Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:28, 25. 1. 2012.

| Politika

Reformisti se odvojili od URS

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
reformisticka-stranka-nis

Reformistička stranka više nije deo Ujedinjenih regiona Srbije, potvrđeno je Južnim vestima u obe političke organizacije.

Tačnije, kako tvrde i jedni i drugi, formalno partnerstvo nikad nije ni uspostavljeno.

Predsednik Reformista Aleksandar Višnjić i lider URS Mlađan Dinkić potpisali su 15. aprila prošle godine u Nišu  "koalicioni sporazum". Dva meseca kasnije, 16. juna, Glavni odbor niške stranke potvrdio je ovaj ugovor, čime je, kako je tada pojašnjeno, ova saradnja formalizovana.

Međutim, nekoliko meseci kasnije na sajtu URS, među članicama ove političke organizacije, više nema Reformista. U URS kažu da ih nema "zato što nisu potpisali sporazum sa URS".

- Tog aprila mi smo potpisali samo neku vrstu "pisma o namerama", jer su nam ciljevi i ideje bile bliske. Ali, nismo više zajedno. Sakupljali smo tada potpise sa njima za set zakona o decentralizaciji i sami prikupili više od 30.000 potpisa.. ali, ne poštuju dogovor. Danas dogovorimo jedno, sutra bude drugo - pojašnjava Aleksandar Višnjić.

Kao ranije razloge za približavanje URS Višnjić navodi zajedničke napore za decentralizaciju Srbije.

- Ako su nam već ukrali ideju o decentralizaciju, za koju se mi zalažemo od 2008. godine, rekli smo - hajde da probamo zajedno. Ali, na kraju smo videlo da je URS samo drugo ime za G17, u kojoj se sve odluke donose u kancelariji Mlađana Dinkića i koja je simbol centralizma - kaže Višnjić.

Aleksandar Višnjić najavljuje da će Reformistička stranka na predstojeće lokalne izbore na jugu Srbije nastupiti samostalno, dok će na nivou Srbije tražiti partnere.

- U narednih mesec dana znaćemo sa kim ćemo sarađivati na republičkom nivou, pre svega zbog cenzusa od 5 posto, koji nije lako preskočiti - kaže Višnjić.

Reformistička stranka jedina je politička partija sa sedištem u Nišu. Pored njih registrovana je i Romska stranka Jedinstvo, ali je reč o stranci nacionalne manjine.

Napuštanje URS nema veze sa incidentom sa "bananama"

Aleksandar Višnjić kaže da incident koji se desio na jednoj od sednica URS u Nišu, čiji je on bio akter, nije direktno uticao na odluku o konačnom razilaženju sa "Dinkićevcima".

- Ne, ne verujem da je to uticalo. Oni su od početka znali ko sam ja, kakvi su moji stavovi, kao što sam i ja znao njih - rekao je Višnjić.

Reč je o događaju s početka maja 2011. godine, kada je, kako su Južne vesti već pisale, Višnjić na sastanak stigao sa zakašnjenjem, doneo kesu sa bananama i jednu dao Branislavu Jovanoviću. Već to je izazvalo zaprepašćenje prisutnih, jer je očito bila provokacija zbog Jovanovićevog nadimka ("Banana", prim. aut). Nakon toga izneo je niz kritika na račun G17 i Nišku regiju.

Višnjić je tada izjavio da njegov postupak nije imao za cilj da bilo koga vređa.

- Ja sam tada prvi put ušao u G17 plus, a zna se da je red da se prvi put u goste ne ide praznih ruku. Inače, nisam poneo samo banane, nego su u kesi bile i narandže. Želeo sam da se malo i nasmejemo - pojasnio je Višnjić.

Nekoliko dana kasnije Boško Ničić, predsednik Pokreta "Živim za Krajinu" i jedan od lidera URS, zatražio je isključenje Reformističke stranke.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jelena

    20:04 // 10. 3. 2012.

    Da se ne lazemo, kad su reformisti govorili o decentralizaciji niko od politickih stranaka nije ni pominjao to.

  • AcA

    16:51 // 26. 1. 2012.

    Meni samo nije jasno kako neko može da da podršku Dinkiću?

  • ljuba

    09:20 // 26. 1. 2012.

    Sa 5% dobija se tri odbornika u gradsku skupstinu, a G17 će dobiti samo četri odbornika. Kako posle toga obično ispadne svi izginu za mesto, posvadjaju se i prelaze u druge stranke. Isti ljudi samo menjaju gospodara.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: