Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:47, 9. 11. 2016.

| Društvo

Slučaj lekara iz Vranja: Fer presuda ili političke igre?

Autor:I. M.Izvor:Južne vesti
ezdravstveni centar Vranj
Kolege iz Zdravstvenog centra uz osuđene lekare; foto: JV arhiva

Nepravosnažnu presudu dvojice lekara iz Zdravstvenog centra u Vranju, kojom su osuđeni na kaznu zatvora, kolege iz Službe za anesteziju i reanimaciju vide kao “zadovoljenje nečijih političkih apetita”, dižu glas i ukazuju na propuste u sudskom procesu.

Nakon što su u Osnovnom sudu naepravosnažnom presudom dvojica lekara Zdravstvenog centra u Vranju, otorinolaringolog dr Darko Civkarovski i anesteziolog dr Slaviša Kanački osuđeni na po tri godine zatvora i po pet godina zabrane obavljanja lekarskog poziva, oglasile su se saopšenjima njihove kolege iz Službe za anesteziju i reanimaciju i kolegijum Otorinoalingologije.

Anesteziolozi u svom saopštenju, između ostalog, smatraju da je  tokom sudskog postupka moralo jasno da se utvrdi i naznači šta je ispravno i šta je tačno dr Slaviša Kanački trebalo da uradi u datim okolnostima.

Zatečeni smo takvom  odlukom suda i veoma uznemireni zbog toga što je u društvu stvorena klima netrpelјivosti prema lekarima i obezvređivanja našeg rada, humanosti i požrtvovanosti u pružanju pomoći vitalno ugroženim pacijentima u najtežim uslovima – stoji u saopštenju.

Kolegijum Otorinolaringologije iscrpno i detaljno pojašnjava nalaze Sudsko-medicinskih odbora iz Beograda i Niša, a presudu vide kao „besramno blaćenje i prst u oči" svakom lekaru.

Sud je, prema njihovom mišljenju, poklekao pod medijskim uticajem.

Namerno favorizovanje pojedinih nalaza od strane tužilaštva je samo šlag na tortu. Preneraženi ovakvom odlukom suda i nametnutim stavom javnog mnjenja, mi jedino što možemo je da dignemo glas i nadamo se da će nekad istina izaći na videlo i sprati ljagu sa lekarskog poziva – navodi se u saopštenju.

Oni na kraju kažu da im je žao što se ugasio jedan mladi život, ali smatraju da je okriviti nekog po svaku cenu da bi se zadovoljili nečiji politički apetiti ili želja za napredovanjem, sve samo ne nezavisno sudstvo.

To što ne dobijemo svaku bitku boreći se za nečiji život, ne čini nas kriminalcima. Apelujemo na kompletnu stručnu pravnu i medicinsku javnost da dignu glas kako bi se izborili za pravedno procesuiranje ovakvih i sličnih slučajeva, a ne izricanje drakonskih kazni u odgovarajućem trenutku - poručuju lekari sa ORL.


Novi direktor bez komentara

Novoimenovani direktor Zdravstvenog centra Dragan Veličković, na konferenciji za novinare odbio je da komentariše odluku suda.

Meni lično kao doktoru je krivo, jer je reč o našim kolegama. Presuda nije pravosnažna i oni ostaju na svojim radnim mestima sve do pravosnažnosti - rekao je Veličković.

Podsećamo da se lekarima sudilo preko 5 godina zbog navodnih propusta u lečenju pedtogodišnje Dujane Marinković iz Ćukovca.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Adrijana Djordjevic

    17:40 // 10. 11. 2016.

    Ko je po vama krivac? A da je vase dete u pitanju....

  • Zorica

    22:39 // 9. 11. 2016.

    Ma, da političke igre...
    Da li se neko pita kako je sada roditeljima?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: