Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Kuršumlija

  • dodela ordenja

    Kornelije Kovač, Fevzi Šiljk i Radovan Raičević među 71 dobitnikom Sretenjskog ordena

    Pored Narodnog muzeja i Simfonijskog orkestra iz Niša koji su dobili najviša državna priznanja koje predsednik Republike Srbije dodeljuje na Dan državnosti, orden Karađorđeve zvezde prvog stepena posthumno je dobio Kornelije Kovač, rođen u Nišu, a Zlatna medalje za zasluge dobili su Fevzi Šiljk, turski privrednik koji je poslovao u Aleksincu i Nišu, kao i Radovan Raičević, do skora glavni čovek Planinke i aktuelni predsednik Opštinskog odbora SNS-a u Kuršumliji.

    (2) detaljnije
  • Blace

    Toplička opozicija borbu protiv SNS-a započinje - međusobnim optužbama

    Da bi uspešno vodili borbu protiv vladajuće Srpske napredne stranke i u nekom narednom periodu preuzeli vlast na izborima, opozicija u Kuršumliji je rešila da prvo raščisti svoje redove od ljudi za koje tvrde da sarađuju sa SNS-om. Prvi na njihovoj listi je Branislav Đorđević, predsednik Opštinskog odbora Stranke slobode i pravde u Blacu, za koga tvrde da je miljenik vlasti, dok on sve negira i tvrdi da su optužbe lažne i da nema nikakve veze sa tim.

    (3) detaljnije
  • Vučić

    Predsednik Srbije žiteljima Merdara obećao put, fabriku, posao, rasvetu i autobuski saobraćaj

    Putevi u haosu, železnički saobraćaj koji je ukinut, nedostatak posla, ali i ugrožena bezbednost meštana kuršumlijskog sela Merdara samo su neki od problema na koje su ukazali meštani tokom razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je ranije danas u Kuršumlijskoj Banji otvorio nekadašnji hotel Žubor. Dobili su obećanja da će im problemi biti rešeni, neki odmah, a deo narednih godina.

    (20) detaljnije
  • Vučić

    Vučić otvorio hotel u Kuršumlijskoj Banji koji je kupila firma bliska SNS-u

    Renovirani hotel u Kuršumlijskoj Banji koji je kupilo preduzeće A.D. Planinka krajem 2019. godine, a za koji je Savet za borbu protiv korupcije predlagao da se raskine celokupan postupak prodaje nepokretnosti čitavog banjskog kompleksa zbog velikog broja nepravilnosti i za čije je renoviranje država dala preko 2,5 miliona evra, od danas je počeo sa radom, a svečnom otvaranju je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

    (12) detaljnije
  • reka Toplica

    U Kuršumliji 7 mostova oštećeno u poplavama, u Prokuplju manja šteta na usevima

    Zbog sanacije pojedinih mostova, puteva i infrastrukturnih objekata, a kako bi lakše angažovali privrednike za otklanjanje štete, u Kuršumliji će i narednih dana ostati na snazi vanredna situacija, dok gradska vlast u Prokuplju, gde je pričinjena manja materijalna šteta, najavljuje da bi ona mogla biti ukinuta do srede.

    (1) detaljnije
  • Ruda zlata

    Istraživanje zlata i na desetak lokacija na jugu Srbije

    Na više od 30 lokacija petnaestak kompanija trenutno traži zlato u našoj zemlji, a istraživanja se vrše i kod Kuršumlije, Prokuplja, Blaca, Aleksinca, Bosilegrada i Trgovišta, Medveđe, Pirota i Bele Palanke. Osim rudnih polja u Boru i Majdanpeku, na spisku lokacija najznačajnijih pojava zlata nalazi se i Cerovo u opštini Ražanj, Tulare i Kiseljak kod Medveđe i Đavolja Varoš kod Kuršumlije.

    (17) detaljnije
  • grad Prokuplje

    Poznati dobitnici Svetosavske povelje i zahvalnica u Toplici

    Ognjen Oliverić, direktor fabrike namenske industrije Borbeni složeni sistemi BSS u Kuršumliji, dobitnik je ovogodišnje Svetosavske povelje koju tradicionalno dodeljuje Toplički upravni okrug. Dodeljene su i tri Svetosavske zahvalnice koje će biti uručene Marku Čikariću iz Prokuplja, učitelju isturenog odeljenja Osnovne škole “Svetislav Mirković Nenad”, Milanu Saviću, arheologu iz Kuršumlije i Janji Savić, učenici prve godine Gimnazije u Prokuplju i članici Karate kluba Prokuplje.

    (2) detaljnije
  • Toplica

    Nivo Toplice opada, do kraja nedelje moguće ukidanje vanredne situacije u Prokuplju i Kuršumliji

    U Prokuplju i Kuršumliji gde je od petka na snazi vanredna situacija zbog povećanog nivoa reke Toplice koja se na par mesta izlila i poplavila objekte i poljoprivredno zemljište, formirnane su komisije koje će proceniti nastalu štetu. Kako je trenutni nivo vode na mernom mestu Pepeljevac kod Kuršumlije na 90 cm, što je za skoro 3 metra manje od pika 19. januara, kada je iznosio 377 cm, u Prokuplju i Kuršumliji najavljuju ukidanje vanredne situacije do kraja nedelje.

    detaljnije
  • toplica

    Nivo Toplice u opadanju, u Kuršumliji uspostavljeno vodosnabdevanje

    Nakon što je zbog obilnih padavina i izlivanja Toplice došlo do poplava u Prokuplju i Kuršumliji gde su još na snazi vanredne situacije, nivo reke koja se povukla u korito je od sinoć opao za metar, a građani Kuršumlije i okolnih naselja ponovo imaju vodu.

    detaljnije
  • reka Toplica

    Vanredna situacija proglašena i u Kuršumliji, poplavljeno nekoliko kuća

    Nakon što je Toplica dostigla pik noćas oko 23 sata, kada je na mernom mestu Pepeljevac bila na nivou od 377 cm, a u Kuršumliji se izlila i poplavila nekoliko kuća u naselju Rasadnik i stigla blizu gradskog Vodovoda, zbog čega je isključena voda u tom gradu, lokalni Štab je noćas zasedao i uveo vanrednu situaciju. Trenutno je vodostaj na tom mernom mestu u opadanju i niži za čitav metar, ali je vrh vodenog talasa sada dostigao maksimum u Prokuplju, gde je od noćas takođe na snazi vanredna situacija.

    detaljnije
  • spomenik u kuršumliji

    U Kuršumliji obelažavaju 145 godina oslobođenja od Turaka

    Na dan kada su srpski vojnici 1878. godine po drugi put u mesec dana ušli u Kuršumliju i konačno je oslobodili nakon 424 godine vladavine Osmanlija, u parku Topličkog ustanka će se 19. januara od 11 sati održati parastos oslobodiocima Kuršumlije kod jedinog spomenika u Toplici podignutog u čast stradalima u borbama sa Turcima.

    (2) detaljnije
  • plivanje

    U Prokuplju i Kuršumliji počele prijave za plivanje za Časni krst

    Svi koji žele da za praznik Bogojavljenje plivaju za Časni krst, mogu da se prijave do 18. januara u crkvi Svetog Prokopija. Iako se ranije plivalo na Rastovničkom jezeru, najsmeliji i najhrabriji Prokupčani će drugu godinu zaredom plivati na reci Toplici, na mestu zvanom Grčki mlin. Kuršumličani će plivanje za Časni krst kao i prethodnih godina, organizovati na gradskom bazenu.

    (1) detaljnije
  • porodilište

    Oboren neslavan rekord prokupačkog porodilišta, prošle godine rođeno najmanje beba u Toplici

    U 2022. godini rođeno je 567 beba, čime se drugu godinu zaredom obara neslavan rekord, jer je rođeno 9 beba manje u odnosu na 2021. godinu, što je tada bio najmanji broj novorođenčadi od kada postoji porodilište u Prokuplju, jedino u sve četiri opštine Topličkog okruga.

    (4) detaljnije
  • vojska srbije

    KFOR na Badnje veče odgovorio na zahtev Srbije za povratak Vojske na Kosovo

    Zahtev Srbije da se 1000 vojnika i policajaca vrati na Kosovo, po rezoluciji 1244, dobio je večeras odgovor od KFOR-a, saopštava Ministarstvo odbrane. Nije rečeno šta je sadržina odgovora, a preuzet je u 19 sati na prelazu Merdare.

    (25) detaljnije
  • blokada puta

    Prelaz Merdare odblokiran, otklonjene barikade

    Nakon što je u utorak tokom večeri blokiran Administrativni prelaz Merdare sa Kosovom i Metohijom, a kosovska policija zabranila prolaz i za pešake, okupljeni su jutros uklonili barikade postavljene u znak solidarnosti sa Srbima sa severa Kosova i Metohije koji su prelaze Jarinje i Brnjak držali u blokadi 20 dana. Barikade se uklanjaju nakon sinoćnjeg dogovora predsednika Srbije i Srba sa severa KiM.

    (4) detaljnije
  • blokada puta

    Merdare i dalje blokirano, zatvoren prelaz i iz pravca Kosova i Metohije

    Od sinoć traje blokada Administrativnog prelaza Merdare, kada je grupa od nekoliko desetina Srba samoinicijativno preprečila kamionsku prikolicu i traktore na stotinak metara od prelaza, onemogućivši saobraćaj u oba pravca. Policija je tokom noći pokušala da razuveri okupljene i ubedi ih da odblokiraj puta, ali blokade su ostale.

    (3) detaljnije
  • sportisti

    U Kuršumliji izabrani najbolji sportisti i klubovi u 2022. godini

    Najbolji strelac 3. Futsal lige istok i najbolji igrač na većini prvenstvenih utakmica Jovan Jovanović, član Kluba malog fudbala Bele Crkve, proglašen je za najboljeg sportistu Kuršumlije. U obrazloženju nagrade se kaže da je ovaj perspektivni fudbaler svojim ponašanjem i zalaganjem na terenu najzaslužniji za odlične rezultate kluba u kome nastupa, a to je prvo mesto na tabeli.

    detaljnije
  • blokada puta

    Srbi blokirali administrativni prelaz Merdare, saobraćaj obustavljen u oba pravca

    Gupa od 20-ak raseljenih sa Kosova i Metohije kojima su se pridružili i meštani okolnog sela Merdare, blokirali su večeras administrativni prelaz Merdare i trenutno je obustavljen saobraćaj u oba pravca. Okupljeni kažu da su se na blokadu odlučili u znak podrške srbima sa Kosova i Metohije koji su već 18 dana na barikadama i najavljuju da tu pstaju do daljeg.

    (13) detaljnije
  • prelaz granica Kosovo Merdare

    Patrijarh Porfirije vraćen sa Merdara

    Patrijarh srpski Porfirije je danas oko 14:30 vraćen sa administrativnog prelaza Merdare. On je po protokolu Srpske pravoslavne crkve trebalo da poseti Pećku Patrijaršiju.

    (12) detaljnije
  • grad Prokuplje

    Toplički okrug raspisao konkurs za dodelu Svetosavske povelje

    Konkurs Topličkog upravnog okruga za dodelu Svetosavske povelje otvoren je i trajaće do 20. januara, a pojedinci i institucije će za to prestižno priznanje moći da predlažu takođe najzaslužnije pojedince ili institucije iz oblasti privrede, prosvete, zdravstva, kulture, sporta i vere.

    (1) detaljnije
KOMENTAR DANA

Njima ne treba sreća, treba im pobeda.

Nišlija čitalac

Tekst: Ni treća nije bila sreća - niški Radnički u Novom Pazaru odlučuje o baražu

Pronađite nas na: