Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:10, 30. 12. 2014.

| Društvo

"Proširiti istragu protiv Perišića i Stankovića"

Autor:P. B, Lj. S.Izvor:
Snimci.jpg

Nakon pojavljivanja novih snimaka nameštanja tendera za gradski prevoz u Nišu, građanski nadzornik zatražio od Tužilaštva da zapleni računarsku opremu svih umešanih u skandal.

U saopštenju objavljenom danas na sajtu Koalicije za nadzor javnih finansija navedeno je da je Toplički centar za demokratiju, kao građanski nadzornik koji u ime republičke Uprave za javne nabavke kontroliše ovaj tender, dopunio krivičnu prijavu koju je ranije poslao protiv gradonačelnika Niša Zorana Perišića i zamenika direktora Direkcije za javni prevoz Nenada Stankovića.

Audio-snimci na nesumnjiv način potvrđuju da je Nenad Stanković, pozivajući se na gradonačelnika Zorana Perišića, vršio pritisak i uticao na naručioca, JKP Direkciju za javni prevoz Grada Niša, da uslove tendera prilagodi ponuđačima "Niš-ekspres" a.d. Niš i JP "Aerodrom" Niš, sa kojima su nakon sprovedenog postupka javne nabavke zaključeni ugovori - piše u saopštenju.

Iz Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava je saopšteno da je pored navedenih audio snimaka Tužilaštvu za organizovani kriminal dostavljen spisak osoba koje mogu imati neposredna saznanja o Perišićevim i Stankovićevim uticajima na članove Komisije koja je sprovodila tender.

- Ili će Srbija pokazati da je pravna država ili će Perišić i Stanković dočekati Novu godinu na slobodi - kaže Dragan Dobrašinović iz Topličkog centra za demokratiju.

Podsetimo, skandal sa nameštanjem najvećeg tendera u novijoj istoriji Niša, vrednog preko 6 milijardi dinara, otkriven je krajem septembra.

Tada su Južne vesti objavile audio-snimke na kojima se čuju najviši gradski funkcioneri, među njima Stanković i Perišić, kako na sastanku u Gradskoj kući "šteluju" kriterijume tendera za nove gradske prevoznike, prilagođavajući ih Niš-ekspresu i Aerodromu.

Gradonačelnik je potvrdio autentičnost snimaka, ali odbio da ih komentariše.

Zbog celog skandala je Dragan Dobrašinović iz Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava, kog je republička Uprava za javne nabavke zadužila da kontroliše ceo tender, zatražio njegovo poništavanje i protiv gradonačelnika Zorana Perišića i Nenada Stankovića podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Novi snimci, koje su Južne vesti juče objavile, potvrđuju ranije sumnje da su uslovi tendera bili "štelovani".

Kako Južne vesti saznaju Tužilaštvo je ekspresno pokrenulo istragu. Prema nepotvrđenim informacijama policija je već oduzela deo dokumentacije iz Direkcije, a glavni akteri skandala su već jednom saslušani u Beogradu.

Inače, sa preko 6 milijardi dinara reč je o najvećem tenderu u novijoj istoriji Niša. Poređenja radi, ukupan gradski budžet Niša u 2013. godini je bio veći za samo milijardu dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • CVETKO prvi

    17:06 // 1. 1. 2015.

    U nekim komentarima se traze ostavke i to je OK , ali... Oni su godinama kopali i rukama i nogama da budu tu gde jesu a sada da podnesu ostavku? Jahace /nas /oni jos 10-ak godina.
    STRASNO! LUDILO!

  • kise

    13:09 // 31. 12. 2014.

    Nesa guska je simbol aktuelne vlasti.Kako u opste ovakvi ljudi mogu da se bave javnim poslovima od interesa za sve gradjane? Oni ugrozavaju bezbednost gradjana.

  • djoka

    08:30 // 31. 12. 2014.

    Jel znate sta ce biti sad? Nikom nista...citamo samo kako su pod istragom a niko se ne osudjuje. Jel kapirate koliko je sati?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: