Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:40, 17. 8. 2015.

| Kultura

Emotivna završnica "Nišvila" uz kišu, organizacija nikad teža

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
naslovna
Kiša posle 9 godina na "Nišvilu"; foto: Vanja Keser

Iako je ovogodišnji "Nišvil" oborio rekord po broju izvođača i stejdževa, direktor festivala Ivan Blagojević ističe da im organizacija nikad nije teže pala jer je podrška Ministarstva kulture, ali i sponzora bila “skandalozna”.

Takođe, objašnjava Blagojević, naročit problem je napravila odluka niškog Zavoda da je Rovče u Tvrđavi nebezbedan prostor i da tu ne sme da se postavi novi “Midnight Jazz Stage”, iako su organizatori uprkos tome odlučili da tu postave besplatnu binu za elektronsku muziku.

Napravili su bez razloga jednu neprijatnu atmosferu, što nam je, ja mislim, smanjilo prodaju karata ove godine, jer nije prijatno ljudima da čuju da će im se zidine obrušiti na glavu. Međutim, mi smo sve radili u skladu sa Planom generalne regulacije, imali smo jake mere bezbednosti kao i svake godine, jer smo odgovoran festival - kaže on.

DSC-1721 Vejn Eskoferi svira na pljusku poslednje večeri; foto: Vanja KeserZato, kaže, nije bilo nijednog jedinog incidenta, jer je i sama publika bila odlična, tako da se “Midnight Jazz Stage” pokazao kao pun pogodak.

Uprkos svim organizacionim i finansijskim problemima, kaže Blagojević, ove godine je 600 muzičara održalo 90 koncerata na 10 bina.

Osim toga, i poseta je, navodi, bila izuzetna, s obzirom na to da je glavni program videlo oko 20.000 posetilaca, a prateće programe je za 4 dana, prema njegovim procenama, videlo oko 120.000 - 130.000 ljudi, što je otprilike u rangu prošlogodišnje posete.


Kiša posle 9 godina nije uspela da pokvari raspoloženje

DSC-1590 Kiša učinila atmosferu romantičnom; foto: Vanja KeserPljusak poslednje večeri, iako je mnoge rasterao, nije smetao vernoj publici da ostane i uživa u nastupima izvođača koji su zatvorili festival. Blagojević kaže da ovakva kiša u toku "Nišvila" nije pala devet godina, i nada se da će posle ovoga i narednih devet godina biti suvo.

Upravo zbog kiše je ovo poslednje veče bilo naročito emotivno, posebno u toku nastupa Amire Medunjanin i njenih džez-sevdalinki. U svakom slučaju smo imali jedan nesvakidašnji završetak festivala - objašnjava Blagojević.

Jedini problem koji je kiša napravila je, kaže, što su pokisli kablovi na “Open Stage”-u pa su morali da prebacuju izvođače na “Youth Stage”. Osim toga, navodi, sve je proteklo u najboljem redu.


Izvođači zahvalni publici što je ostala na kiši

IMG-1878 Vejn Eskoferi oduševljen publikom; foto: JVSaksofonista Vejn Eskoferi navodi da se sjajno osećao u toku nastupa jer je publika plenila energijom koju je imala uprkos kiši.

Bilo je sjajno svirati pred svim onim ljudima koji su stajali sa kišobranima i igrali. Zadovoljstvo mi je bilo da nastupam na ovom divnom festivalu i zahvalan sam publici zbog koje se osećam sjajno - rekao je Eskoferi.

I Nenad Vasilić, kontrabasista u bendu Amire Medunjanin i rođeni Nišlija, kaže da mu je bilo naročito zadovoljstvo da nastupa u svom rodnom gradu i to nakon skoro dve decenije, s obzirom na to da je poslednji put na "Nišvilu" svirao 1998. godine.

Bojali smo se da naš sastav kamernog karaktera, sa akustičnim instrumentima i vokalom neće moći da zvukom ispuni taj prostor, ali smo uspeli, i meni je bila izuzetna čast da nastupam pred ovim ljudima koji su nas sjajno prihvatili - navodi Vasilić.

IMG-1876 Vasilić posle 17 godina na "Nišvilu"; foto: JVNastup Amire Medunjanin i njen spoj tradicionalnog i avangardnog, jedan je od koncerata sa ovogodišnjeg “Nišvila” koji će se, po Blagojevićevom mišljenju, pamtiti po originalnosti i atmosferi.

Osim toga, dodaje, 21. “Nišvil” obeležio je neobični nastup Sun Ra Arkestra, ali i IncognitaMontija Aleksandera, Duška Gojkovića i mnogih drugih domaćih i svetskih muzičara.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nislija

    19:46 // 17. 8. 2015.

    To je bio pravi Nis, kao iz mog vremena,80.-ih godina proslog veka. E, bas u inat prostakluku i razlgolicenim umetnicama i njihovim projektima.Hvala vam momci,moja porodica je odusevljena.

  • Kao nekad u Galiji

    19:37 // 17. 8. 2015.

    Ljudi, svaka vam cast.Odusevljeni smo moja supruga i ja, kako muzikom, muzicarima, binama, tako i civilizovanim ponasanjem svih na Nisvilu.Dobro je sto niste zvali ministra da zatvori festival,shvatio bi to bukvalno, a i zbog kise i njegove antenica frizure.Cudi me da nije bilo Ljuba na Nisvilu, verovatno jos nije stigao s Belmuzijade.

  • todor

    19:26 // 17. 8. 2015.

    BAR ČETIRI DANA GODIŠNJE GRAD , A NE " grad " NIŠ

    HVALA SVIMA , NIŠVILU , VOLONTERIMA , MUZIČARIMA

    Ako moze još neki put Amira , i MSR ...

    Da iskoristim prostor , g.Šaft direktor službenog glasnika je jelena trivan , bila je sa borisom u ds ako ste zaboravili

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: