Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:16, 28. 2. 2011.

| Društvo

Biciklima iz Beča u Niš

Autor:S.S.Izvor:Južne vesti

NIŠ - Koliku moralnu vrednost ima kafanska opklada u Nišu, pokazali su drugari Zoran Radosavljević Kiki i Stojan Ilić kao i njihov prijatelj Saša Blagojević Blaža.

Saša je dvojici drugara i ostalim prijateljima pre pet dana platio večeru posle osam meseci od opklade da će Kiki i Stojan biciklima preći deonicu od Beča u Austriji do Niša, udaljenog 1.120 kilometara.

Put za ovu dvojicu avanturista je bio mukotrpan, ali je izazov bio privlačniji. Pošto su obojica žurili u Niš jer su im odmori na poslovima gde rade kratko trajali, morali su da se vrate na posao pa su dnevno morali da prelaze minimum 100 kilometara.

U Niš su stigli za osam dana, a Blaža ih je častio tek pre neki dan jer zbog prirode posla nisu mogli da se okupe svi prijatelji koji su bili na večeri. Kiki kaže da se opklada zbila potpuno spontano u jedoj niškoj kafani.

- Pričali smo u kafani i ja sam rekao da želim da promenim sistem letovanja i da zato idem u Beč. Tada je Stojan rekao da bi možda mogao da mi donese biciklu u Beč pa da se vratimo zajedno u Niš. Tada je Blaža onako lakonski rekao “ma nemate vi petlju, a i to je malo nemoguće”. Skočili smo Stojan i ja, “jel plaćaš večeru, ako uspemo da stignemo od Beča do Niša“. Plaćam, bio je Blažin odgovor - priča Kiki.

On je potom otišao u Austriju, a Stojan mu je autobusom kasnije doneo bicikl iz Niša. Na put su krenuli sredinom jula. Zanimljivo je da su sa sobom imali lap top tako da su preko društvene elektronske mreže Tviter obaveštavali prijatelje gde se nalaze.

A, ako će po nečemu pamtiti taj put, to su “tone pojedenih lubenica” koje fantastično osvežavaju duh i telo posle okretanja pedala.

Stojan kaže da svima preporučuje ovakav put jer se jedino tako mogu videti fantastični krajolici, istorijski spomenici i druge znamenitosti zemalja gde su prolazili.

- U Austriji, Slovačkoj i Mađarskoj su biciklističke staze fantastično urađene, imaju oznake na putu, čak pešačke prelaze i uopšte mnogo posvećuju pažnju biciklističkoj kulturi. Kod nas, još kod Bačke Palanke su nam trubili automobili, jurili psi lutalice… Prvog dana posle Beča, stigli smo u poredivan grad Bratislavu. Kasnije smo, na putu za Budimpeštu, naišli na mesta za koje nismo ni znali da postoje. Kao što je na primer mesto Tata sa predivnim jezerom i zamkom. Zatim su tu Univerzitetski centar Gior i grad Estergom koji nas je oduševio jer se tamo nalazi bazilika treća po veličini u svetu. U Srbiju smo ušli šestog dana, a osmog u Niš gde nas je dočekao fotoreporter Srđan Marjanović koji je ovekovečio “naše sletanje”- priča Stojan svoju avanturu.

Fotograf Kiki i programer Stojan kažu da njihov put nije mnogo koštao, ukupno oko 120 evra.

- Nije mnogo koštalo jer smo spavali jednom u parku, dva puta u šatorima, dva puta u apartmanima i kod prijatelja u gradovima gde smo svraćali - kažu njih dvojica uz pihtije, urnebes, dimljenu vešalicu i druge đakonije.  

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Slični tekstovi
Komentari
Poslednji komentari
  • duleBec

    11:47 // 1. 3. 2011.

    Ne kaze se Gior nego Djer, a to sto oni nisu znali sta sve postoji ne znaci da drugi ne znaju, mogli su i do Sent Andreje da svrate. U svakom slucaju - samo napred!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: