Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:10, 11. 11. 2015.

| Društvo

Direktorka Dečijeg centra: Neopravdane optužbe

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
deciji centar
Direktorka Davinić tvrdi da je, pre nego što je otišla na duže bolovanje, u Dečijem centru vladao mir i red; foto: JV

Nakon što su sindikat niškog Dečijeg centra i gradonačelnik Niša Zoran Perišić saopštili da je direktorka ove Ustanove Aleksandra Davinić zapošljavala mimo propisa, Davinićeva tvrdi da za te navode nemaju osnov.

Direktorka Davinić ne negira da je zaposlila troje radnika u avgustu i septembru, ali ističe da time nije prekršila Uredbu o zabrani zapošljavanja. Ona objašnjava da je i upravni nadzor pokazao da je Odlukom o budžetu Grada Niša za 2015. godinu propisano da se za Dečiji centar iskazuje 51 zaposlen na neodređeno vreme.

Do 14. avgusta imali smo 49 zaposlenih, a tada zapošljavam dvoje mladih ljudi koji apsolutno ulaze u budžet i planirani broj radnika. Naime, budžetom je predviđeno da se plate za Dečiji centar daju za 51 zaposlenog - objašnjava Davinićeva.

davinic Davinić već 7 godina na čelu Dečijeg centra; foto: NTVKada je u pitanju treći sporni radnik, ona objašnjava da je, zbog grešaka njenog pomoćnika, morala da zaposli nekog drugog i stručnog za taj posao.

Od početka godine sam na bolovanju, tako da me je menjao pomoćnik i bio odgovoran za funkcionisanje ustanove. Međutim, bilo je previše grešaka u njenom radu i morala sam da prekinem bolovanje i rešim situaciju. Naime, nakon blokade računa ništa nije bilo preduzeto da se zarade porodilja prebace na zaštićen račun, te je ustanova dobila prijavu od inspekciji i zaprećenu visoku kaznu - objašnjava direktorka Dečijeg centra.

Ističe da u dužem periodu nisu plaćani računi za struju i grejanje, kao i da je njena bivša pomoćnica sklopila i ugovor o privremeno-povremenim poslovima, iako je od službe gradonačelnika dobila obaveštenje da za to nema saglasnost.

18. septembra ja zapošljavam 52. radnika, tačnije pomoćnika direktora za finansijsko-ekonomske poslove. O tome je bio obavešten zamenik gradonačelnika Ljubovije Slavković i Upravni odbor Ustanove. Objasnila sam im da je nedopustivo da neko ko pravi tolike propuste u radu i dalje nastavi da radi na toj poziciji - kaže ona.

izvestaj deciji centar Izveštaj o nadzoru  Davinićeva ističe da je zapošljavanje osobe na poziciji pomoćnika direktora nije opteretilo gradski budžet, jer je određeno da ona bude plaćena iz sopstvenih sredstava Ustanove. Tvrdi da se ta radnica nije ni našla na spisku zarada upućenih Upravi za obrazovanje. Napominje i da novozaposleni, koji su primljeni u avgustu, svakako nisu razlog što su radnicima smanjene plate u julu za 10%, već da je to posledica blokade.


"Nisam morala da obaveštavam gradonačelnika"

Kaže da je zapošljavanje jednog od spornih radnika kontrolisala i inspekcija rada, ali da nije pronašla nikakve nepravilnosti. Na navode gradonačenika Niša da je morala da ga konsultuje oko zapošljavanja kaže da nije bila u obavezi.

Zašto bih konsultovala za 51 zaposlenog, kad toliko budžet priznaje? A što se tiče 52. zaposlene, činjenica je da sam o tome razgovarala sa zamenikom gradonačelnika, kao i da mi nikad nije rečeno, da pošto ćemo iz sopstvenih sredstava da je plaćamo, moram da tražim saglasnost. Kad god bi mi pravna služba rekla da moramo da tražimo saglasnost od gradonačenika, ja bih to učinila. Ovog puta mi je rečeno da to nije potrebno - kaže Davinićeva.

Ukoliko nadležni organi utvrde da je prekršila propis, kaže da će prihvatiti sankciju, ali odbacuje mogućnost da zbog toga trpi ceo grad.

Ako će Grad zbog ove jedne zaposlene da ima tako strašne posledice, onda ne znam šta će biti sa svim ostalim zapošljavanjima. Pošto, koliko je meni poznato, nisam jedina u ovom gradu koja je zaposlila nekog - ističe ona.


Budžetska još nije završila kontrolu

Što se tiče nalaza budžetske inspekcije na koji se poziva gradonačelnik Perišić i predstavnici sindikata, a koji je poslužio kao osnov da Upravni odbor Dečijeg centra zatraži smenu direktorke, Davinićeva tvrdi da on još nije validan, jer ta inspekcija još uvek kontroliše ovu ustanovu.

Zna se kako izgleda konačan izveštaj  i zapisnik budžetske inspekcije, a to nije onaj dokument na koji se pozivaju. Nema ni delovodni broj, već samo pobrojane stavke, a nema spiska mera i predloga kako da se eventualne nepravilnosti isprave, što je uobičajeno - objašnjava.

Napominje i da se stiče utisak da je gradonačelnik naložio sindikatu da traži njeno rezrešenje, jer se, kako tvrdi, u zapisnicima Upravnog odbora može videti i deo izjave predsednice sindikata Danijele Jončić “da gradonačelnik očekuje predlog Upravnog odbora za smenu direktorke”.

Ističe i da je za mnoge stvari nepravedno optužena, jer “ne može biti odgovorna za neke odluke ili greške kada nije radila, već bila duži period na bolovanju”. Zato, kaže, ne može da bude odgovorna što je njen pomoćnik “zaboravio na porodilje kad je otvaran zaštićen račun za isplatu zarada”.

Podsetimo, prošle nedelje su sindikat “Nezavisnost” i gradonačelnik Niša napomenuli da je utvrđeno puno nepravilnosti u radu direktorke Dečijeg centra i da je zato predložena njena smena. Da li će ona biti smenjena sa ove funkcije, na kojoj se nalazi od 2008. godine, odlučiće sutra odbornici niške Skupštine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • opstanak

    08:52 // 12. 11. 2015.

    Ovo je nečuveno da se ustanova koja se bavi decom i s tim u vezi treba da bude nosilac dešavanja i edukacije postane žrtva jedne isključivo konformističke persone. O čemu se ovde radi? Narod koji ne zna šta će sa decom i koji manipuliše njima na žalost nema budućnost.

  • nataliha stanković

    21:44 // 11. 11. 2015.

    Sutra zaseda skupština, dobro razmislite gospodo kako ćete glasati, po savesti ili po nalogu gradonačelnika. Mislite svojom glavom, nemojte da budete samo marionete. Sacuvajmo dečiji centar koji postoji od1949. g

  • Natalija Stanković

    21:38 // 11. 11. 2015.

    Bravo Aleksandra, sve si u pravu, Perišić neka se opravda zašto je dao Divljani 29 miliona a kuka kako će Beograd da obustavi transfer novca gradu zbog troje zaposlenih. Odakle mu 29 miliona za Divljane. Kaži gospodine doktore što bolesnu ženu razvlačiš po medijima

    • Ljubisa

      23:07 // 11. 11. 2015.

      Pa mora da da pare za direktora u Divljani jer je isti POCETNIK, bez radnog staza, a iza njega stao DEJAN Jovanovic, kome je prvo ozbiljno radno mesto Gradska Skupstina.
      Sve moj do m.......
      A ljute se na profesora Corbica sto ima rece istinu na Skupstini.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: