Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Kuršumlija

  • dom-zdravlja

    Kuršumlija dobija posebnu zgradu Hitne pomoći

    Izgradnju objekta u okviru postojeće zgrade Doma zdravlja u Kuršumliji u kojoj će se preseliti Hitna pomoć, finansiraće Ministrastvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a za tu namenu izdvojeno je 167.555.333 dinara. Novi objekat će pomoći lakšem i komfornijem funkcionisanju Doma zdravlja, čime će se pre svega poboljašti uslovi lečenja pacijenata u toj ustanovi.

    (1) detaljnije
  • policija

    Trojica mladića iz Kuršumlije uhapšena zbog tuče

    Nakon što su posle kraće verbalne svađe zadali više udaraca i teško povredili 29-godišnjeg muškarca, policija je uhapsila trojicu mladića od 26, 25 i 23 godine, dok će protiv 17-godišnjaka biti podneta krivična prijava u redovnom postupku. Sumnja se da su izvršili krivično delo učestvovanja u tuči, koja se dogodila u okolini Kuršumlije.

    detaljnije
  • grob alekse savica

    Aleksa Savić - najveći prokupački dobrotvor koji je svojim delima zadužio sve generacije u Toplici

    Pre 145 godina umro je doktor Aleksa Savić, jedan od najvećih prokupačkih dobrotvora koji je svojim delima zadužio sve generacije tog grada. Tim povodom Narodi muzej Toplice i Podružnica Srpskog lekarskog društva u Prokuplju organizuju promociju fototipskog izdanja knjige autora Novice Šaulića "Lekar u službi svog naroda dr Aleksa Savić, ministar narodnog zdravlja". Promocija se održava danas u 13 sati u holu Muzeja, a ulaz za sve zainteresovane je slobodan.

    detaljnije
  • učenici muzičke

    Dve medalje i pehar za učenike prokupačke Muzičke škole

    Polaznici prokupačke Muzičke škole "Kornelije Stanković" na odseku harmonika osvojili su dve zlatne medalje i pehar na Beogradskom festivalu harmonika. Prokupačka Muzička škola je jedna od najuspešnijih u Topličkom okrugu po broju osvojenih nagrada svojih đaka na državnim i međunarodnim takmičenjima tokom godine, a nagrađeni učenici su u klasi profesora Dušana Markovića.

    detaljnije
  • Gimnazija Kuršumlija

    Za rekonstrukciju sanitarnog čvora u kuršumlijskoj Gimnaziji izdvojeno 25.000 evra

    Za zamenu pločica na oko 100 kvadrata, postavljanje umivaonika, WC šolja, vodokotlića, postavljanje hidroizolacije, kao i za zamenu kompletne vodovodne i kanalizacione instalacije nadležno Ministarstvo prosvete je izdvojilo 2.949.083 dinara.

    detaljnije
  • zgrada policije

    Disciplinovanje policajaca ili zastrašivanje - veliki broj disciplinskih postupaka u Policijskoj upravi Prokuplje

    Za prethodne dve godine u prokupačkoj Policijskoj upravi koja, osim tog grada pokriva i opštine Kuršumliju, Blace i Žitorađu, pokrenuto je ukupno 127 disciplinskih postupaka protiv 139 zaposlenih. U policiji navode da je u 2021. godini rešeno 60 postupaka koji su pokrenuti u 33 slučaja zbog teške i 27 zbog lake disciplinske prijave. Da li se radi o disciplinovanju, kao što tvrde pojedini zaposleni ili su u pitanju opravdani postupci, tek taj novac plaćaju građani Srbije iz budžeta i to u 2021. godini ukupno 254.250, dok je prošle godine isplaćeno čak 1.120.750 dinara.

    (9) detaljnije
  • Flix a bus

    Prevoza u Kuršumliji nema, Opština traži koncesionara za gradski i prigradski

    Gradski i prigradski prevoz na teritoriji Kuršumlije ne funkcioniše već duže vreme zbog neisplativih linija, ali to bi moglo da se promeni nakon 18. aprila, do kada je predviđeno da se završi poziv za javno-privatno partnerstvo sa koncesionarom za gradski i prigradski prevoz putnika na teritoriji te opštine.

    (2) detaljnije
  • merdare

    Meštani Merdara dobili uličnu rasvetu, čekaju na ostala Vučićeva obećanja

    Nepunih mesec dana kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naložio lokalnoj vlasti u Kuršumliji da se Merdare pokrije javnom rasvetom, oni su to i uradili - završena je prva faza u dužini od 6 kilometara, a u toku je priprema za izvođenje druge faze koja podrazumeva radove prema selu Matarovi od 3 kilometra. Ipak, to je samo jedno od nekoliko obećanja koja su meštani dobili od Vučića tokom obilaska nedavne posete Kuršumlijskoj Banji, a meštani očekuju revitalizaciju puteva, pruge i otvaranja pogona Jumka.

    (2) detaljnije
  • policija autoput KOSTA Juzne vesti

    Pucao iz automobila u asfalt u Kuršumliji, nema povređenih

    36-godišnji Kuršumličanin je uhapšen zbog sumnje da je sinoć na jednoj raskrsnici, dok je sedeo u autu, otvorio vrata i ispalio dva projektila u asfalt, saopštili su iz policije. Kažu da muškarac koji je u tom trenutku bio u blizini nije povređen.

    (2) detaljnije
  • pčenica

    I pored tople zime, zasadi žitarica u Toplici za sada u dobrom stanju

    Iako ove zime gotovo i da nije bilo snega u Topličkom okrugu, pšenica i drugi ozimi usevi u tom kraju su za sada u dobrom stanju, vlage ima dovoljno, ali poljoprivredni stručnjaci upozoravaju da je neophodna kiša u narednom periodu jer je, nakon sušne prošle godine, svaka kap dobrodošla.

    detaljnije
  • pruga

    U Toplici i ove godine neće biti vozova, pruga zapuštena, a deo i nedostaje

    Već drugu godinu zaredom voz od Niša do Prokuplja i Kuršumlije i dalje ka Merdaru i Kosovu Polju ne saobraća, a nadležni u Železnicama Srbije ćute o razlogu zašto je ukinut taj važni železnički pravac pre svega za građane Toplice i juga Srbije. Pruga je u međuvremenu i zapuštena, deo od Prokuplja ka Kuršumliji i Merdaru je i fizički uklonjen pa je gotovo sigurno da ni ove godine neće biti vozova u Toplici.

    (20) detaljnije
  • borci topličkog ustanka

    U Prokuplju i Kuršumliji obeležava se 106 godina Topličkog ustanka

    Nizom manifestacija u Prokuplju i Kuršumliji ovog vikenda obeležiće se 106 godina od Topličkog ustanka. Državna ceremonija na Trgu palih boraca u Prokuplju održava se u nedelju, 26. februara od 11 sati, dok će se sat kasnije godišnjica obeležiti i u kuršumlijskom selu Mačkovac, gde je 26. februara 1917. godine započela bitka koja je prerasla u ustanak, a dva dana kasnije Kuršumlija je oslobođena.

    detaljnije
  • Crkva sveće KOSTA

    Godišnjica bombaškog napada na autobus "Niš ekspresa" kod Podujeva

    Na današnji dan pre 22 godine u eksploziji mine koja je bila postavljena ispod mosta u selu Livadice na magistralnom putu Kuršumlija - Podujevo i aktivirana kada je prolazio autobus “Niš-ekspresa” stradalo je 12, a ranjeno 43 raseljenih Srba koji su išli u Gračanicu na Zadušnice.

    (1) detaljnije
  • kik boks

    Kik-boks takmičenje za vikend u Kuršumliji

    Preko 120 takmičara iz Srbije učestvovaće na prvenstvu u “low-kick” disciplini koje za vikend organizuje Kik-boks klub “Kuršumlija”. Takmičenje se održava u sportskoj hali u tom gradu, a prve borbe počinju u subotu od 12 sati.

    detaljnije
  • dodela ordenja

    Kornelije Kovač, Fevzi Šiljk i Radovan Raičević među 71 dobitnikom Sretenjskog ordena

    Pored Narodnog muzeja i Simfonijskog orkestra iz Niša koji su dobili najviša državna priznanja koje predsednik Republike Srbije dodeljuje na Dan državnosti, orden Karađorđeve zvezde prvog stepena posthumno je dobio Kornelije Kovač, rođen u Nišu, a Zlatna medalje za zasluge dobili su Fevzi Šiljk, turski privrednik koji je poslovao u Aleksincu i Nišu, kao i Radovan Raičević, do skora glavni čovek Planinke i aktuelni predsednik Opštinskog odbora SNS-a u Kuršumliji.

    (2) detaljnije
  • Blace

    Toplička opozicija borbu protiv SNS-a započinje - međusobnim optužbama

    Da bi uspešno vodili borbu protiv vladajuće Srpske napredne stranke i u nekom narednom periodu preuzeli vlast na izborima, opozicija u Kuršumliji je rešila da prvo raščisti svoje redove od ljudi za koje tvrde da sarađuju sa SNS-om. Prvi na njihovoj listi je Branislav Đorđević, predsednik Opštinskog odbora Stranke slobode i pravde u Blacu, za koga tvrde da je miljenik vlasti, dok on sve negira i tvrdi da su optužbe lažne i da nema nikakve veze sa tim.

    (3) detaljnije
  • Vučić

    Predsednik Srbije žiteljima Merdara obećao put, fabriku, posao, rasvetu i autobuski saobraćaj

    Putevi u haosu, železnički saobraćaj koji je ukinut, nedostatak posla, ali i ugrožena bezbednost meštana kuršumlijskog sela Merdara samo su neki od problema na koje su ukazali meštani tokom razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je ranije danas u Kuršumlijskoj Banji otvorio nekadašnji hotel Žubor. Dobili su obećanja da će im problemi biti rešeni, neki odmah, a deo narednih godina.

    (20) detaljnije
  • Vučić

    Vučić otvorio hotel u Kuršumlijskoj Banji koji je kupila firma bliska SNS-u

    Renovirani hotel u Kuršumlijskoj Banji koji je kupilo preduzeće A.D. Planinka krajem 2019. godine, a za koji je Savet za borbu protiv korupcije predlagao da se raskine celokupan postupak prodaje nepokretnosti čitavog banjskog kompleksa zbog velikog broja nepravilnosti i za čije je renoviranje država dala preko 2,5 miliona evra, od danas je počeo sa radom, a svečnom otvaranju je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

    (12) detaljnije
  • reka Toplica

    U Kuršumliji 7 mostova oštećeno u poplavama, u Prokuplju manja šteta na usevima

    Zbog sanacije pojedinih mostova, puteva i infrastrukturnih objekata, a kako bi lakše angažovali privrednike za otklanjanje štete, u Kuršumliji će i narednih dana ostati na snazi vanredna situacija, dok gradska vlast u Prokuplju, gde je pričinjena manja materijalna šteta, najavljuje da bi ona mogla biti ukinuta do srede.

    (1) detaljnije
  • Ruda zlata

    Istraživanje zlata i na desetak lokacija na jugu Srbije

    Na više od 30 lokacija petnaestak kompanija trenutno traži zlato u našoj zemlji, a istraživanja se vrše i kod Kuršumlije, Prokuplja, Blaca, Aleksinca, Bosilegrada i Trgovišta, Medveđe, Pirota i Bele Palanke. Osim rudnih polja u Boru i Majdanpeku, na spisku lokacija najznačajnijih pojava zlata nalazi se i Cerovo u opštini Ražanj, Tulare i Kiseljak kod Medveđe i Đavolja Varoš kod Kuršumlije.

    (17) detaljnije
KOMENTAR DANA

Na blokadi desetoro, na roštilju deset hiljada.

Bata Raka iz Niš čitalac

Tekst: Umesto uranka i roštilja, radnici u Kuršumliji pozivaju na blokadu puta

Pronađite nas na: