Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:21, 24. 5. 2016.

| Društvo

Usvojen Plan o pružnoj obilaznici oko Niša

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
pruga
Već godinama se priča o izmeštanju pruge iz centra grada; foto: tradeandexportme.com

Jednoglasnim usvajanjem Plana generalne regulacije obilazne pruge oko Niša na  sednici Skupštine Grada stvorili su se uslovi za eksproprijaciju skoro 1.500 parcela. Ovim je, kažu u vlasti, načinjen prvi konkretan korak ka izmeštanju pruge iz centra grada koje se najavljuje već skoro 20 godina.

Prema rečima i dalje aktuelnog zamenika gradonačelnika Niša Ljubivoja Slavkovića donošenjem ovog plana je konačno definisana trasa buduće pružne obilaznice, odnosno dela budućeg Koridora 10 od Niša ka Bugarskoj.

Na projektu je rađeno 3 godine i koštao je 1,2 miliona evra što je finansirano novcem Evropske unije. Njegova realizacija će se završiti usvajanjem Plana na komisiji Evropske unije koja će sednicu održati 30. juna, zbog čega smo i morali na hitnoj sednici da ga usvojimo - rekao je Slavković.

On ističe da je ovo “samo jedna kockica u mozaiku koji se zove rešenje železničkog čvora Niš”.

Buduća vlast ima obavezu da već od juna ili jula napravi komunikaciju sa novim Ministarstvom saobraćaja i Vladom koja treba da finansira eksproprijaciju parcela. Ukoliko se eksproprijacija uradi u toku ove i naredne godine, moja je procena da bi realizacija ovog projekta mogla da počne u drugoj polovini 2019. godine i da se do 2020. godine to sve završi - kaže Slavković.

Pruga se rasprostire kroz 1.480 parcela što je, kako ističe, ogroman administrativni posao. Predlog je, kaže, da Grad Niš to obavi operativno dok bi Republika snosila finansijski trošak.

Projektom je definisano da se dobiju 3 nove železničke putničke i teretne stanice – aerodrom, Pantelej i Vrežina, kao i da se osavremeni postojeća u Popovcu. Na taj način bi se vremenom obesmislilo postojanje postojeće Glavne železničke stanice i stvorili uslovi za potpuno izmeštanje pruge iz grada - objašnjava zamenik gradonačelnika Niša.

Napominje i da je projekat definisao da neće biti elektrifikacije na potezu Niš - Niška Banja - Sićevo, kao i da će raditi eksproprijacija za dva koloseka iako će prvo biti izgrađena samo pruga sa jednim.

Kako je ranije najavio gradonačelnik Niša Zoran Perišić, proračunato je da će samo izmeštanje i izgradnja nove pruge koštati oko 70 miliona evra i da će to, kako je obećala ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, finansirati Ministarstvo saobraćaja.

Kompletan projekat obilazne pruge oko Niša kojom bi se železnički saobraćaj iselio iz centra grada uradila je češka firma “Sudop Praha” sredstvima Evropske unije i uz saradnju sa niškim urbanistima.


Niški odbornici složni oko izmeštanja pruge

Iako je raspravu na sednici sada već starog saziva Skupštine Grada Niša obeležilo prisvajanje zasluga o radu na izmeštanju pruge, većina odbornika je istakla da u toj priči ne treba da bude politike. Da tako zaista i misle, pokazali su na glasanju kada su svi bili za ovaj Plan generalne regulacije.

Glasali smo za izmeštanje pruge jer mislimo da je to realna potreba ovog grada. Ovo je projekat koji zavređuje veliku pažnju i izlazi iz okvira politike - rekao je Dragoslav Ćirković iz SDS-a.

Nakon što su jednoglasno usvojili ovaj plan, odbornici opozicije izašli su iz skupšinske sale jer nisu želeli da prisustvuju raspravi o izboru novih v.d. direktora Toplane i “Gorice”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Arh Ivković Živomir, Rutevac

    23:58 // 14. 11. 2020.

    Зашто се пруга не спушти у усек а преко ње се изгради модеран булевар од Нишке бање до КП дома (~1о км), етапно. На постојећим пругама које не сметају изградити нове станице и тиме добити шест до осам линија градске железнице. Коштаће више од 70 мил е али решава се ефикасан градски саобраћај који не загађује. Вољан сам да изнесем своје тврдње пред било ким ко сматра да ово није изводљиво.

  • Arsic Bratislav

    13:09 // 21. 7. 2016.

    Ne mogu da shvatim celne ljude u Nisu.Sta znaci izmestiti prugu iz jednog dela grada u drugi.Pa i tamo zive ljudi.Dali ih je neko pitao dali su saglasni da im pruga prodje ispred kucnog praga.Dali su oni gradjani nekog nizeg reda.Naselje Calije nije dobilo do sada nijedan trotoar u naselju,godinama nije nista radjeno na ifrastrukturi ali im je zato doveden voz na kucni prag.Sram vas bilo.

  • Koja

    16:06 // 27. 5. 2016.

    Kako su nam sposobni gradski čelnici ne bi me zacudilo da izmeste prugu kroz centar grada.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: