Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:28, 26. 10. 2017.

| Sport

Niški golbalisti "pucaju" na finale, a možda i titulu na Državnom prvenstvu

Autor:M. JovanovićIzvor:Južne vesti
Golbal
"Motivacija našim igračima ne nedostaje"; foto: Golbal klub Nais

Nakon bronze na prvom zvaničnom takmičenju "Trofeju Beograda", golbalisti Naisa poručuju da su spremni i za veći uspeh na predstojećem Državnom prvenstvu, koje se održava u Beogradu, 28. oktobra. Kako je takmičenje u jedinom paraolimpijskom sportu, koji nema svoj ekvivalent u olimpijskom programu, smešteno u jedan dan, oni će morati da u tom periodu izađu kao pobednici iz 6 utakmica, kako bi ispisali istoriju i osvojili titulu u svojoj debitantskoj sezoni.

Ono u šta se posebno uzdaju Nišlije je to što imaju “najdužu klupu”, odnosno najviše igrača, pa će oni iskusniji moći da odmaraju u grupnoj fazi, kako kažu, s obzirom na to da ih očekuje zaista naporan dan.

Prijavljeno je 10 timova za takmičenje, a favorit je državni prvak Mladost iz Zemuna, mada golbalisti Naisa smatraju da imaju kvaliteta da ih iznenade, pogotovu što sada u svojim redovima imaju i njihovog doskorašnjeg prvotimca i standardnog reprezentativca Luku Bulatovića.

U Naisu sam tek nekoliko sedmica i polako se prilagođavam. U ovaj klub me je “dovukao” stručan radi i pozitivna energija ljudi sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, kako profesora, tako i studenata. Na Državnom prvenstvu, sem Mladosti, dobra je i ekipa iz Novog Sada, oni su uvek konkurentni, zatim mlada ekipa Kruševca, momci su veoma perspektivni i talentovani - priča Bulatović.

Sem Bulatovića, niški tim ima još dva standardna reprezentativca: Džavita Krujezija i Milana Petrovića, dok se za Stefana Stevanovića već neko vreme priča da će dobiti poziv za nacionalni tim, za šta su svi golbalisti Naisa složni da zaslužuje. Nais golbal Žreb za Državno prvenstvo će se održati u petak u Beogradu; foto: JV/M.J.

Svi kampovi koje smo održavali ove godine imali su cilj da promovišu golbal, da se uigra Nais, da golbal postane popularniji među osobama koje ne vide, jer posle devedesetih godina golbal je mnogo izgubio na popularnosti. Niški fakultet ga je ovde vratio na neki pravi put i mi se nadamo da će to da urodi plodom, a na ovom prvenstvu ćemo videti kako će se to završiti - priča Stevanović.

Sem pomenutih golbalista, u timu je još i student DIF-a Dušan Galović, kome će ovo biti debi takmičenje, a nada se solidnoj minutaži u grupnoj fazi, jer mu za završnicu ipak fali iskustva. I stručni štab čine studenti niškog fakulteta, a trener je Ivan Popović, dugogodišnji džudista.

Postoji dosta sličnosti između golbala i džudoa, s obzirom na to da su igre nerava, kao i da se sve dešava u istom danu. Iako smo nova ekipa, imamo odličan igrački kadar, uključujući i reprezentativce. Što se tiče samog turnira, naše realne šanse su finale, a u finalu je sve moguće. Ne kažemo da smo šampioni pre nego što budemo, ali se nadamo da ćemo biti - priča Popović.

Inače, Nais je oformljen pre manje od godinu dana i to je prvi put da Niš ima svog predstavnika u ovom paraolimpijskom sportu, a svi igrači kluba saglasni su u tome da ničega od toga ne bi bilo bez zalaganja Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje. Golbal je u potpunosti prilagođen slepima i slabovidima, a u poslednje vreme u našoj zemlji se radi na tome da mu se vrati stari sjaj, s obzirom na to da je Jugoslavija osamdesetih godina bila velesila u ovom sportu: golbalisti su u tom periodu osvojili olimpijsko, dva puta svetsko i tri puta evropsko zlato.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: