Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:10, 16. 1. 2014.

| Društvo

Prva banka krvi za pse iz Niša

Autor:M.M.Izvor:Južne vesti
transfuzija.jpg
Postupak traje oko 10 minuta; foto:vetimpuls.com

Dok se radeći hirurške intervencije često susretao sa nedostatkom krvi, doktor veterine iz Niša Zoran Cvetković došao je na ideju da oformi prvu banku u Srbiji kako bi on i njegove kolege mogle lakše da dođu nje.

Davaoci, kaže veterinar Zoran Cvetković, mogu biti sve zdrave životinje starije od godinu dana, mlađe od 8 godina i teže od 20 kilograma.

- Donirana krv može se koristiti kod povreda, obilnijih krvarenja i prilikom hirurških intervencija, kao i kod terapija kod oboljenja jetre, infektivnih bolesti i trovanja izazvanih otrovima protiv miševa - kaže veterinar.

Postupak uzimanja krvi je, objašnjava Cvetković, jednostavan i bezbolan za psa i traje samo 10 minuta, a uzima se oko 5 odsto od ukupne količine krvi životinje, dok se od ljudi uzima duplo više. Tako je i period oporavka krvne slike oko 3 nedelje, a pas teoretski svake 4 nedelje može biti davalac.

Dok su u svetu već uveliko poznati i priznati pozitivni efekti ovakvog načina lečenja u Srbiji i okruženju ovo je, kaže Cvetković, prva ovakva banka.

- Kolege koje imaju potrebu za krvlju ili krvnim proizvodima javljalju nam se iz cele Srbije i mi im šaljemo - kaže Cvetković.

Cvetković objašnjava da u Srbiji još postoje brojne predrasude kada je reč o tranfuziji krvi kod pasa, ali da je negativnih efekata veoma malo.

- Psi imaju 12 i više krvnih grupa, ali oni neće reagovati ukoliko prvi put prime krv psa koji nije iste krvne grupe, što je olakšavajuća okolnost, dok se za naredne transfuzije testovima utvrđuje krvna grupa - dodaje Cvetković.

Vlasnici pasa zainteresovani da njihov ljubimac bude donor više informacija mogu pronaći ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Darko Jovanovic

    20:32 // 18. 2. 2014.

    stvarno su preterali keve mi!Alo bre rodjaci nije vam ovo USA ili EU a ni tamo psi ne verujem da imaju tolika prava.koliko smo bolesna nacija keve mi!a od macke npr covek ima vise koristi nego od psa!

  • dragoslav radovanovic

    20:17 // 25. 1. 2014.

    super,a dali se radi dnk

  • Mala Sirena

    20:42 // 17. 1. 2014.

    Oformljena je banka krvi za pse. A sta je sa bankom humanog mleka za bebe?!

    • Genije

      23:53 // 19. 1. 2014.

      Naravno da treba i jedno i drugo, nemoj da si primitivna pa da gledas samo svoje potrebe sireno...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: