Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Mreža Južno od Beograda

  • psi lutalice hvatanje pasa KOSTA 20 JV

    Milioni iz budžeta zbog napuštenih pasa i mačaka - novac odlazi bez dugoročnih rešenja

    Zbog sve češćih napada napuštenih pasa, godišnje se izdvaja više stotina miliona dinara iz budžeta lokalnih samouprava za odštetu, a samo Niš godišnje plati više od 100 miliona dinara zbog ujeda. Isplaćuju se i odštete zbog udara autom, ali i zbog napada na stada. Bujanovac i druge opštine plaćaju i hvatanje pasa, u okolini Kragujevca i Čačka česti su napadi i na domaće životinje, a u Nišu je skoro milion dinara isplaćeno čak i zbog ujeda mačaka, pa gradonačelnica najavljuje komisije koje će ispitivati da li su ujedi bili lažni i ili građani obmanjuju Grad, dok se i dalje čeka ispunjenje višegodišnjeg obećanja za izgradnju prihvatilišta.

    (18) detaljnije
  • izbori 23 KOSTA

    Seoba Srba pred izbore: Ko će sa kim na lokalu ne znaju ni vlast, ni opozicija

    Datum lokalnih izbora još nije poznat, ali je kampanja već počela - dolaze poslanici opozicije, formiraju se nove grupacije, a predstavnici vlasti šetaju po Srbiji i hvale se i urađenim i onim što bi trebalo da bude, a što uveliko kasni. U Nišu prva istraživanja pokazuju da SNS i SPS ni zajedno neće imati većinu dok se i sama opozicija deli, u Bujanovcu predstavnici i Srba i Albanaca rade na zajedničkim listama, a uz Niš i grad Čačak spada u jedan od onih u kojima bi, prema anketama, SNS mogao da izgubi vlast. Ipak, u srcu Šumadije kragujevački naprednjaci su pregovorima u Beogradu spasili koaliciju i sačuvali još jedan mandat "na staklenim nogama".

    (12) detaljnije
  • Potrošačka korpa

    Južnjačke plate i evropske cene: Minimalac ni za osnovne namirnice

    Povećanje minimalne plate koja je od januara porasla na 47.154 dinara u zemlji koju vlast predstavlja kao ekonomskog lidera Balkana, ne može "napuniti" potrošačku korpu jer su minimalni troškovi prošle godine bili 52.155,31 dinara. Plate i penzije su za dve godine porasle za 28%, pokazuje jedno od istraživanja, a korpa sa stotinu najprodavanijih proizvoda u jednom trgovinskom lancu je poskupela za 48,2%. Veće plate, a niže cene imaju, prema istraživanju naših novinara, gotovo sve zemlje u okruženju i u celoj EU.

    (8) detaljnije
  • radnici šlemovi KOSTA 24

    Skrivena nezaposlenost u Srbiji – od realnosti do licitacije vlasti brojkama

    Na jugu, decenijama najsiromašnijem delu Srbije je samo u Nišavskom okrugu zvanično 26.700 nezaposlenih, a realne brojke, pa i poslednji popis pokazuju da je skrivena nezaposlenost čak 2,5 puta veća. U Šumadiji je oko 20.000 nezaposlenih, nešto manje u zapadnoj Srbiji, a među nezaposlenima prednjače žene, dok mladi koji ne odu iz Srbije najčešće posao traže preko agencija, koje opet ubiraju svoj procenat.

    (8) detaljnije
  • nasilje nad zenama KOSTA 23

    Tišina institucija i (ne)prijavljivanje nasilja: Žene u Srbiji najčešće žrtve partnera

    U Srbiji su od početka 2023. godine ubijene 22 žene, 2 devojčice i 1 transdevojka, podaci su Autonomnog ženskog centra (AŽC). Jedna od njih je i S. M. iz Pirota, koju je ubio njen bivši vanbračni partner M. M, i to nakon što ga je 9 puta prijavljivala nadležnima, pa su mnogi postavili pitanje da li su institucije zakazale. Iz AŽC-a kažu ih zabrinjava veliki broj ubijenih žena koje nisu ranije prijavile nasilje, jer nisu imale poverenje da će ih institucije zaštititi.

    detaljnije
  • političari šaptanje kijanje KOSTA 23

    Nova kampanja ucena: Izborna volja građana Srbije kao "šargarepa na štapu"

    Floskula današnjih političara, naročito na jugu je da predizborna kampanja nikada nije prestala pa, umesto da institucije i javna preduzeća rade svoj posao, poslednjih godina je za to u Nišu zadužen karavan gradonačelnice Dragane Sotirovski koji obilazi delove i naselja Niša i daje obećanja. Zapošljavanja po ugovoru podrazumevaju uslovljavanja, odlaske na mitinge, broje se "novodovedeni" i "sigurni glasovi", organizuju se humanitarne akcije, a gase se i čitavi sektori ako se odbije stranačka poslušnost. Kampanja je počela, a formulare su dobili i radnici na naplatnim rampama, preti se i sindikalcima u Kragujevcu i pred najavljene izbore direktno se funkcijama i ucenama kroji politička volja svih građana Srbije.

    (2) detaljnije
  • Policija i deca KOSTA 23

    Vršnjačko nasilje u Srbiji u lavirintu zataškavanja, kasne reakcije i zastarelih zakona

    Čak 130 zahteva iz osnovnih škola u Nišu od početka godine stiglo je Centru za socijalni rad da se uključe u rešavanje problema najčešće vršnjačkog nasilja, a početak oktobra obeležila je i tragedija u Niškoj Banji, gde je 13-godišnjak ubio vršnjaka i za to neće krivično odgovarati. Aleksa Janković je 2011. zbog vršnjačkog nasilja izvršio samoubistvo, a "Aleksin zakon" za strože kažnjavanje nasilnika i onih koji ga zataškavaju je prevaziđen. I u Pčinjskom okrugu se nedavno desila serija nasilja među osnovcima, u Šumadiji je od početka godine bilo 59 slučajeva, učestalo je i digitalno nasilje, a anketa u Čačku pokazala je da se svaki sedmi učenik ne oseća bezbednim u školi.

    (3) detaljnije
  • Stadion Čair

    Trava i država: Milioni ulaganja i milion obećanja za srpske fudbalske arene

    Dok Leskovac ove sezone gosti Evropu mečevima beogradskog Čukaričkog , Surdulica vodi bitku sa gljivicama, a Vranje i Kuršumlija planiraju velelepne stadione, Niš, Kragujevac i Pirot imaju samo višegodišnja obećanja da će dobiti "fudbalsku lepoticu", velelepne stadione na kojima će se igrati i međunarodni mečevi. Stadion "Čair" u Nišu dobijao je ovih godina samo obećanja o nastavku rekonstrukcije koja je počela 2011. godine, a gradonačelnica Dragana Sotirovski je rekla da "kao grad zaslužujemo da radovi počnu što pre".

    (11) detaljnije
  • direktor funkcioner političar ILUSTRACIJA KOSTA

    Južnjaci među najplaćenijim čelnicima gradova i opština van "kruga dvojke"

    Jedan od najplaćenijih gradonačelnika sa juga (u ostavci), ujedno i "najdugovečniji" na poziciji već 2 decenije, Vladan Vasić za vođenje Pirota prima platu od 150.000 dinara. Sličnom platom, ali i posedom parira mu prvi čovek Leskovca. Od jedine dame među njima i gradonačelnice Niša više zarađuju i gradonačelnici Vranja i Prokuplja, a parira joj predsednik Opštine Bujanovac. U Šumadiji najplaćeniji je gradonačelnik Kragujevca, ali opet manje od južnjačkih čelnika iz najsiromašnijeg dela zemlje, prvi čovek Čačka drži "zlatnu sredinu", dok su "fotelje ispod 100.000 dinara" zauzeli skoro svi predsednici šumadijskih opština.

    (4) detaljnije
KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: