Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:00, 28. 5. 2013.

Dušan Milisavljević

Gost: Dušan Milisavljević, narodni poslanik DS (Niš)

Razgovor vodio Predrag Blagojević


JV: Vlada Srbije uputila je Skupštini predlog zakona o izmeni poreza, između ostalog i poreza na plate i to je predstavljeno kao način na koji će se rasteretiti poslodavci, pre svega. Međutim, stručnjaci upozoravaju da će se na taj način naneti ogromna šteta, zapravo, lokalnoj samoupravi, tačnije gradovima i opštinama. I po procenama, samo Grad Niš, na primer, bi bio grad koji bi izgubio skoro 10 % svog budžeta. Poslanici se i dalje nisu izjašnjavali o tome, bilo je rasprave, očekuju se amandmani. razgovaramo sa Dušanom Milisavljevićem, narodnim poslanikom Demokratske stranke. Gospodine Milisavljeviću, ima li šanse da... Prvo, da vas pitam, kako vi ocenjujete  ovaj zakon? S druge strane, ima li šanse da poslanici sa juga Srbije, na primer, tu nastupe jedinstveno?

Prvo, hvala puno na pozivu. I ovo je tema koja je jako bitna za standard građana, jako bitna za naše lokalne samouprave i ja sa čuđenjem sam primio informaciju da je Ministarstvo finansija i gospodin Mlađan Dinkić izašao sa ovakvim predlogom zakona. Iznenađen sam i sa podrškom Srpske napredne stranke i SPS-a ovakvom jednom lošem zakonu koji će bukvalno uništiti lokalne smouprave.

JV: Ovaj zakon je predložila poslanička grupa...

… Predložilo Ministarstvo finansija i poslanička grupa URS-a. Ali su tu i neki poslanici SNS-a. Svakako da bez podrške vladajuće koalicije, takav zakon ne bi ušao u skupštinsku proceduru. Ovaj zakon je jako loš! Ovaj zakon negira sva predizborna obećanja koja su davana građanima Srbije, a pogotovu građanima jugoistočne Srbije, najsiromašnijeg dela Srbije koji vapi za jednom pravilnom decentralizacijom. Svi su oni bili u Nišu i pričali o decentralizaciji, o neophodnosi uvažavanja ovog dela Srbije, a evo sada na delu imamo primer da sa ovim predlogom zakona će oni bukvalno uništiti mnogle lokalne samouprave, oduzimajući im njihova sredstva, koja im pripadaju, a Niš pogotovu, zato što je Niš na trećem mestu po zulumu ove republičke Vlade, s obzirom da će više od 850 miliona dinara iz gradskog budžeta biti prebačeno na račun republičke Vlade. Pa, ja se ne bih složio sa gospodinom Mlađanom Dinkićem, koji kaže: “Lokalne samouprave troše pare za neke glupe stvari! Lokalne samouprave ne umeju da potroše novac.” Ja smatram, iako sam u opoziciji, smatram da ova gradska vlast u Nišu i gospodin Perišić, kao gradonačelnik i njegova vladajuća koalicija znaju da potroše taj novac u korist građana Niša, pa koristim ovu priliku da ih pozovem, s obzirom da se oni eksponiraju kao zaštitnici prava Nišlija, da se čuje glas Niša... Evo, ja ih pozivam ovom prilikom da zajedno ustanemo i po prvi put skinemo maske naših stranaka i da kažemo tom Ministarstvu finansija, gospodinu DInkiću: “Ne!” Da kažemo republičkoj Vladi: “Ne! Ne želimo više da nas pljačkate! Ne želimo više da nam uzimate novac koji je zarađen u Nišu! Taj novac koji je zarađen u Nišu želimo da ostane ovde, da od tog novca zidamo škole, da od tog novca zidamo obdaništa, da od tog novca pravimo ulice da naš grad bude lepši! Naš grad je sada iz dana u dan sve bolji i bolji, ali svakako da sa tim novcem koji nam se uzme, da će što - šta stati u Nišu. Iako ne funkcioniše, da će sada sa ovim novcem koji nam se uzme, stati.

JV: Da pojasnimo samo o čemu se radi. Lokalne samouprave, zapravo, najviše novca... Najviše novca u budžete gradova i opštine dolazi od poreza na plate građana. I, ako ne grešim, gradski budžet Niša dobija skoro 30 % para iz tog izvora. Na ovaj način, taj novac bi bio smanjen i prema podacima Fiskalnog saveta i Republičkog zavoda za statitstiku, ako pogledamo, na primer, Aleksinac bi izgubio skoro 10 % prihoda, Vladičin Han 7, Vranje 14, imamo Leskovac koji bi izgubio 11, Niš skoro 17 posto, Pirot 14, Prokuplje 12... Da li vi očekujete da će se poslanici ostali, dakle Niš trenutno ima 12 poslanika, na jugu Srbije vas ima 22-oje, ako ne grešim... Da li postoji šansa da se ti poslanici ujedine oko jedne teme i probaju, eto, da odbrane, možda jug, s obzirom da je dosta izražena ta razlika upravo na jugu Srbije?

Ja samo još jednom skrećem pažnju da je upravo gde je najsiromašniji sloj društva, da je najviše zakinuto. I izgleda mi da što nas više gaze, Niš i jug Srbije, to mi više ćutimo! Ja, evo, koristim ovu priliku da pozovem stvarno narodne poslanike svih stranaka da kažemo jasno šta nam je na duši, da kažemo probleme građana i da kažemo mišljenje građana Niša i građana jugoistočne Srbije. A to mišljenje je: Dosta više da nam otimate, dajte nam malo više sredstava iz tog republičkog budžeta, a ne i ovo naše malo sirotinje da nam otmete! Znači, ja ovo poredim čak i … Pa i za vreme Turaka je bilo malo humanije. Tad je bilo, PDV je bio 10 %, čuveni turski “desetak”! Sad je “dvadesetak”! I plus otimačina iz gradskog budžeta! 850 miliona dinara iz gradskog budžeta je jako puno novca i ja ne znam kako će Grad funkcionisati Ovo je jako ozbiljno političko pitanje! Ja pozivam da svi skinimo političke maske i da po prvi put zaštitimo gradski budžet i zaštitimo građane Niša, našeg lepog grada. U suprotnom, ja ne vidim kako će gradski budžet funkcionisati! Ja ne vidim načina da se grad razvija na način kako bi mi očekivali i kako bi građani priželjkivali.

JV: Imamo, kad već govorimo o Nišu, vi ste se nedavno oglasili povodom gašenja u niškim gimnazijama. Za sada nema rezultata svega toga. I dalje su tri niške gimnazije, ako ostanu stvari kako jesu, ostaće bez svojih odeljenja - tri, jedino će “Svetozar Marković” zadržati sadašnji broj odeljenja. Da li postoji šansa da se taj problem reši i mogu li narodni poslanici uopšte da utiču da se takve stvari reše?

Narodni poslanici mogu da utiču i to, ono što je najvažnije da se kaže je da poslanici vladajuće koalicije, vladajućih stranaka, najviše mogu da učine. Ne da ćute pred svojim centralama, već ako je interes njihove sredine ugrožen, da to javno kažu i u poslaničkom klubu i da unutar svoje stranke lobiraju da se neke loše odluke promene! Što se tiče gimnazija, milsim, to je sramotno da se samo gimanazije u Topličkom, Niškom i Pirotskom okrugu gase, po jedno odeljenje! Nema opravdanja! Znači, odluka Ministarstva prosvete...

JV: Šta je u ostatku Srbije?

U ostatku Srbije je sve OK! Mislite da smeju da dirnu Vojvodinu? Mislite da smeju da dirnu Beograd? Smeju da dirnu samo gde je sirotinja i niko se ne javlja da se suprotstavi takvim lošim odlukama.

JV: A zašto se niko ne javlja?

Nacionalna strategija za razvoj prosvete u Srbiji predviđa da do 2020. godine mi imamo 40 % osmaka koji upisuju gimnazije.Trenutno je to u Srbiji 24 %. U jugoistočnom delu, još manje od 20 %. I dodatno ukidanje po jednog odeljenja gimanzijama je jako loš potez Ministarstva prosvete. Ja , evo apelujem, kao profesor fakulteta, nemojte tu decu da sprečavate da upisuju gimnazije, jer su gimnazije inkubator novih studenata niškog univerziteta, inkubator novih pametnih ljudi koji treba da razvijaju ovu zemlju! Šta je poenta? Gde vi želite tu decu da usmerite? Ka nekim školama koje su manje vredne? Znači, gimanzije su uvek bile status broj jedan i svako ko završi gimnaziju, ima najšire obrazovanje. Ako neko želi da se školuje, omogućite mu da to upiše i da se dokaže u gimnaziji! Ovako veštački preusmeravati decu u neke druge škole je jako loše.

JV: Dobro, ali kažete: “Ne smeju da dirnu centralnu Srbiju, ne smeju da dirnu Beograd, tamo će neko da brani...”

Ne smeju! Ništa nisu dirnuli! Tako je!

JV: Zbog čega niko ne brani jug?

Ne znam! Zato što smo izgleda takvi po mentalitetu! Zaklinjemo se građanima da ćemo da ih štitimo, kada treba neko da digne glas, onda nikog nema! Onda se svako plaši za svoju poziciju, da li će ugroziti svoje mesto, možda biti sklonjen sa mesta poslanika, možda biti zauvek izbrisan iz te neke političke hijerarhije i strukture! Znači, meni je više muka od takvog jednog politikanstva! Znači, želja mi je da, dokle god se bavim politikom, jasno, bez dlake na jeziku, ukazujem na probleme! Ovo što ste sada jeste veliki problem za Niš, veliki problem za male naše osmake koji sada upisuju gimnaziju i, evo, pokušavam da i to zajedno rešimo.

JV: Spadate u poslednje vreme u najaktivnije poslanike Skupštine Srbije, ne samo sa juga, već u ukupnom parlamentu. Pisali smo već nekoliko puta o vašim aktivnostima i vašim govorima u Skupštini Srbije. Međutim, tu su se javljali komentari građana, gde oni pitaju: “A što se nije toliko zalagao dok je bio u vlasti?” Šta se dešava? Jeste li vi bili aktivni? U kom smislu ste bili aktivni, ako jeste?

Svakako da sam bio aktivan, ali ne toliko kao sada. Ja moram stvarno da priznam da sam nekoliko, znači, zadnjih godinu dana, maksimalno otvorio taj prostor sebi, izborio se da izađem iz tog nekog začaranog kruga i da svojom energijom, svojom inicijativom razbijem neke tabue, da morate da pitate nekog za sve i svašta! Ja, eto, idem na svoju odgovornost, samostalno istupam i za sada mislim da postižem onaj dobar rezultat. VIdim da građani podržavaju takvo ponašanje i tek sada nemam nameru da stanem! Mislim da je to recept za sve ostale poslanike da, braneći interese vaše sredine, zastupajući interese vaših komšija, vi u suštini se bolje plasirate u svojoj stranci, nego li da ćutite, non-stop da ćutite, non-stop da vas gaze i non-stop da interese vaše sredine neko gura po stranu! Tako da ja nemam nameru da stanem, dokle god sam na ovoj poziciji poslanika ukazivaću. Ja, eto, vidite, naveli ste sami, pisao sam nekoliko predloga zakona, puno amandmana, vrlo često se javljam u parlamentu da ukažem na neke probleme, da ponudim neko rešenje. Zato što je najlakše kritikovati, a teže je nuditi rešenje. Ja radim i jedno i drugo. Ne kažem da sam nešto zadovoljan svojim radom, smatram da postoje još uvek mnogo veće mogućnosti i u mom političkom radu. Lepo bi bilo da nas ima više iz jugoistočne Srbije. Evo, ja pozivam svoje kolege da se ne plaše svojih centrala, nego da, kada zaštite interese svojih sredina, vi ste i jači i poštovaniji u svom gradu, a i samim tim, i u svojoj stranci.

JV: Vi ste od nedavno predsednik Okružnog odbora Demokratske stranke. Ako ne grešim, od skora ste i predsednik resornog odbora unutar stranke, na nacionalnom nivou, za zdravstvo. Je li to znak da stranka podržava to što radite?

Pa, mislim da je očigledno vaša konstatacija na mestu, da je pre nekoliko, da ne kažem sati, kada mi pričamo o ovome, pre nekoliko sati je predsedništvo Demokratske stranke donelo odluku da me izabere na mesto predsednika Odbora za zdravstvo DS. Ja, inače, sam u Skupštini predsednik skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu. Sada imam i tu neku političku poziciju da pokušam da svojim nekim vizijama, svojim nekim predlozima izađem i u javnost i da ponudim rešenja na, po meni, loš zakon o zdravstvenoj zaštiti i na loš zakon o zdravstvenom osiguranju i da ono što je 20 godina uništavano, to je srpsko zdravstvo, pokušamo da unapredimo. Smatram da je ovo velika podrška mom radu od strane vrha Demokratske stranke i tek sada nemam nameru da stanem.

JV: Da li mogu da vas pitam, kao predsednika Okružnog odbora Demokratske stranke, Demokratska stranka je do nedavno najjača stranka u Srbiji, a sada je pretrpela velike gubitke, ja bih rekao, nakon što su je napustili brojni funkcioneri, između ostalog, konkretno iz Niša, jedan je narodni poslanik. Odvaja se i jedna grupa odbornika u skupštinama, u Skupštini Opštine Pantelej smo imali, ako ne grešim, ima i odbornika koji su u Skupštini Grada. Ima li šanse da se Demokratska stranka ponovo vrati na vrh?

Svakako. Ja sam se učlanio u Demokratsku stranku, ona nije bila u vlasti kada sam se ja učlanio u Demokratsku stranku, niti članstvo u Demokratskoj stranci zamišljam tako da ona mora biti non-stop na vlasti. Znači, ja sam se učlanio zbog pripadnosti jednoj političkoj ideji i dok god postoji ta politička ideja i politički program ja u njega verujem i sa puno ponosa ističem da sam član Demokratske stranke. Za prijatelje sa kojima sam više od petnaestak godina zajedno bio u Demokratskoj stranci imam reči poštovanja i želim im puno uspeha i zdravlja u svom radu. Ne slažem se sa njihovim političkim odlukama da kad je stranka u opoziciji, kad nemate mogućnosti da budete na nekoj funkciji, da vam tada stranka ne valja i da tada napuštate stranku. Ja im želim, ipak je svako od nas punoletan i svako od nas ima pravo da donese odluku, ja im želim sve dobro u životu i ja očekujem da... Demokratska stranka je imala i ranije različite te turbulencije, uvek je izlazila, to vam je kao jedan životni ciklus, sve se okreće, pa i Demokratska stranka prolazi kroz jedan proces reorganizacije, podmlađivanja... I mislim da je dobro da dođu novi ljudi koji do sada nisu imali šansu da se pokažu, to je upravo i snaga i moć Demokratske stranke, s obzirom da ima negde oko 200.000 svojih članova, da u svojim redovima imamo oko 700 doktora medicinskih nauka, 400 magistara nauka, pa valjda u tom broju ima i nekih novih poslanika, novih predsednika opština, gradonačelnika... Tako da sam ja uveren da, pogotovu posle loših ekonomskih poteza ove Vlade, da će Demokratska stranka u skorije verme ponovo imati mogućnost da dobije veću podršku građana Srbije.

JV: Među najčitanijim tekstovima na Južnim vestima u poslednjih godinu, godinu i po dana, bili su, odnosno uglavnom su vezani za korupciju. Jedan od tih slučajeva je direktno vezan za jednog od novoizabranih članova Okružnog odbora, Marka Ranđelovića, poznatijeg kao Šerif. On je sada član petočlanog Okružnog odbora, ako ne grešim. Kako tu stoje stvari? Prosto, kakav je stav i vaš lično i Okružnog odbora? Jeste li vi razmatrali uopšte sve ono o čemu su pisale Južne vesti u vezi sa manipulacijama raznim oko njegove plate i još brojnih drugih dešavanja?

Ja Južne vesti pratim i svakako da sam propratio i vaše informacije, vezano za ovaj slučaj i mislim da je cela ta priča iskonstruisana u unutarstranačkoj borbi u Demokratskoj stranci, nažalost, koja je izašla iz okvira Deomkratske stranke i prelila se na gradsku Opštinu Medijana. Smatram da organi koji su izvršili uviđaj, praktično, u ceo taj slučaj, nisu doneli nikakvo rešenje koje bi sankcionisalo Marka. Tako da je nemam problem da kažem da tu nije bilo neke zloupotrebe, s obzirom da on nije bio u mogućnosti da sam sebi dodeli platu, nego su ipak neke službe računovodstva, neke pravne službe to proveravale, pa i ako je bila neka greška, svakako da je to bila greška u nekim drugim službama. Nadležni organi su to ispitivali i ja svakako ne bih podržao nekoga ko je napravio neki zakonski prekršaj. Smatram da je ovo bilo unutarstranačko prepucavanje. Nažalost, ta unutarstranačka borba u Demokratskoj stranci je dala neke negativne posledice i na rezultat na lokalu, što se i videlo. Mislim da je to prošlost i da smo sada ušli u mirnije vode i da takvi slučajevi više nikad ne smeju da se ponove, ne samo Demokratskoj stranci. Ružno je prepucavanje između svojih nekih stranačkih prijatelja, drugara, izneti van prostorija stranke. To vidim da je slučaj i u Srpskoj naprednoj stranci, vidim da je slučaj i u nekim drugim strankama na lokalu, da se prepričava po gradu, po kafićima, po restoranima. Znači, ipak zadržite vaše i lepe i dobre stvari i ružne stvari u prostorijama vaših stranaka.

JV: Hvala vam što se bili gost “15 minuta”.

Hvala na pozivu.

  • Dusan-Milisavljevic.JPG

    Milisavljević: Dosta otimačine od juga Srbije!

    Dušan Milisavljević, narodni poslanik DS iz Niša, poziva sve poslanike sa juga Srbije da “skinu stranačke maske” i glasaju protiv izmena poreskih zakona koji bi lokalne budžete “skresali” za 10 do 20 odsto.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: