Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:46, 24. 4. 2015.

| Društvo

Umesto školskog đaci imali "radni" dan

Autor:Anđelina Kocić, Katarina MladenovićIzvor:Južne vesti
Praksa
Učenice na praksi vežbale intervju sa koordinatorom projekta "Srednjoškolci za srednjoškolce"

Priliku da se na jedan dan „zaposle“ u javnim ustanovama, privatnim firmama i zanatskim radnjama, dobilo je 140 niških srednjoškolaca koji su „postali“ službenici raznih kompanija.  

Ovo je omogućila Nacionalna nevladina organizacija Unija srednjoškolaca Srbije, koja širom naše države peti put sprovodi projekat „Srednjoškolci za srednjoškolce“. U Nišu nove „radnike“ primilo je 30 kompanija i ustanova.

Da niške đake najviše interesuje medicina pokazuje i podatak da je najviše želja bilo za odlazak u zdravstvene ustanove, tako da je samo Dom zdravalja primio 16 zainteresovanih srednjoškolaca. Neki su, kažu organizatori, hteli da se upoznaju i sa radom Specijalne bolnice u Gornjoj Toponici, ali ove godine organizatori nisu stigli da to omoguće.

teren Učenice na terenu na sajmu stripaDve niške gimnazijalke odlučile su da ovaj dan provedu u redakciji „Južnih vesti“.

Bilo je vrlo zanimljivo, pokazali su nam kako rade, omogućili da same pišemo tekstove i odemo na teren. Atmosfera je bila veoma prijatna jer su svi otvoreni za saradnju i smatrali su nas članovima svog tima - složile su Anđelina Kocić i Katarina Mladenović.

Po rečima Nikole Rajčića, koordinatora projekta "Srednjoškolci za srednjoškolce", ostali učenici su raspoređeni u advokatskim kancelarijama, turističkim agencijama i preduzećima.

Ideja projekta je da svaka firma „zaposlene“ uvede u svoj posao. U turističkoj agenciji, na primer, đacima su predstavljali znamenitosti Niša i sistem rada, u Zavodu za urbanizam su ih sprovodili kroz prostorije i učili ih da koriste kompjuterski program za pravljenje nacrta za projekte, dok su u Domu zdravlja đaci „radili“ u savetovalištu za mlade.

Projekat podrazumeva i da učenici dobiju dnevnicu namenjenu Prvom srednjoškolskom fondu koji se koristi za finansiranje školskih potreba poput renoviranja eksterijera ili dopunjavanja školske biblioteke.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • djole i olivera

    16:29 // 25. 4. 2015.

    Bravo za ovu akciju, bravo za organizatore i najvise bravo za decicu.Bravo i za firme koje su dopustile deci da budu jedan dan kod njih. Bravo za JV!

  • bravo klinci,

    09:29 // 25. 4. 2015.

    još jedan u nizu dokaza da imamo zlatnu decu, ali da je problem u nama starijima koji ne umemo da ih organizujemo i na pravi način iskoristimo njihovu energiju i kreativnost.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: