Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:31, 21. 1. 2015.

| Kultura

Izložba o srpskim junacima zaboravljenim u Africi

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
bizerta
Fotografije koje svedoče o velikoj ulozi Tunisa u zbrinjavanju srpskih vojnika; foto:www.vma.mod.gov.rs

U niškom Domu Vojske u četvrtak 22. januara u 12 sati biće otvorena izložba fotografija "Srbija pamti savezničku Bizertu" autora potpukovnika u penziji Luke Nikolića.

Postavku čini 85 fotografija koje svedoče o značaju naroda iz severne Afrike, koji je prihvatio na desetine hiljada srpskih vojnika u Prvom svetskom ratu. Autor izložbe podseća da su se 9. januara 1916. godine u luci Bizerti u Tunisu iskrcali srpski vojnici, a da su potom dolazili i drugi pukovi, kako zbog lečenja i oporavka, tako i zbog obuke.

Međutim, mnogi od ovih srpskih regruta nikada se nisu vratili u svoju otadžbinu. Nikolić navodi da je u Africi izgubljeno 21 srpsko vojničko groblje, da su na nadgrobnim obeležjima zabeležena samo 1.743 vojnika, dok je 1.480 njih sahranjeno bez imena i prezimena. luka nikolic Luka Nikolić je 5 godina istraživao vojna groblja van Srbije; foto:FB Media centar Niš

Izložbu sam posvetio srpskim regrutima koji već godinama u Tunisu počivaju na vojničkim grobljima, a niko ih ne posećuje. Smatram da na ovaj način treba zahvalim tim mladićima koji su ostali najdalje od svoje zemlje i zaboravljeni od svoje otadžbine. Ali i da se zahvalim onima koji su ih prihvatili kao svoje sinove tamo u Africi - kaže Nikolić.

On napominje da istoričari nisu dali veliki značaj Bizerti, iz koje su nakon lečenja i obuke na Solunski front upućene preko 53 hiljade srpskih vojnika. Kako bi, kao jedan od potomaka vojnika koji je sahranjen u Tunisu, ispravio ovu nepravdu, Nikolić je 5 godina tragao za srpskim vojničkim grobljima u severnoj Africi.

Svoje istraživanje predstavio je u knjizi “Srbijo, majko i maćeho”, a zahvaljujući njegovom zalaganju tim Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Srbije uskoro će početi da obeležava sve grobove srpskih vojnika u severnoj Africi.

Izložba u niškom Domu Vojske deo je obeležavanja 137 godina postojanja Vojne bolnice u Nišu. Biće otvorena za sve zainteresovane do 29. januara, u vremenu od 10 do 19 sati.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Prolaznik

    08:18 // 22. 1. 2015.

    Groblje u Bizerti održava Arapkinja koja živi pored kompleksa. Srpska vlada joj se odužuje tako što je plaća 250 evra godišnje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: