Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

kultura

  • univerzitet

    U Nišu okrugli sto o tome kako društvene mreže utiču na popularizaciju kulture

    O tome kako je kultura predstavljena na Fejsbuku, Tviteru i Instagramu, kako zainteresovati ljude za kulturne događaje preko društvenih mreža, kao i o tome koliko mreže inforimišu a koliko dezinformišu, ima li u tom prostoru kulturnih influensera, biće reči na okruglom stolu "Kultura na mreži". Ovaj događaj zakazan je za sredu 23. januar od 19 sati u Svečanoj sali Univerziteta.

    (1) detaljnije
  • univerzitetska

    U Nišu predavanje o srpskoj kulturi i tradiciji

    O karakteristikama srpske kulture i tradicije, o tome da li su tradicije prepreka ili podsticaj društvenih promena, o (dis)kontitnuitetu razvoja naše kulture, životu u multikulturalnom društvu i izazovima globalnog društva, govoriće docent Filozofskog fakulteta Jelena Petković. Akademsko predavanje "Kultura Srbije između tradicije i modernizacije", kako je najavljeno iz EU info kutka, biće održano u Univerzitetskoj biblioteci u sredu 5. decembra u 18 sati.

    (6) detaljnije
  • media centar

    U Nišu Gradski forum "Čuvari nasleđa jugiostočne Srbije"

    O tome koliko je sećanje na Veliki rat ugrađeno u kulturni identitet pojedinca, kako se istorijski sadržaji mogu približiti čoveku u 21. veku, kao i na koje je sve načine moguće uključiti se u kreiranje kulturnih događaja, građani će moći da čuju na Gradskom forumu "Čuvari nasleđa jugoistočne Srbije", zakazanom za ponedeljak, 26. novembar u niškom Media centru.

    (2) detaljnije
  • Muzička dvorana prostor

    Stiglo 10 idejnih rešenja Muzičke dvorane u Nišu

    Muzička dvorana, koja je prema procenama mnogih umetnika, ali i publike prekopotrebna Nišu, trebalo bi da ima oko 2.000 mesta, scenski prostor za koncerte, predstave, opere i mnoge druge sadržaje. Na poziv Zavoda za urbanizam stiglo je 10 idejnih rešenja kako bi ova dvorana mogla da izgleda, kazao je gradski urbanista Nikola Lečić, a rokovi izgradnje zasada nisu poznati.

    (9) detaljnije
  • Niški kulturni centar

    Prvulović knjigu "Srpski nacionalni interes" predstavlja Nišlijama

    Knjiga “Srpski nacionalni interes” profesora političkih nauka Vladimira Prvulovića, koja detaljno objašnjava elemente srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta kroz istoriju, biće promovisana u sredu, 14. novembra od 19 sati u maloj sali Niškog kulturnog centra.

    detaljnije
  • Intervju-Aznavur-Narodne-novine;-foto:-N.-B

    Niški intervju sa Aznavurom od pre 40 godina: Svako vreme ima svoju muziku

    Pred koncert koji je 1978. godine održao kralj francuske šansone Šarl Aznavur u niškoj hali "Čair", tada mlad novinar, a danas sociolog kulture Nikola Božilović, imao je čast da uradi intervju sa njim. Šansonjer mu je kroz kratak razgovor otkrio da je pevao od rođenja, da mu je klasična muzika bila omiljena, kao i da je prihode od koncerta koji je te godine održao u Beogradu namenio autističnoj deci.

    (1) detaljnije
  • Debata JV

    Debata JV: Kultura će se razvijati uprkos svim nepovoljnim okolnostima

    Složni su bili učesnici debate 60 minuta da se za kulturu nikako ne izdvaja dovoljno novca, te da to umnogome oteževa rad onima koji se bave njom. Ipak, kažu i da će se kultura razvijati uprkos svim nepovoljnim okolnostima.

    (25) detaljnije
  • debata

    Debata o stanju kulture u Nišu, ponovo bez predstavnika gradske vlasti

    Dugogodišnji kulturni radnici će u debati "60 minuta" govoriti o tome gde su Niš i južni region po pitanju kulturnih sadržaja, ima li dovoljno para za razvoj ove oblasti i postoji li uopšte kulturna politika. Emisija će se emitovati uživo večeras od 18 sati.

    (4) detaljnije
  • Darko Bajic

    Bajić: Da je država odlučivala, nikada ne bih snimio film “Crni bombarder”

    Reditelj i scenarista Darko Bajić, koji je režirao neke od omiljenih filmova mnogih generacija, kaže da je film poslednjih godina odjednom ušao u fokus političara, koji pokušavaju da odlučuju šta je dobro, a šta nije dobro, ali napominje da niko ne sme da zabrani rad na filmu. Da je u njegovo vreme država odlučivala, dodaje, nikada ne bi bili snimljeni kultni film “Crni bombarder” i serija “Sivi dom”.

    detaljnije
  • Niš ekspres

    Grad Niš raspisao konkurs za idejno rešenje Muzičke dvorane

    Ulazni hol u kome bi bio prostor za izložbe, info i ugostiteljski punkt, sala sa oko 2.000 mesta, scenski prostor sa savremenim tehničkim mogućnostima za simfonijske koncerte, predstave, opere i balete i još mnogo toga trebalo bi da sadrži nova Muzička dvorana u Nišu. Grad je raspisao konkurs za idejno rešenje, a rok za predaju radova je 20. novembar.

    (20) detaljnije
  • stripovi

    Leskovački strip stigao do čitalaca u Evropi, Severnoj i Južnoj Americi

    Na stranicama strip-časopisa iz Češke, Urugvaja i Amerike našli su se radovi leskovačkog strip-autora Marka Stojanovića, pa će tako evropska i američka publika moći da se upozna sa srpskim stripom i likovima najpoznatijeg domaćeg strip serijala “Vekovnici”.

    detaljnije
  • Lazarev grad selfi

    Selfije kraj znamenitosti najbolje napravili Nišlija i Piroćanka

    Od 200 fotografija na kojima su autori slikali sami sebe, ali pored nekih kulturnih znamenitosti, a koje su pristigle na Instagram konkurs povodom Evropske godine kulturnog nasleđa, najbolju je napravio Nišlija Nikola Dopuđ. On se fotografisao u hrvatskom Zadru, dok se Piroćanka Nada Jovanović fotografisala u Kruševcu, a sa svojim slikom je osvojila treće mesto.

    detaljnije
  • izložba eu info kutak

    U EU info kutku izložba o kulturnom nasleđu

    Postavka "Putovanje kroz kulturno nasleđe" već se nalazi u EU info kutku u Voždovoj ulici u Nišu, a kažu da kroz fotografije građani mogu da se upoznaju sa evropskim i srpskim kulturnim nasleđem. Izložba će biti otvorena do 14. jula.

    detaljnije
  • dejan stojiljkovic

    Pisac Stojiljković krivi partokratiju za loše stanje u niškoj kulturi

    Umesto stručnjaka, na čelu kulturnih ustanova u Nišu su, kaže poznati niški književnik i član Saveta za kulturu Dejan Stojiljković, “diletanti čija je jedina kvalifikicija članstvo u partiji na vlasti”. Kao glavnog krivca za to i začetnika takve politike, Stojiljković je označio zamenika predsednika gradske Skupštine i bivšeg prvog čoveka Niša Mileta Ilića. Ilić kaže da ga ne zanima šta priča Stojiljković.

    (30) detaljnije
  • Tvrđava Niš

    Niškom Tvrđavom kroz vekove sa stručnim vodičem

    Arhitekta-konzervator Aleksandra Mirić će u utorak 29. maja povesti sve zainteresovane niškom Tvrđavom, najavljuju organizatori, a posebno će se osvrnuti na ostatke Osmanskog perioda, koji svedoče o svakodnevnom životu tog vremena.

    (1) detaljnije
  • Evropska unija

    Proslava Dana Evrope u Nišu uz predstave, filmove, izložbu i muziku

    Dan kada su u Drugom svetskom ratu pobeđeni fašistička Nemačka i njeni saveznici - 9. maj obeležava se kao Dan Evrope. Kroz razne kulturne manifestacije ovaj dan biće obeležen i u Nišu.

    (2) detaljnije
  • selfi takmicenje

    “Selfi” foto-takmičenje na temu kulturnog nasleđa

    Oni koji naprave “selfi” sa primerom srpske i evropske kulturne baštine, mogu učestvovati na foto-takmičenju tako što će tu fotografiju do 21. maja okačiti na Instagram uz određene “haštagove”.

    detaljnije
  • Kulturni-strucnjaci-u-Nisu;-foto:-Neda-Mojsilović

    Mladi “kulturni stručnjaci” u Nišu poslali poruku o decentralizaciji

    “Južnu prestonicu” nedavno je posetila grupa stručnjaka iz oblasti kulture, umetnosti, kreativnih industrija i medija iz cele Srbije, a njihov utisak je, kako kažu, da je Niš bogat kulturnim potencijalima, kojima treba da se skrene pažnja na decentralizaciju.

    (1) detaljnije
  • Niš tvrđava

    Evropska godina kulturnog nasleđa i u Nišu

    Radionicama za najmlađe, šetnjama gradom uz stručne vodiče, te posećivanjem ustanova kulture i Niš se pridružio proslavi Evropske godine kulturnog nasleđa. Ipak, dok su u Nišu aktivnosti uglavnom namenjene samim Nišlijama, Evropska unija pomaže svojim članicama da uz pomoć svog kulturnog nasleđa razvijaju turizam, pa one i profitiraju.

    detaljnije
  • DISKUSIJA ilustracija foto A.K.

    U Nišu diskusija o preduzetništvu, obrazovanju i kulturi

    Ambasador Bugarske Radko Vlajkov, uz predstavnike brojnih udruženja, razgovaraće sa građanima o stanju, uslovima i mogućnostima u preduzetništvu, kulturi i obrazovanju u Srbiji. Konferenciji “EU, Srbija i Zapadni Balkan” održaće se u niškom hotelu “Panorama”, 27. aprila.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: