Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:01, 1. 8. 2011.

| Kultura

Završeno ovogodišnje istraživanje Caričinog grada

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti
caricin grad2

LESKOVAC – Na lokalitetu Caričin Grad danas su završena ovogodišnja istraživanja, a arheolozi iz naše zemlje, Francuske i po prvi put iz Španije posebno su se bavili naseljem na severnoj padini grad – saznaju Južne vesti.

Arheološki lokalitet Caričin Grad ili Justiniana Prima, smatraju arheolozi, predstavlja vanserijski spomenik antičkog urbanizma i arhitekture, a istraživanja ovog lokaliteta započeta su 1912. godine. Caričin grad se nalazi na teritoriji Jablaničkog okruga, 28 kilometara zapadno od Leskovca, odnosno 7 kilometara severozapadno od Lebana. 

- Ovogodišnjim istraživanjima došli smo do novih zanimljivih saznanja koja ćemo uskoro detaljnije saopštiti, a istraživanja će biti nastavljena naredne godine – ističe prof. dr Vujadin Ivanišević, naučni savetnik Arheološkog instituta iz Beograda. 

Caričin Grad je u blizini mesta svoga rođenja sagradio je jedan od najvećih vizantijskih careva Justinijan I (527-565), graditelj čuvene Aja Sofije u današnjem Istambulu.

Caričin grad leži na blagim padinama koje se spuštaju od planine Radan ka Leskovačkoj kotlini, van glavnih putnih tokova i to bio osnovni razlog što su se tek krajem XIX veka pojavile prve vesti o značajnim ostacima grada, koje je prvi opisao znameniti Mita Rakić 1880. godine u listu Otadžbina.

Sva dosadašnja istraživanja pokazala su da je utvrđeno naselje Caričin Grad dužine više od 500 metara i da je urbano jezgro sačinjeno od tri celine – Akropolja, Gornjeg i Donjeg grada, na kojem se nadovezuje široko predgrađe i spomenici u bližoj i dajoj okolini. 

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran Cakic

    17:44 // 1. 8. 2011.

    Gradske vlsati Lebana na cijoj se teritoriji lokalitet nalazi nisu nasle za shodno jednim saobracajnim znakom da obeleze skretanje sa magistralnog puta,a kamoli da se jedan ovako lep i veliki lokalitet popularise u Srbiji i Evropi,kao jedna od najvrednijih istorijskih gradjevina u Srbiji

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: