Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:14, 17. 6. 2014.

| Politika

Predložena smena predsednika Skupštine Dimitrovgrada

Autor:Miroslav NackovIzvor:Južne vesti
2
Predložena smena Dragana Mančeva; foto: Biser Todorov

Odbornička većina dimitrovgradske Skupštine ni nakon 5 sati rasprave nije uspela da na Dnevni red uvrsti smena predsednika Skupštine Dragana Mančeva sve dok predsedavanje nije preuzeo zamenik Veroljub Ivković, ali je sednica tada odložena za sredu.

Podsetimo, predsednik Skupštine Dragan Mančev iz stranke "Zajedno za Srbiju“ priklonio se Srpskoj naprednoj stranci početkom prošle nedelje, što je bio i osnovni razlog za pokušaj pokretanaja inicijative za njegovu smenu.

Aktulena većina sa ukupno 15 od 29 odbornika lokalnog parlamenta pokušala je i putem pismenog zahteva da reklamira povredu Poslovnika i da zahtev za smenu tim putem uvrsti u Dnevni red, ali ni to nije bilo prihvatljivo za Mančeva.

On je odredio pauzu nakon petočasovne žučne rasprave, što odbornici većine nisu prihvatili, pa je predsedavanje preuzeo njegov zamenik Veroljub Ivković, a na sednici su ostala 15 odbornika većine i 2 odbornika opozicije.

U nastavku je aktuelna većina izglasala da se inicijativa o smeni predsednika Skupštine uvrsti u Dnevni red, ali je odmah zatim pozlilo odborniku Aleksandru Dimitrovu, pa je nastavak sednice odložen za sredu u 10 časova.

I nakon odlaganja sednice strasti se nisu smirile, pa je grupa odbornika u saopštenju za javnost navela da je aktuelni predsednik Skupštine Dragan Mančev tokom diskusije o Dnevnom redu na nacionalnoj osnovi uvredio bivšu narodnu poslanicu DSS-a i sadašnju odbornicu Donku Banović, rekavši za govornicom da njega kao “Caribrođanina” više vole nego nju, kao Crnogorku, navodi se u saopštenju.

Saopštenjem se obratio i predsednik Skupštine koji je naveo da je na Skupštinu "izvršen atak" od strane predsednika Opštine Nebojše Ivanova i njegovog zamenika Zorana Petrova, kao i da je rad tog dela doveden u pitanje kršenjem svih zakona vezanih za rad Skupštine.

- Prvi prekršaj je načinjen kada je zahtev za dopunu Dnevnog reda predat 10 minuta pre početka sednice umesto 48 sati, kako je po Poslovniku predviđeno i to je predat zameniku predsednika Skupštine koji ga je potpisao, bez obzira što ja nisam bio odsutan ili nedostupan - navodi Mančev.

On dodaje da nije uvredio odbornicu Donku Banović, već da je njegova izjava izvučena iz konteksta u saopštenju odbornika, ali da joj se, ukoliko se osetila uvređenom, on izvinjava.

- Kada uzmete u obzir da materijal sa dopunom dnevnog reda nije dostavljen po pravilima koje nalaže poslovnik Skupštine opštine Dimitrovgrad, kada uzmete u obzir da taj zahtev nije dostavljen odbornicima na uvid, kada uzmete u obzir da se je taj zahtev pojavio 5 minuta pre početka sednice kojeg potpisuje zamenik predsednika Skupštine bez obzira što moja malenkost nije bila odsutna, i na kraju kada se sednica Skupštine nastavi za vreme pauze bez predsednika Skupštine, videćete da je ovaj čin direktan napad na instituciju Skupštine od strane predsednika Opštine i njegovog zamenjenika - navodi Mančev u saopštenju.

On dodaje da je ceo slučaj oko ove sednice predat je Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave od kojih se traži kontrola i zakonitost  same Skupštine kao i zaštita te institucije.               

Podsetimo, vlast u Dimitrovgradu čine Demokratska partija Bugara i URS, Zajedno za Srbiju, DSS i po 2 bivša odbornika DS i SNS, dok su u opoziciji SNS, SPS i Partija Bugara Srbije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: