Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:33, 31. 8. 2015.

| Kultura

Ministarstvo: NKC prikriva istinu o "Filmskim susretima"

Autor:M. VučićIzvor:Južne vesti
490x370-490x370-490x370-DSC-5922
Ovogodišnje "Filmske" pratili problemi; foto: Vanja Keser

Ministarstvo kulture je potvrdilo pisanje "Južnih vesti" da novac za ovogodišnje 50. “Filmske susrete” nije uplaćen jer Niški kulturni centar nije vratio dug od prošlogodišnjeg festivala i izjavilo da uprava NKC-a “prikriva istinu”.

Iako je na konkursu Ministarstva kulture NKC za organizaciju nedavno završenog festivala dobio 2,3 miliona dinara, ugovor o sufinansiranju nikada nije potpisan.

Kako objašnjavaju u Ministarstvu, NKC je ostao bez para jer i dalje duguje preko 2,7 miliona od prošle godine koje su organizatori "Filmskih" nenamenski potrošili i preko 300.000 dinara koje nisu potrošili uopšte, o čemu su “Južne vesti” pisale.

Njima je na konkursu odobren novac, jer je komisija odlučila da podrži “Filmske” s tim da Ministarstvo ima obavezu da zatraži pravdanje sredstava iz prošle godine, što je NKC-u više puta naloženo. Međutim, novac nisu vratili i zato ih nismo sufinansirali ove godine - kažu u Ministarstvu.

Kako kažu, ovim žele da odbace pokušaje predsednika Udruženja filmskih glumaca Srbije Vladana Živkovića i direktorke festivala Bojane Simović da zataškaju istinu, "iznošenjem u javnost netačnih podataka".

Ubuduće ćemo pooštriti primenu konkursnih kriterijuma i prvenstveno insistirati da oni koji konkurišu za novac Ministarstva moraju da izmire sve prethodne obaveze koje imaju prema republičkom budžetu - dodaju u Ministarstvu.


Bojana Simović: Festival ima puno neprijatelja

Iako je rekla da zaposleni u NKC-u jesu napravili nenamernu grešku pri organizaciji "Filmskih susreta 2014", direktorka Bojana Simović i dalje ostaje pri tome da novac, ipak, nije nenamenski utrošen.

800x600-800x600-3 Bojana Simović, direktorka NKC-a; foto: JVKako kaže, sav novac koji su dobili utrošili su za organizaciju festivala, "o čemu postoje i izveštaji, ugovori i fakture", kao i da je NKC "prošle godine vratio u gradski budžet 5 miliona od "Filmskih" a ukupno 10 miliona od svih manifestacija kao uštedu gradu".

A sada ja postavljam pitanje svima: da li će ovogodišnji tek završeni “Filmski susreti” biti u senci toga da sredstva od prošle godine nisu utrošena kako treba i zbog čega politika polako, ali krupnim koracima ulazi u kulturu - pita ona.

Simovićeva, koja je inače za direktorku ove ustanove postavljena 2012. godine na predlog SPS-a, napominje da festival “ima puno neprijatelja” ali će uprkos tome opstati i biće ponosan što svake godine iznova oživi grad.

Podsetimo, problema u organizaciji festivala je ove godine bilo mnogo - Savet festivala je formiran kasno, zbog čega je i finansijski plan usvojen svega nekoliko dana pred “Filmske". Javne nabavke su, s druge strane, sprovedene pre usvajanja finansijskog plana. 

Takođe, ispostavilo se i da se od prodaje ulaznica NKC finansira u toku cele godine, iako je on samo organizator festivala, kao i da se sedišta, iz zasada nepoznatog razloga, već 3 godine ne numerišu.

Pojedini članovi Saveta festivala su imali i zamerki na to što mnogi laureati i predsednici žirija od prethodnih godina nisu pozvani na ovogodišnji jubilej.

Osim toga, i galeriji NKC-a, u kojoj je otvorena izložba fotografija povodom “Filmskih", isključena je struja nekoliko dana pred festival jer se ispostavilo da se galerija nalazi u lokalu koji je decenijama bez brojila.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Razocarana

    07:37 // 3. 9. 2015.

    Slusam sada koliko na RTS-u govore o rostiljijadi, ljubicevskim igrama, festivalu filma na srebrnom jezeru...sve za jedno jutro...a filmski susreti bili i prosli i niko to nije ni primetio...recite mi da li su stvarno bili? I ako sam svake veceri bila i odgledala sve projekcije, primetila sam da nema

  • AntiPA

    09:08 // 1. 9. 2015.

    Draga Bojana, molim te isprobaj jednu stvar - daj ostavku. Videces, deluje oslobadjajuce. Mozda ti se otvori prilika da radis nesto sto stvarno znas, nesto sto ce te ciniti srecnom.

    • Šta to stvarno znaš

      15:42 // 1. 9. 2015.

      A šta to ona zna i gde se to pokazala !? Doduše, možda i jeste ali je u javnosti to nepoznato i ona možda ima kvalitete ali to sigurno nije struka !

  • Čiča

    08:23 // 1. 9. 2015.

    Da se ispita odakle ženama i komšijama organizatora po 10 kompleta karata, a oni filmove niti vole niti gledaju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: