Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:23, 13. 12. 2020.

| Društvo

U Planu protiv zagađenja vazduha u Nišu i mere koje se tiču grejanja, ali je rok "narednih godina"

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Zagađenje vazduha
Mnogo planova, ali rokovi nisu precizirani; foto: Z. P.

Iako je još početkom ove godine Gradska toplana trebalo da preuzme kotlarnicu Kliničkog centra i da širi krug oko ove zdravstvene ustanove umesto mazuta, lož ulja i uglja koristi prirodni gas za grejanje, to je i dalje u Planu kvaliteta vazduha, kao jedan od najvažnijih projekata za smanjenje aerozagađenja. Gašenje kotlarnica u brojnim školama, vrtićima i javnim ustanovama, među kojima su i Univerzitet i Medicinski fakultet, takođe je u planu, ali je rok "narednih nekoliko godina".

Institut za javno zdravlje je u Planu kvaliteta vazduha predložio i neke kratkoročne mere protiv zagađenja, a najvažnije o zagađivačima i planovima možete čitati ovde i poslati svoje predloge na tu temu.

Veliki deo plana posvećen je energetici, odnosno grejanju koje je jedan od najvećih razloga za to što je "niški vazduh" prekomerno zagađen već tri godine. Gradska toplana od tada jeste ugasila i preuzela neke kotlarnice, ali Institut navodi šta je još neophodno da se uradi. Toplana-dim-i-vazduh-foto-JV-Lj-Jocic Mnogo projekata tiče se prelaska na daljinsko grejanja; foto: JV

Kao jedan od najvažnijih projekata, koji kako je ranije objašnjeno zbog kovida još nije završen, je preuzimanje kotlarnice KC Niš, nakon čega će se ugasiti druge u okolini koje za grejanje koriste mazut, ugalj i lož ulje.

Grad Niš intenzivno sprovodi niz aktivnosti koje bi trebale biti realizovane do kraja 2020. godine. Imajući u vidu da se očekuje skoro preuzimanje toplane Kliničkog Centra od strane JKP “Gradska toplana” Niš biće stvoreni i formalni uslovi za gašenje toplane "Čair" i premeštanje korisnika daljinskog grejanja, koji su na nju povezani, na toplanu Kliničkog Centra. Na ovaj način će biti ugašena najveća kotlarnica od preostalih koje kao energent koriste mazut - piše u dokumentu.

zagađenje Planirano gašenje brojnih kotlarnica na mazut i lož ulje; foto: Vanja Keser Kada se preuzimanje ozvaniči - izvesno je gašenje kotlarnice Medicinskog fakulteta, koja trenutno koristi ugalj za grejanje, kao i priključenje ove i zgrade studentskog doma na sistem daljinskog grejanja, kao i Zavoda za plućne bolesti koji se greje na mazut.

Aktivnosti na realizaciji projekta priključenja Medicinske škole “Dr Milenko Hadžić” će biti započete po preuzimanju toplane Kliničkog Centra, i realizacijom projekta će biti ugašen kotao na lož ulje koji se tamo koristi. Slično kao sa pomenutom toplanom "Čair", po preuzimanju toplane Kliničkog Centra izvršiće se i priključenje Hitne pomoći na sistem daljinskog grejanja, a postojeća kotlarnica koja kao energent koristi lož ulje biće ugašena - ističu u dokumentu.


Univerzitet problematičan, moguće subvencije za zamenu individualnih kotlova i šporeta

Deo pomenutih planova bi trebalo da se sprovede do kraja godine, ali je to malo verovatno, jer je ostalo samo dvadesetak dana za to, dok su ostale mere oročene na "naredne godine". Zagadjenje-vazduha-foto-citalac Univerzitet problematičan; foto: čitalac

U Planu takođe postoji i deo nazvan "inicijalne aktivnosti", a tu se pre svega pominje zgrada niškog Univerziteta, koja je najveća kotlarnica na ugalj u Nišu.

Grad je spreman da pomogne realizaciju projekta priključenja zgrade Univerziteta na sistem daljinskog grejanja izgradnjom magistralnog toplovoda čime bi se ugasio veliki zagađivač u centralnoj gradskoj zoni, kotlarnica na ugalj. JKP Gradska toplana Niš je spremna da prihvati novog korisnika, očekuje se prihvatanje inicijative od strane rektorata Univerziteta, imajući u vidu da lokalna samouprava nema nadležnost nad ovom ustanovom - navode u Planu.

Ističu da je slična situacija i sa priključenjem Pravnog i Ekonomskog fakulteta na daljinsko grejanje, jer očekuju gašenje velike kotlarnice na mazut iz koje se zagrevaju, osim ove zgrade i studentski dom, kao i zgrada JP Železnice Srbije.

Još dve kotlarnice na lož ulje planiraju da ugase i priključe Toplani - Zavod za vaspitanje omladine i Sigurnu kuću

Subvencije za grejanje u domaćinstvima se ponovo razmatraju, bar tako navode u dokumentu. Zagađenje vazduha I škole i vrtići bi trebalo da imaju bolje grejanje; foto: Vanja Keser

Grad je u nekoliko navrata razmatrao mogućnost sufinasniranja zamene individualnih kotlova i šporeta novim koji kao energent koriste prirodni gas ili pelet. Izvesno je da će se ovakav program realizovati imajući u vidu trenutnu situaciju - piše Institut.

U Planu piše i da je počeo program unapređenja energetske efikasnosti stambenih zgrada koji će podrazumevati sufinansiranje postavljanja izolacije i zamene spoljne stolarije na stambenim zgradama - u toku je izrada Studije, a projekat se realizuje uz podršku Svetske Banke i Evropske banke za obnovu i razvoj.


I u školama i vrtićima planirano kvalitetnije grejanje

U Planu je takođe i informacija da Grad Niš planira pokretanje projekta javno-privatnog partnerstva za rekonstrukciju velike grupe javnih zgrada od 30 škola i vrtića koji za grejanje koriste lož ulje, ugalj ili ogrevno drvo. Pojašnjavaju da će time biti obezbeđen i novi način grejanja - kotao na pelet, prirodni gas ili toplotna pumpa.

Među školama koje su u planu da sa mazuta i uglja pređu na pelet ili se priključe na gas su istureno odeljenje "Kralj Petar I" u Pasi Poljani, "Bubanjski Heroji", "Karađorđe", "Stefan Nemanja", "12. februar", “Neimar”, "Svetozar Marković", "Vožd Karađorđe", “Njegoš”, “Bora Stanković”, “Ratko Vukićević”, “Radoje Domanović” i “Kole Rašić”.

Gašenje kotlarnice Pantelej će se sprovesti nakon pomenute rekonstrukcije OŠ “Stefan Nemanja” i preuzimanja kotlarnice od strane JKP “Gradska toplana” Niš i povezivanja ovih korisnika na novu kotlarnicu. Nakon preuzimanja kotlarnice OŠ “Miroslav Antić” od strane JKP “Gradska toplana” Niš, iniciraće se niz aktivnosti koje podrazumevaju izgradnju mreže toplovoda kojom će se između ostalih gradskih javnih objekata izvršiti i priključenje zgrade opštine Pantelej koja zajedno sa Domom učenika “Duško Radović” koristi lož ulje za grejanje - navodi se u dokumentu.

Vrtići "Kolibri", "Bubamara", "Bajka", "Leptirić", "Pepeljuga" i "Svitac" koji trenutno koriste lož ulje za zagrevanje takođe su u planovima i za neke od njih je najavljeno da će od naredne grejne sezone koristiti kvalitetnije energente.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nikola

    08:57 // 14. 12. 2020.

    Secam se da je pre oko 5 god. kroz moju ulicu isao covek koga je poslao grad da uradi anketu koje grejanje se koristi i da li imamo izolaciju i dobru stolariju. Pricao je kako se to radi uz podrsku EU i da ce se davati subvencije za energetsku efikasnost. Evo proslo je 5god a oni sada doneli odluku da ce u narednih nekoliko godina mozda davati subvencije :) Da nije zalosno bilo bi smesno.

  • Limun.

    05:49 // 14. 12. 2020.

    KPDom ima pet kotlarnica na ugalj " Lignit".
    Taj dim je ubica za pluca i oci. Gasovod prolazi pored kpdoma ali u gas ne mogu da se ugradjuju pa zato mute sa tonama uglja.

  • Mara

    21:24 // 13. 12. 2020.

    Strasno

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: