Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:17, 1. 4. 2014.

| Društvo

Slab uticaj Grada na odluke školskih odbora

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
odbor
Odbor za imenovanja ima nadležnost da razreši školske odbore

Odbor za imenovanja niške Skupštine neće se, kako kažu, libiti da raspušta školske odbore zbog spornih odluka, ali tvrdi da nema ovlašćenje da menja njihove poteze kao što je izbor direktora.

Predsednik Odbora za imenovanje Dejan Jovanović kaže da neke odluke školskih odbora nisu u skladu da stavovima Skupštine Grada, odnosno formalnim osnivačem tih škola, ali ističe da je jedina nadležnost lokalne samouprave raspuštanje školskog odbora i imenovanje novog.

- Ukoliko imamo dokaze da članovi nekog školskog odbora krše zakon i ne postupaju moralno mi možemo da tražimo njihovo razrešenje. Želimo da jače utičemo na njih i tražimo veću odgovornost i zakonitost u radu - kaže Jovanović.

On navodi da predstavnici Grada u školskim odborima čine manjinu, jer ih ima 3 od ukupno 9, pa tako i nemaju veliki uticaj na odluke.

- Nedavni događaji nam ukazuju na određenu količinu podložnosti školskih odbora stavovima direktora. Direktoru je relativno lako da izađe na kraj sa tri predstavnika zaposlenih i tri predstavnika roditelja - kaže Jovanović.

kalcic Školski odbor opet izabrao Kalčića; Foto:www.kurir-info.rs

Što se tiče Školskog odbora OŠ “Sveti Sava”, koji je izabrao za direktora Vladimira Kalčića, iako je Agencija za borbu protiv korupcije preporučila njegovu smenu, Odbor za imenovanje će, kako je rekao Jovanović, razmatrati njihov rad.

- Nakon što bude doneta konačna odluka Agencije za borbu protiv korupcije, na žalbu direktora Kalčića, rad ovog školskog odbora će sigurno biti predmet na dnevnom redu Odbora za imenovanja - kaže Jovanović.

Predsednik Odbora za imenovanja navodi da se u slučajevima pogrešnih odluka školskog odbora nalaže da ti članovi ne mogu opet biti izabrani.

Podsetimo, Odbor za imenovanje niške skupštine razrešio je Školski odbor Osnovne škole “Sreten Mladenović Mika” zbog presude Prekršajnog suda da su škola i direktorka odgovorni za samoubistvo Alekse Jankovića.

Da su sporne odluke posledica sastava školskih odbora ukazao je i Lokalni antikorupcijski forum, koji je predložio izmenu seta zakona, kako bi se omogućilo da školski odbori imaju veću nezavisnost od direktora, a lokalna samouprava kao osnivač veću mogućnost da reaguje u slučaju njihovih propusta.


Još jedan prigovor na izbor Kalčića

Na izbor Vladimira Kalčića za direktora OŠ “Sveti Sava” ministarstvu i Školskoj upravi prigovor je uputio još jedan od kandidata, Goran Manojlović.

- Nezvanično sam od kolega obavešten da je moja molba odbačena kao nekompletna, jer nisam dostavio potvrdu o psihičkoj, fizičkoj i zdravstvenoj sposobnosti. Odredbom člana 120. stav 3. navedeno je da se ovaj dokaz podnosi pre zaključenja ugovora o radu - kaže Manojlović.

On smatra je time izvršena diskriminacija i traži poništenje konkursa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • NIS

    23:05 // 19. 4. 2014.

    A tek UO u Pcelici nema pojma za gubitke,dizu ruke za sve sto Jonic trazi,telefonom drze sastanke....cudo u civilizaciji.I?Nikom nista.Niko nije kriv a 200miliona ih nema,nestali u toj guzvi.Srbijo!

  • Jole

    22:13 // 3. 4. 2014.

    Ovo sa ovim Kalčićem je nečuveno. Nameću se isti ljudi, a tobože promenjena je politika. Pa kad ćemo se otarasiti tog starog korumpiranog kadra?

  • PRAVDA JE SPORA, ALI DOSTIŽNA !

    11:08 // 2. 4. 2014.

    Većina članova ŠO škole "Ćele kula" nije štitila interese škole, učenika i zapošljenih već isključivo interese bivše direktorice, učiteljice Sonje Cvetković.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: