Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Osobe sa invaliditetom

  • Nemanja-Tadic.jpg

    Niški plivač se plasirao na Evropsko prvenstvo

    Jedini predstavnik Srbije na Otvorenom prvenstvu Hrvatske za osobe sa invaliditetom bio je Nišlija Nemanja Tadić, koji je još jednom imao odličan nastup i osvojio srebrnu medalju plivajući 100 m prsnim stilom. Ovim rezultatom obezbedio je i plasman na Evropsko prvenstvo.

    detaljnije
  • Rijaliti u invalidskim kolicima

    U Nišu "Rijaliti u invalidskim kolicima" pokrenuo diskusiju

    Iako čak 10% stanovništva čine osobe sa invaliditetom, kako su naveli u Odboru za ljudska prava, ulice, zgrade i lokali svake vrste retko kada su im prilagođeni. Ovim povodom prikazan je u Nišu kratkometražni film “Rijaliti u invalidskim kolicima” i organizovana panel diskusija, ali se na njoj, kako kažu u Media i reform centru, nisu pojavili predstavnici Direkcije za urbanizam i Direkcije za javni prevoz, iako su bili pozvani.

    (1) detaljnije
  • otkljucaj-toleranciju-foto-b.m

    “Otključaj toleranciju” u niškoj Trgovinskoj školi

    Kako bi srednjoškolci proširili svoju svest o toleranciji, u niškoj Trgovinskoj školi održana je tribina “Otključaj toleranciju”, na kojoj su sa učenicima razgovarale osobe sa invaliditetom. Motivacija, optimizam i istrajnost bile su, kako kažu organizatori, glavne reči i poruke razgovora koji su učenici imali sa OSI.

    (2) detaljnije
  • Objedinjena naplata

    U “Objedinjenoj naplati” privremeno zaposleno 10 osoba sa invaliditetom

    Za platu od oko 19.000 dinara i plaćenu mesečnu autobusku kartu, kako kaže direktorka Jelena Stojanović, u JKP “Objedinjena naplata” je pre dva meseca privremeno zaposleno 10 osoba sa invaliditetom. Ipak, više od 1.000 njih je i dalje bez posla.

    (2) detaljnije
  • Dečiji fest

    Na zatvaranju "Dečijeg festa" u Nišu, želje za decu poletele ka nebu

    Kraj “Dečijeg festa” koji je, u okviru nedelje posvećene deci, organizovan u Nišu, obeležil su predstava “Kijavica” koju su spremile osobe sa mentalnim invaliditetom, razgovor o Svetskom danu mentalnog zdravlja kao i puštanje lampiona želja.

    detaljnije
  • Golbal

    Veliki uspeh na “Beograd Openu” - 16 medalja za Nišlije

    Visoke ciljeve postavili su sebi članovi niških klubova Nais, Delfin i Medijana na velikom međunarodnom takmičenju za osobe sa invaliditetom “Beograd open”, a većinu su ih i ispunili. Tako su golbalisti osvojili bronzu na svom prvom takmičenju, plivači pokupili 13 medalja, dok su stonoteniseri u Niš doneli 2 odličja. Iako se sport za osobe sa invaliditetom sve više razvija u Nišu, potrebno je više sistemskog rada za dodatno omasovljenje, a pravi primer za to je projekat u nordijskim zemljama.

    detaljnije
  • Golbal ilustracija

    Nikad brojnija niška "delegacija" na "Beograd openu"

    Međunarodno prvenstvo za osobe sa invaliditetom "Beograd open" ugostiće oko 700 sportista iz 7 zemalja, a među njima će veliki broj predstavnika imati i Niš. Golbalisti, stonoteniseri i plivači, svi redom ciljaju medalje na ovim igrama, koje će se održati po 4. put u glavnom gradu Srbije.

    detaljnije
  • stare i iznemogle osobe foto alekandar kostic

    Uskoro pomoć u kući za stare i osobe sa invaliditetom u Prokuplju

    Kroz dva projekta prokupačkog Društva za cerebralnu i dečiju paralizu u naredna 4 meseca biće angažovano 8 osoba čiji će zadatak biti da starijim sugrađanima i osobama sa invaliditetom pomažu oko kućnih i svakodnevnih poslova. Od 8 angažovanih, 4 će biti takođe osobe sa invaliditetom.

    detaljnije
  • Golbal ilustracija

    Golbal se vraća u Srbiju, Nišlije na kampu sa reprezentativcima

    Jugoslavija je tokom osamdesetih godina bila velesila u golbalu, sportu namenjenom slepima, u kome je cilj dati gol rukom, brani se u polu-ležećem položaju, a prelazak nekog od tri igrača, koliko ima tim, na protivnikovu polovinu kažnjava se penalom. Kako se u poslednje vreme radi na vraćanju starog sjaja ovom sportu, nedavno je održan kamp u Kragujevcu, a među 17 učesnika bilo je i onih iz niškog Naisa.

    detaljnije
  • Danijela Dinić Trandafilović odbijena za tuđu negu i pomoć

    Osobe sa Daunovim sindromom država diskriminiše?

    Nišlijka Danijela Dinić Trandafilović ima Daunov sindrom i veliko oštećenje sluha, što je prema procenama i izveštaju lekara dovoljno da od države dobije novac za tuđu negu i pomoć. Međutim, s obzirom na to da ove osobe nisu obuhvaćene zakonom koji to reguliše, o pomoći odlučuje komisija PIO fonda, koja je u njenom slučaju “presudila” da njoj pomoć nije potrebna.

    (2) detaljnije
  • Osoba sa oštećenim sluhom

    Organizacija gluvih i nagluvih dve zime bez grejanja, traže pomoć

    Gluvi i sugrađani koji imaju probleme sa sluhom okupljaju se u gradskoj organizaciji preko koje dobijaju pomoć i podršku u komunikaciji sa institucijama kao što su lekari, advokati, škole. Međutim, ova organizacija ne funkcioniše već 2 godine tokom zime, jer nemaju grejanje u prostorijama koje su im, kako kažu, kao kuća.

    detaljnije
  • Invalidska kolica ilustracija

    Paraolimpijac u “Čairu” razgovara o problemima osoba sa invaliditetom

    O sportu, uspesima, motivisanju i problemima osoba sa invaliditetom zainteresovani građani imaće prilike da razgovaraju sa paraolimpijcem Milošem Zarićem u niškoj hali “Čair u ponedeljak, 19. juna od 15:30, kada će biti promovisan i sajt “Šampioni svaki dan”.

    detaljnije
  • Nikola Ljubisavljević dobija medalju na međunarodnom mitingu u Grčkoj

    Nišliji tri zlata na plivačkom mitingu u Grčkoj

    Jedini takmičari iz Srbije na međunarodnom plivačkom mitingu za osobe sa invaliditetom u Grčkoj bile su Nišlije Andrijana Conjić i Nikola Ljubisavljević, koji je osvojio 3 zlata. Osim Srba i domaćina Grka, takmičili su se Rumuni i Turci, što je ovo takmičenje učinilo jednim od značajnih.

    (1) detaljnije
  • Karte pića na Brajevom pismu

    Karte pića na Brajevom pismu uskoro u 5 niških kafića

    Šta sve mogu da popiju i pojedu i koliko će to da ih košta, slepi i slabovidi građani će ubuduće moći da pročitaju sami, jer će se u nekoliko kafića u Nišu od 26. maja naći meni ispisan Brajevom azbukom. Karte pića osmislili su članovi Rotarakt kluba Niš-Mediana, a plan im je da ih uskoro bude u što više ugostiteljskih objekata.

    (2) detaljnije
  • stonoteniseri-sk-nais

    Medalje za niške stonotenisere sa invaliditetom

    Na turniru u Crnoj Gori “Podgorica open 2017” u reprezentaciji Srbije bila su i trojica stonotenisera sa invaliditetom iz niškog kluba “Nais”, koji u najveći grad juga Srbije donose ukupno 5 medalja.

    (1) detaljnije
  • osobe sa invaliditetom

    Debata JV: Uslovi u Nišu za osobe sa invaliditetom bolji, ali i dalje nedovoljno dobri

    Profesor psihologije Marija Milanović, aktivista Ivan Novković i profesionalni plivač Nemanja Tadić slažu se da ima pomaka u odnosu Grada prema osobama sa invaliditetom, ali i da to nije dovoljno.

    detaljnije
  • debata

    Debata Južnih vesti o tome kako žive osobe sa invaliditetom u Nišu

    Grad Niš je nedavno dobio nagradu za razvoj svih oblika pristupačnosti, ali kako osobe sa invaliditetom u Nišu zaista žive, u debati Južnih vesti, koja se emituje uživo večeras od 18 sati, govoriće diplomirani psiholog Marija Milanović, student i plivač Nemanja Tadić i Ivan Novković iz PONS fondacije.

    detaljnije
  • Pošta u Durlanu

    Renovirana pošta u Durlanu bez rampe za osobe sa invaliditetom?

    Poslovnica Pošte u Knjaževačkoj ulici, koju su počeli da se renoviraju sredinom decembra prošle godine, sudeći po spoljašnjem izgledu i dalje će biti nedostupna osobama sa invaliditetom, a ulazak će biti otežan i roditeljima koji voze decu u kolicima.

    (3) detaljnije
  • samozaposljavanje

    Samozapošljavanjem osoba sa invaliditetom do kvalitetnijeg života (video)

    Devetoro osoba sa invaliditetom u Jablaničkom okrugu započelo je sopstveni biznis u okviru projekta “Gnezdo prihoda”. Jedan od njih je i Bojan Pešić koji boluje od mišićne distrofije, a kako kaže, uzgoj koka nosilja i proizvodnja jaja promenili su mu život.

    detaljnije
  • O problemima će govoriti stručnjaci; foto: Flickr/Pixabay

    Problemi osoba sa invaliditetom na tribini u Nišu

    Diskriminacija i nasilje nad osobama sa invaliditetom, ali i pozitivni primeri iz prakse i njihova zaštita, neke su od tema tribine “Nekima sitnica, nekima prepreka”. Stručnjaci iz ove oblasti će prisutnima govoriti u sali za sednice niškog Pravnog fakulteta, 12. januara od 17 do 19 sati.

    (1) detaljnije
KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: