Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:32, 2. 6. 2015.

| Društvo

Prijave za planinarenje do vrha Ruj

Autor:S. J.Izvor:Južne vesti
Ruj.jpg
Biće organizovane grupe do Rakitskog kamena i do Ruja

Nišlije koje žele da 13. juna učestvuju na 6. Međunarodnom usponu na Ruj, kada će se na vrhu susresti planinari iz Srbije i Bugarske, mogu da se Planinarskom klubu "Železničar" prijave do 10. juna.

Vrh-Ruj Na vrhu druženje srpskih i bugarskih planinaraOva akcija je specifična po tome što istovremeno sa srpske i bugarske strane ka 1.706 metara visokom Ruju krenu grupe planinara koji druženje nastavljaju na državnoj granici koja je na najvišoj tački istoimene planine.

Uglavnom šumovita planina sa ogoljenim pašnjacima i vidikovcima prostire se između sela Rakita u Srbiji i sela Ezdimirci u Bugarskoj. 

Za planinare iz Srbije staza počinje u selu Zvonce (680 metara), zatim se odlazi u obližnje selo Rakita (780 metara) gde će skcija biti svečano otvarena.
Zatim se nastavlja na Rakitski kamen, dalje nekadašnjim graničnim patrolnim putem ka vrhu Ruj, a silazi se preko sela Vuči Del koje se nalazi na 1.200 metara nadmorske visine.

Ukupna dužina ove staze je 24 kilometra sa visinskom razlikom od 1.026 metara pri usponu i isto toliko pri silasku, s tim da će biti formirana i grupa koja će se penjati samo do Rakitskog kamena na 1.456 metara, što je polovina predviđene dužine staze, a onda se vratiti u selo Rakita - kažu organizatori.

Dodaju da je staza obeležena iscrtanim planinarskim oznakama u obliku krugova i strelica i dodatno označena drvenim stubovima crveno-bele boje, drvenim putokazima i informacionim tablama.

Organizatori Planinarski klub "Ruj 1706" iz Babušnice i Turistička organizacija Babušnice obezebeđuju vodiče, a akciju će pratiti i Gorska služba spasavanja.


U Rakiti uživanje u tradicionalnim jelima i filmu

Planinari iz Niša će se u subotu 13. juna u 5 sati ujutru okupiti preko puta Gradske kuće, a u Babušnici će napraviti kraću pauzu.

Babusnica Akciju organizuju Planinarski klub "Ruj 1706" iz Babušnice i Turistička organizacija BabušniceDolazak u Zvonce planiran je za 8:30, odakle se odlazi u selo Rakita gde će u 9:15 akcija biti svečano otvorena, a uspon će početi 15 minuta kasnije.

Organizatori planiraju da grupe na vrh Rakitski kamen stignu oko 11:30 i da posle zadržavanja od 15 minuta nastave dalje ka Ruju gde bi trebalo da se popnu oko 14 sati.

Tamo će se sa kolegama iz Bugarske uz ručak i odmor družiti oko sat vremena i poći nazad u Rakitu.

Oko 18 sati u tom selu planinari će moći da uživaju u lužničkoj vurdi, čorbi od pečuraka i "planinarskom" pasulju, a posle toga sledi i zabavni program izložba proizvoda tradicionalne i zdrave hrane.

U zgradi seoskog doma, gde je između dva svetska rata radio bioskop, biće održan filmski festival „Ruj-Fest“. U selu u kom je pre 20 godina snimljen, biće prikazan film „Rudareva sreća“.

Pre odlaska iz Rakite, organizatori će predstavnicima planinarskih klubova i društava dodeliti priznanja i zahvalnice.

Zatim se oko 20 sati polazi ka Zvoncu, odatle ka Nišu gde bi trebalo da autobus stugne oko 23:30.

Zainteresovani treba da se prijave kod vođe akcije Miroslava Dokmana na broj telefona 062/205-977 ili na redovnim sastancima PK "Železničar".

Prevoz košta 700 dinara

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: