Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

ptice

  • ptice

    U Nišu trodnevna izložba ptica

    Kanarince, egzotične ptice, papagaje, raznovrsne bastarde i hibride građani će u Nišu moći vide na izložbi koja se u 15 sati otvara u Mesnoj kancelariji Medijana u Ulici Branka Miljkovića. Ptice će biti izložene do nedelje 18. novembra.

    detaljnije
  • ptice, nisava

    Foto-vest: Dva lica Nišave - u reci ptice, na obali đubre

    Vreli prolećni dani naterali su ptice da se osveže u Nišavi. Međutim, tu idilčnu sliku prirode kvari ljudska priroda da za sobom ostavlja gomilu đubreta. Kako izgledaju oba lica Nišave možete da pogledate na fotografijama koje je zabeležio Vanja Keser.

    (3) detaljnije
  • rode

    Rode naselile banderu u Niškoj Banji

    Ovog proleća par roda napravilo je gnezdo na banderi u naselju Ženeva kraj Niške Banje, a meštani apeluju na nadležne da im obezbede sigurniju “kuću”. Iz Zavoda za zaštitu prirode objašnjavaju da će ovim pticama biti napravljena platforma, ali na jesen.

    (1) detaljnije
  • stablo

    Betonom ispunjene šupljine drveća na pirotskom keju

    Radnici komunalca ovih dana šokirali su građane Pirota kada su stabla na gradskom keju napunili betonom. Dok su u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica zabrinuti da će ovim postupkom biti ugrožen životinjski svet, u gradskom komunalnom preduzeću kažu da su se na ovaj korak odlučili kako bi produžili životni vek stabala.

    (3) detaljnije
  • ptice

    Apel na građane da zaštite ptice pevačice

    Da ne bi završile u kavezima na berzama sitnih životinja, ispod tezgi na pijacama i vašarima širom Srbije, u Društvu za zaštitu i proučvanje ptica ohrabruju građane da prijavljuju krivolovce na retke i zaštićene ptice pevačice.

    detaljnije
  • Rode gnezdo Medoševac

    Rode u Medoševcu dobile sigurniju “kuću”

    Kada se na proleće par roda bude vratio u svoje gnezdo u Medoševcu kraj Niša, podignuto na banderi, biće mnogo sigurniji, jer su Zavod za zaštitu prirode i Elektropriveda popeli gnezdo na platformu. Time je, kako kažu, sprečeno i stradanje ovih ugroženih ptica, a sprečeni su i kvarovi na mreži, koji su mogli da se dese zbog uplitanja gnezda u provodnike.

    (1) detaljnije
  • sova

    Brojanje sova na jugu Srbije

    Gnezdećih parova sove utine, kako kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, u našoj zemlji ima između 19.000 i 28.000, ali njihov broj u Evropi se smanjuje iz godine u godinu. Kako bi se vrsta zaštitila neophodno je utvrditi tačan broj, pa iz Društva pozivaju južnjake da im pomognu u brojanju.

    (5) detaljnije
  • Ptica sova

    U Nišu otvorena izložba ptica

    Više od 900 vrsta ptica prijavljeno je za učešće na Ornitološkom šampionatu koji je počeo u Nišu, kažu organizatori iz Društva za zaštitu ptica Gaj. Ova manifestacija trajaće do 13. do 17. decembra, ali će za posetioce izložba biti otvorena od petka 15. decembra od 12 sati u Naserovoj ulici u Duvaništu.

    (1) detaljnije
  • kucice za ptice foto lj.m.

    Prokupčani u parkovima postavljaju kućice za ptice

    Članovi prokupačkog Društva za cerebralnu i dečiju paralizu u parku kod spomenika Topličkim junacima postavili su kućice za ptice, a u nastavku ove akcije narednih dana kućice će biti postavljene i u ostalim parkovima i zelenim površinama u gradu.

    (1) detaljnije
  • priprema za prihranu ptica foto lj.m. 1

    Prokupčani zbog hladnoće prihranjuju divlje ptice

    Kako bi pomogli divljim pticama da prežive ledene dane, Udruženje ljubitelja i odgajivača ptica “Hameum” Carina postavilo je na raznim lokacijama u okolini Prokuplja improvizovane hranilice. Prihrana će se ostavljati i tokom predstojećeg vikenda.

    detaljnije
  • Lete i piju vodu iz reke; foto: JV

    Jato ptica na zaleđenoj reci

    Na ledu koji se zbog niskih temperatura formirao na Južnoj Moravi, a može se videti sa Mramorskog mosta, okupilo se jato divljih pataka. Verovatno su svoje svakodnevno stanište zamenile privremenom “kućom”, jer su u potrazi za vodom i hranom.

    detaljnije
  • papagaj

    Preko 400 vrsta ptica na izložbi u Nišu

    Nišlije koje žele da vide ptice iz fauna Evrope mogu da posete Međunarodnu izložbu ptica koja će biti otvorena 28. oktobra u 16 sati, u centru Niša, nedaleko od nekadašnjeg bisokopa “Park”.

    detaljnije
  • mini-zoo-vrt-lutalice-rastrgle-ptice.jpg

    Ukrasne ptice u mini zoo-vrtu žrtve pasa lutalica

    Preko 60 jedinki skupocenih fazana, papagaja, ukrasnih kokošaka i druge živine koje su činile privatni mini zoo-vrt u Vranju, stradali su od pasa lutalica u noći između nedelje i ponedeljka. Šteta se procenjuje na preko 5.000 evra.

    (1) detaljnije
  • patke-okolina-Pirota

    Kod Pirota vrste pataka koje nisu viđene decenijama

    Retke vrste pataka, prevez i mali ronac, uočene su u okolini Pirota ponovo posle više decenija, kažu u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije koje je u našoj zemlji završilo Međunarodni popis ptica vodenih staništa.

    (1) detaljnije
  • ptice-vrucina.jpg

    Pojilišta za spas ptica u tropskim danima

    Vrućina i suša izuzetno je nepovoljno vreme i za ptice koje vodu, osim za piće, koriste da bi se u njij kupale, a nekima treba i da bi sagradile gnezdo. Zato Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poziva da im napravimo pojilišta sa dovoljno vode.  

    detaljnije
  • Mali soko

    Nakon što je ispao iz gnezda, prolaznici spasili malog sokola

    Mladunče ptice pronađeno je sasvim slučajno između parkiranih automobila u Pirotu. Sokolić na jednoj pirotskoj terasi na 5. spratu, po preporuci stručnjaka, sada čeka svoju majku iz obližnjeg gnezda.  

    (2) detaljnije
  • Beloglavi sup

    Moguć povratak "nebeskih kraljeva" na Staru planinu

    Beloglavi sup koji sa rasponom krila od tri metra krstari nebom iznad Stare planine prizor je koji pamte najstariji žitelji tamošnjih sela jer se ova vrsta u tom kraju poslednji put gnezdila 1948. Danas postoji ideja o njegovom vraćanju na staro stanište.

    detaljnije
  • vodene ptice

    Prebrojali barske kokice i male gnjurce u niškom kraju

    Dvadesetak članova niškog biološkog društva “Dr Sava Petrović” i ljubitelja prirode, "naoružano" dvogledima i beležnicama, obišlo je oko 50 kilometara Nišave i Južne Morave, Batušinačke bare, Mrtvaje Morave, kompleks bara na Kutinskoj reci i Lalinačku slatinu kako bi popisalo vodene ptice ovog kraja.

    detaljnije
  • berza-ptica.jpg

    Održana izložba ptica u Prokuplju

    Na prvoj prokupačkoj izložbi ptica koju je videlo oko 1.000 posetilaca u Sportskoj hali „Dr Zoran Đinđić“ bilo je izloženo 270 malih ptica pevačica izlagača iz Srbije i Bugarske.

    detaljnije
  • deo-izložbe.jpg

    Izložba ptica u Prokuplju

    U Sportskoj hali “Dr Zoran Đinđić” se od 25. oktobra po prvi put organizuje izložba ptica na kojoj će naredna dva dana biti izloženo preko 200 primeraka.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: