JLM_0376

    Vlada Srbije usvojila: Po 5.000 evra za kupovinu električnog automobila

    Kako bi unapredili kvalitet vazduha, Vlada Srbije odlučila je da subvencioniše kupovinu električnih vozila, a najviše para izdvaja za automobile - 5.000 evra. Na sednici je odlučeno i da država za kupovinu nekretnine po osnovu rođenja deteta roditeljima pomogne sa ukupno 1,5 milijardi dinara, a u cilju sprečavanja afričke kuge izdvojiće novac i za vlasnike životinja.

    (8) detaljnije
  • niška banja

    Naredne nedelje temperatura u Srbiji do 20 stepeni

    U Srbiji će za vikend maksimalne temperature biti i do 20 stepeni i tako će ostati sve do 9. februara, saopštava Republički hidrometeorološki zavod. U Nišu je za danas najavljeno sunčano vreme, kao i najviša temperatura od 7 stepeni.

    (1) detaljnije
  • trudnica

    "Kreni-promeni" poziva da se napravi pritisak na porodilišta da dozvole pratnju na porođaju

    Na zahtev da se u svim porodilištima u Srbiji omogući besplatna pratnja na porođaju, koji je potpisalo skoro 200.000 ljudi, Ministarstvo zdravlja ćuti već nedelju dana, pa je tim "Kreni-promeni" pozvao sve ljude da se priključe novoj akciji i izvrše pritisak u svojim opštinama i gradovima koja imaju porodilišta i za nedelju dana im predaju zahteve da dozvole prisustvo porođaju.

    (6) detaljnije
  • porođaj

    U jeku borbe protiv akušerskog nasilja - advokat iz Niša nudi pravnu pomoć

    Glasnije nego ikad su porodilje poslednjih dana svedočenjima o akušerskom nasilju koji su preživele u srpskim porodilištima. Da ne bi sve ostalo samo na društvenim mrežama i u medijima advokat iz Niša Zoran Pešić ponudio im je besplatnu pravnu pomoć, uz napomenu da će ukoliko naplati troškove tokom postupka novac uplaćivati NURDOR-u. Za Južne vesti kaže da je ovo nastavak borbe koju nažalost nije uspela da sprovede njegova supruga koja je preminula nekoliko meseci nakon porođaja, a sve porodilje ohrabruje da ne ćute ni na ružnu reč, jer je i to vrsta akušerskog nasilja.

    (4) detaljnije
  • rođ

    (Ne)čovek preti streljanjem redakciji

    Nepismeno i uz slovne greške, čitalac je na vest o srndaću u Svrljigu ostavio komentar u kojem preti streljanjem “zapadnjačkoj ciganiji”, a pominje i Soroša i “istinu o nama”. Ostaje dilema da li se pretnja odnosi na srndaća ili redakciju, što bi nadležni organi trebalo da utvrde. Ipak, isti "autor" je već pominjao batine par dana ranije.

    (11) detaljnije
  • 14god-3

    "Južne vesti" slave 14. rođendan

    Južne vesti ne čine vesti, izveštaji, najave, reportaže, istraživanja, fotografije, video-prilozi, emisije ili ankete, Južne vesti već 14 godina čine - ljudi. To su ljudi koji svakodnevno predano, sa velikom željom, trudom, posvećenošću tragaju za istinom, pokušavaju da podižu svest građana, slušaju o problemima, traže rešenje. I to rade tačno 14 godina - na današnji dan 2010. godine počeo je sa radom sajt koji je dosad imao preko 311 miliona otvorenih stranica, a koji raste sa svojim čitaocima, prijateljima i saradnicima.

    (14) detaljnije
  • pedofil, kompjuteri

    Još jedan Međunarodni dan privatnosti u Srbiji prolazi u kršenju tog prava

    Nedelju privatnosti i Međunarodni dan privatnosti, koji se obelažava 28. januara, građani Srbije neće dočekati upoznati sa njihovim pravima na privatnost, ističu Ivan Marković, stručnjak za informacionu bezbednost i Angela Trajić iz pravnog tima "Crte". Oni tvrde i da državne institucije ne rade na edukaciji i ohrabrivanju građana, kao i to da se kršenje prava na privatnost posebno vidi tokom izbornih kampanja.

    (2) detaljnije
KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: