Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:13, 3. 2. 2010.

| Društvo

Seli se motel Predejane?

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
Motel Predejane

Ako Koridor 10 zaobiđe Predejane, kako je predviđeno sadašnjim projektom, ima mnogo razloga za brigu.

Predejane je nekada bilo opštinsko mesto, a sada je samo usputna, zaturena stanica, na putu od Leskovca do Vranja kroz Grdeličku klisuru.

Varoš deli autoput, a prema novom projektu, to se više neće dogoditi.

Žitelji ovoga mesta, ponajviše zaposleni u istoimenom motelu, to ne bi voleli, jer će ne samo biti zaboravljeni, nego će, najverovatnije, ostati i bez posla!

Deonica magistrale koridora X južno od Leskovca, do srpsko-makedonske granice, trebalo bi da bude završena za dve i po godine. Za tu namenu biće uloženo 1,5 milijarde evra, od čega su kreditna sredstva Svetske banke milijarda, a 500 miliona evra su budžetska sredstva Republike Srbije.

Jedna od ideja, koja se mogla čuti poslednjih meseci, je seoba motela uz samu trasu autoputa, jer je to manje košta nego da se radi nova deonica koja će biti u blizini najpoznatijeg ugostiteljskog zdanja na jugu Srbije.


Predejane

Šesdesetih godina prošlog veka kroz Predejane je prošao autoput koji je varošicu "presekao" na dva dela.

Na najlepšem mestu, u Rosulji, na nadmorskoj visini od 260 metara, sagrađen je motel kao prvi objekat takvog tipa na autpoputu od Beograda do Skoplja. Odavno je poznato da je motel "Predejane" jedan od simbola leskovačkog kraja i istoimene varošice.

U živopisnom krajoliku juga Srbije, u srcu čuvene Grdeličke klisure, ovaj motel je imao tu nevolju da je, zajedno sa siromašnim jugom Republike, ispisivao neveselu priču. Sada uveliko vraća "staru slavu" i ponovo postaje neizostavna turistička destinacija za sve dobronamerne putnike koji prolaze ovim predelom koji odiše neponovljivom lepotom.

Istinski preporod je došao posle privatizacije i velikog zalaganja Dragana Pavlovića, novog vlasnika motela. Poreklom sa juga Srbije, Pavlović je deo svoje životne biografije ispisivao u inostranstvu, najviše u Rusiji, gde je stekao ime i ugled, ali se zbog "nostalgije za rodnim krajem" latio novog posla, preuzeo motel "Predejane" i dao mu novo, umilnije lice.

- Te 2003. godine, kada sam se odlučio na taj nimalo jednostavan korak, bilo je mnogo nevolja, pa i nedoumica, ali je najvažnije da moje saradnike, zaposlene u motelu i mene nije napuštalo samopouzdanje – veli Dragan Pavlović, dobitnik Oktobarske nagrade Leskovca za doprinos razvoju ovoga kraja.

Stari, po mnogo čemu oronuli motel, trebalo je što pre "obući u novo ruho". Pavlović je u tu namenu investirao, samo u prvoj fazi, oko milion evra.

Restoranski deo motela, koji gleda na prelepu okolinu i magistralu, raspolaže sa oko 700 mesta, a na terasama ima mesta za više od 200 gostiju, dok je kapacitet kuhinje dovoljan da se pripremi hrana za 1.000 ljubitelja netaknute prirode.

U leskovačkoj Gradskoj skupštini, ali i Regionalnoj privrednoj komori, ne jednom je isticano da je motel "Predejane" primer kako treba raditi i sprovoditi privatizacije na jugu Srbije.

Pokazalo se da kada se ima osmišljen program i želje da se uspe, rezultati ne izostaju.

Zbog toga se ovde gotovo svakoga meseca organizuju brojni simpozijumi stručnjaka i istovremeno koristi vreme za uživanje u prelepom ambijentu živopisne Grdeličke klisure. Vredni ljudi iz Predejane i okoline, koji rade u motelu, plaše se za svoju budućnost.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nenad Sinadinovic

    20:05 // 11. 7. 2014.

    Zdravo da si moja juzna prugo. Pozdravljam te iz daljine i o tebi sve najlepse mislim. A vi gospodine koji se predstavjate kao juzna pruga setite se gde vam je pupak odsecen. Pozdravljam te.

  • Zhare

    12:21 // 24. 12. 2010.

    Hteo bih da se osvrnem na komentar coveka koji se potpisuje kao "juzna pruga".

    Vidim da je u toku i da dobro poznaje prilike i ljude u Predejanu. Samo mi nije jasno zasto je toliko revoltiran na Predejancane. Citajuci njegov tekst shvatio sam da i on ima veze sa Rusijom bar po frazama koje primenjuje u doticnom tekstu.

  • juzna pruga

    19:16 // 15. 10. 2010.

    Kako ste mi se smucili vi takozvani Predrjancani! Jedan iz Koracevac drugi iz Mrkovicu, treci iz Susevlje, cetvrti kakoj sop...itd... svi ste vi samozvani Predejancani .Sta je tako lepo u Predejanu? Sta ima tamo? To ti je obicna selendura! No, lepo pisete samo ko nije prolazio kroz Predejane moze da vam poveruje kako je tamo vrlo lepo! A onaj iz preko Moravu iz Koracevac sada mislim da je u Englesku(nisam siguran) prestavlja se kao Predejancanin. Koji je on Predejancanin,i zasto je otisao iz tako lepo Predejane? Trebao je da ostane u Predejanu da radi u samouslugu i da gleda na tu lepotu! (samo neznam na koju) verovatno na pijac koji se nalazi na samom starom carskom puta i to je jedina (ako je mozemo nazvati tako) ulica u Predejanu!!! SMUCILI STE MI SE VISE!!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: