Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:20, 22. 8. 2015.

| Kultura

Jubilej bez spektakla - počinju 50. Filmski susreti

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
l
Skromno obeležavanje pola veka festivala; foto: JV

Iako od večeras do subote 28. avgusta Niš slavi važan jubilej - 50. godina “Filmskih susreta”, po svemu sudeći, pola veka postojanja festivala biće obeleženo skromno, a prema rečima pojedinih članova Saveta festivala, u gradu se zbog loše organizacije ne oseća “duh jubileja”.

Dok Bojana Simović, direktorka NKC-a koji je organizator "Filmskih", kaže da će se 50. izdanje festivala razlikovati od prethodnih, pojedini članovi Saveta festivala se ne slažu s tim.

Milica Štrbo iz ovog saveta kaže da su uprkos manjku para organizatori morali malo drugačije da prirede ovogodišnju manifestaciju.

Nisu pozvani neki od laureata, kao na primer glumica Božidarka Frajt koja je dobitnica nekoliko nagrada “Teodora”. Trebalo je da sve ovo bude mnogo više medijski propraćeno, da se vodi intenzivnija kampanja, da se oseti duh jubileja u gradu, a toga nema - kaže Štrbo.

j Članica Saveta festivala Milica Štrbo smatra da se ne oseća "duh jubileja" u gradu; foto: JVNjeno mišljenje deli još jedan član Saveta, Uroš Parlić, koji kaže da nije postojao nikakav marketinški plan za ovaj jubilej.

Ipak je ovo veliki događaj, a ne vidim da se bilo šta radilo na promociji, osim oglašavanja na lokalnim medijima. Veliki je propust što nisu pozvani nekadašnji laureati, neki su bili dobitnici “Konstantina” ili “Teodore”, neki su predsedavali žirijem, a neće doći na proslavu pola veka festivala - kaže Parlić.

Anketa
Ipak, direktorka NKC-a Bojana Simović kaže da su "pripremljena iznenađenja" i da će se ovo izdanje festivala, koje nosi naziv “Pod sjajem zvezda” razlikovati od onih ranijih, kao i da će biti pozvani brojni doajeni našeg glumišta i mnogi prethodni laureati festivalskih nagrada i priznanja. 

Organizovane su besplatne projekcije kultnih filmova koji su obeležili pola veka festivala, i to na otvorenom, u dvorištu Univerziteta. Biće organizovani i brojni okrugli stolovi, promocije, izložbe... - nabraja Simovićeva.

Inače, ovogodišnja organizacija "Filmskih" trajala je, po svemu sudeći, kraće nego što će trajati sam festival, s obzirom na to da je finansijski plan usvojen nekoliko dana pred otvaranje, a i sam plan je, prema rečima pojedinih članova Saveta i Upravnog odbora, sporan


"Bićemo prvaci sveta" otvaraju festival

bicemo-prvaci-sveta "Bićemo prvaci sveta" otvara jubilarne "Filmske susrete"; foto: nkc.org.rsSvečano otvaranje zakazano je za 20:30, a prvi na repertoaru festivala biće film "Bićemo prvaci sveta” Darka Bajića, nakon čega će biti prikazano i ostvarenje “Mali Budo” Danila Bećkovića.

Do 28. avgusta, biće prikazano još 14 filmova u takmičarskom delu i 2 gostujuća filma, a kompletan program možete pogledati ovde.


Prateći program - filmovi, promocije, izložba

Od ponedeljka 24. avgusta pa do četvrtka 27. avgusta, ljubitelji sedme umetnosti će u Deli prostoru (Davidova 2) moći da pogledaju 6 ostvarenja u okviru pratećeg programa.

Tako će u ponedeljak na programu biti film “Mesto zvano dom” u grčko-srpskoj koprodukciji u kome jednu od naslovnih uloga tumači Mirjana Karanović.

PlakatFS-2015 Pojedini članovi Saveta i Upravnog odbora imaju primedbi na organizaciju; foto: nkc.org.rsU utorak će publika videti ostvarenje “Braća po krvi”, dok su u sredu na repertoaru tri filma: “Kašika”, “Aladin i čarobna kanta” i “U kući sa mrtvima”.

Film “Kad bi ovce bile roze”, koji se bavi pitanjem bele kuge i napuštanjem sela, biće prikazan u četvrtak 27. avgusta.

Kompletni sinopsisi filmova mogu se videti na sajtu NKC-a.

U okviru pratećeg programa “Filmskih”, publika će moći da vidi nekoliko promocija monografija, časopisa i knjige, ali i da posete izložbu fotografija Jovana Šurdilovića i vide kako su “Filmski” izgledali prethodnih 50 godina.

Osim toga, svake večeri od pola sata posle ponoći, moći će da gledaju retrospektivu filmova sa dosadašnjih festivala.

Subota 22. avgust

00:30 - Retrospektiva filmova sa dosadašnjih festivala (dvorište Univerziteta)

 

Nedelja, 23. avgust

13:00 Promocija Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije LIFFE (Festivalski centar)

14:00 Promocija monografije i projekcija filma o Miši Janketiću (Bioskop Kupina)

00:30 Retrospektiva filmova sa dosadašnjih festivala (Dvorište Univerziteta)

 

Ponedeljak, 24. avgust

13:00 Okrugli sto: „Pedeset godina festivala – retrospektiva i perspektiva“

16:30 Kontakt program sa glumcima „Licem u lice“ (Kafe Hush-hush)

17:00 Otvaranje izložbe fotografija Jovana Šurdilovića (Galerija NKC-a)

00:30 Retrospektiva filmova sa dosadašnjih festivala (Dvorište Univerziteta)

 

Utorak, 25. avgust

13:00 Okrugli sto: „Pedeset godina festivala – retrospektiva i perspektiva“

16:30 Kontakt program sa glumcima „Licem u lice“ (Kafe Hush-hush)

00:30 Retrospektiva filmova sa dosadašnjih festivala (Dvorište Univerziteta)

 

Sreda, 26. avgust

13:00 Promocija filmskog časopisa „Filaž“i akademskog časopisa „Presing“ (Festivalski centar)

16:30 Kontakt program sa glumcima „Licem u lice“ (Kafe Hush-hush)

00:30 Retrospektiva filmova sa dosadašnjih festivala (Dvorište Univerziteta)

 

Četvrtak, 27. avgust

13:00 Promocija knjige „Pedeset godina – vodič kroz Filmske susrete u Nišu“ (Festivalski centar)

16:30 Kontakt program sa glumcima „Licem u lice“ (Kafe Hush-hush)

00:30 Retrospektiva filmova sa dosadašnjih festivala (Dvorište Univerziteta)

 

Petak, 28. avgust

13:00 Nezvanične nagrade i promocija knjige „Niški filmski leksikon“, Branislava Miltojevića (Festivalski centar)

00:30 Retrospektiva filmova sa dosadašnjih festivala (Dvorište Univerziteta)
 

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nislija

    13:24 // 19. 8. 2016.

    setite se kako su izgledali filmski susreti pre 15 ak godina, i bice vam jasno gde smo,sta smo i ko vodi kulturu u ovom gradu

  • nislija

    13:22 // 19. 8. 2016.

    Drage Nislije
    Svoje neznamo da cenimo, i to je cinjenica,ali od kako je gospodin Zoran Zivkovic ugasio direkciju za javne gradske manifestacije zarad licnih interesa, u ovom gradu ne postoji ni kultura ni kulturna desavanja,postali smo jedno obicno selo ili u najbolju ruku palanka, u kojoj svako gleda iskljucivo licne interese, a o kulturnim desavanjima brinu samo levi smetnicari.

  • PONOSNA NISLIJKA

    16:28 // 23. 8. 2015.

    Meni je bilo divno, bila sam ponosna na svoj grad kao i svake godine do sad.Jer je to NAS festival, odrzan uprkos svemu. Ako nas sabotiraju Beogradjani, ne moramo i mi da im se pridruzujemo, cemu svi ovi komentari!!! Drugi gradovi od male manifestacije naprave spektakl, jer ga recima uzdizu i ako nije bilo nista posebno, a mi hocemo sami sebe da "unistimo" cemu sve to......

    • Милосав

      20:21 // 23. 8. 2015.

      Отварање је требало да преноси РТС а није. Зашто? Сви радници НТВ-а су добили отпремнине и отишли на биро пре почетка фестивала! Која је то памет урадила? Отпуштени радници НТВ-а су ипак спровели пренос. У овом тренутку, НТВ приказује репризу тога а B.Amie преноси "дане шљиве" у Блацу!!! А добили паре од овог града, власник кроз разне пројекте узео 31,5 милион. Све уништавају, какав Београд.

    • @Milosav

      11:17 // 24. 8. 2015.

      Ovako, RTS treba neko da pozove, i da budemo realni ovogodisnji susreti ne zasluzuju da budu na nacionalnom servisu, zbog ove bede i tuge. I drugo, belami je regionalna televizija i prenosi sve manifestacije u gradu, a radnicima ntv-a je svejedno da li rade na tv-u ili ne, kada svako od njih ima jos jedan dodatni posao, budimo realni.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: