Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:10, 14. 2. 2020.

| BBC News na srpskom

Nema vremena za umiranje: Bond numera pop zvezde Bili Ajliš je dramatična i smela

Autor: BBC News na srpskom
Bili AJliš
Reuters
Bili Ajliš je najmlađa umetnica u istoriji koja je snimila numeru za Džejms Bond film

Numera pevačice Bili Ajliš za novi film o Džejms Bondu je dramatična i uznemirujuća balada koja nagoveštava da će se zaplet baviti izdajom tajnog agenta.

Stihovi za pesmu Nema vremena za umiranje („No Time To Die") ukazuju na laž i prevaru, dok Ajliš peva: „Nikada nisi bio na mojoj strani."

Pesma je objavljena u ponoć po zapadnoevrposkom vremenu, u isto vreme kao i novi trejler za film, sa Danijelom Krejgom u glavnoj ulozi.

Ajliš, koja je u decembru napunila 18 godina, je najmlađa pevačica u istoriji koja je snimila naslovnu numeru za Džejms Bond franšizu.

Objavljivanje pesme se nestrpljivo očekivalo krajem nedelje, nakon što je nastupala za svestku TV publiku na dodeli Oskara.

https://www.youtube.com/watch?v=GB_S2qFh5lU

Pesma Nema vremena za umiranje počinje sablasnom klavirskom melodijom, sa umornim glasom pop zvezde koja peva:Trebalo je da znam da ću otići sama".

Poznat zvuk tremolo gitare otvara refren, gde pevačica razvija temu: „Pala sam na laž... Da li si ti smrt ili raj?".

Sada me nikada nećeš videti da plačem", zaključuje ona. „Jednostavno nema vremena za umiranje."

Izgleda da ove reči potvrđuju teorije fanova da će Danijela Krejga u poslednjoj ulozi Bonda prevariti Madelin Svan (Lea Sedu), njegova ljubavnica iz prethodnog filma, Spektra.

Nekonvencionalno

Ajliš je napisala i producirala naslovnu pesmu sa njenim starijim bratom Fineasom O'Konelom krajem prošle godine. U njenom govoru na dodeli Gremi nagrada u januaru, rekla je da je rad na ovoj franšizi bio jedan od njenih ciljeva.

„Podsvesno i svesno, pokušavali smo da napišemo Bond numeru celog našeg života", rekla je za E! Njuz.

Par lukavo zadržava mračni, nekonvencionali stil kroz celu pesmu, dok je upotpunjuju sa nekoliko muzičkih motiva iz ovog filmskog serijala - nadahnjujući zvuk žičanih instrumenata, disonantne trube i, najbolje od svega, prepoznatljiv akord koji zatvara originalnu Bond numeru Montija Normana.

U stihovima se dotiču psihološke cene agentove dozvole za ubijanje, sa opservacijom: „Krv koju prosipaš je samo krv koju imaš".

Ali pesma se mnogo više bavi romantičnom izdajom. „Da li sam bila glupa što te volim? / Da li sam bila nesmotrena što pomažem?", pita Ajliš u jednom prelazu.

Muzičarka je poznata po njenom intimnom vokalnom stilu, „dizajniranom za slušalice", ali se pokazuje kao dorasla izazovu za bolni klimaks pesme, kada se njena početna ranjivost pretvara u snagu i razrešenje.

Ovo je verovatno najsmelija i najatmosferičnija verzija Bond numere u kolektivnom sećanju.

džejms bond danijel krejg
Universal
Nema vremena za umiranje je Krejgova „labudova pesma" u ulozi Džejsma Bonda

Ajliš će prvi put uživo izvesti pesmu sledeće nedelje na dodteli Brit nagrada, zajedno sa kompozitorom Hansom Cimerom i bivšim gitaristom grupe Smits, Džonijem Marom.

Pevačica je u igri za najbolju međunarodnu solo umetnicu, samo dve nedelje nakon što je pokupila nagrade u sve četiri glavne kategorije na Gremijima.

Pesma Nema vremena za umiranje bi mogla da joj donese još jedan trofej: poslednje dve Bond numere, Adelina „Skyfall" i Sem Smitova „Writing's On The Wall" su dobile Oskara.

Film Nema vremena za umiranje stiže u bioskope u aprilu.

Pored Krejga i Lee Sedu, u njemu glumi i Lašana Linč, kao agent 00 koja se priključuje službi nakon Bondovog povlačenja; kao i Rami Malek u ulozi zlikovca Safina.

Scenario je pisao regularni Bond tim koji čine Nil Parvis i Robert Vejd, sa dodatnim materijalom od direktora Kerija Fukunage i zvezde serije Flibeg, Fibi Voler-Bridž.


Pratite nas na Fejsbuku i Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

Znači iz 1-X

Dzong Čitalac

Tekst: Nišliija iz kladionice ukrao 26.000 dinara