Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Prokuplje

  • muzej prokuplje

    Izložba "Ratnici Gvozdenog puka" u prokupačkom Muzeju

    Izložba posvećena čuvenom "Gvozdenom puku" vojske Kraljevine Srbije, koji je učestvovao u balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu autora Darka Žarića, istoričara i muzejskog savetnika, biće otvorena u Narodnom muzeju Toplice u Prokuplju povodom predstojećeg Dana državnosti. Svečano otvaranje je zakazano za sredu, 14. februara u 15 sati, uz besplatan ulaz za sve posetioce.

    (1) detaljnije
  • trebinje-foto-em

    Trebinje, Temišvar i istočna Srbija - preporuka za praznično putovanje učenika Ugostiteljsko-turističke škole

    Dva neradna dana zbog državnog praznika spojena sa vikendom prilika su da oni koji imaju mogućnost otputuju negde. Učenici niške Ugostiteljsko-turističke škole predlažu destinacije za to praznično putovanje - Temišvar, Trebinje ili obilazak istočne Srbije.

    (3) detaljnije
  • salon

    Godinu dana od pljačke salona venčanica u Prokuplju: Protiv dvojice osumnjičenih prikupljaju se dokazi

    Skoro godinu dana je prošlo od kada je u centru Prokuplja na manje od 100 metara od zgrade policije opljačkan salon venčanica i lokal poliven uljem, a još nema optuženih za ovu nesvakidašnju krađu. U prokupačkom Osnovnom tužilaštvu kažu da se istražne radnje vode protiv dvojice osumnjičenih, ali da se još ne zna hoće li uopšte biti optuženi ili oslobođeni sumnje.

    (1) detaljnije
  • zgrada suda pk

    Prokupčani uhapšeni zbog iznude

    Zbog sumnje da su izvršili krivično delo iznuda u pokušaju, prokupačka policija je uhapsila dvojicu muškaraca iz tog grada. U tužilaštvu navode da se radi o višestruko osuđivanim licima.

    (2) detaljnije
  • administrativni prelaz Merdare

    Zbog mitinga u Mitrovici raseljeni sa Kosova otkazali blokadu puta kod Rudara

    Kuršumlije zakazalo za danas od 12 do 15 sati, odložena je za naredni ponedeljak, 19. februara zbog, kako su naveli, mitinga u Kosovskoj Mitrovici koji se održava od 12 sati.

    (6) detaljnije
  • Skupština Pk

    Miroslav Antović novi gradonačelnik Prokuplja, odbornici SSP-a izašli iz sale tokom glasanja

    Sa 39 od 48 odbornika, koliko ih je prisustvovalo današnjoj Skupštini, za novog gradonačelnika Prokuplja izabran je Miroslav Antović iz Srpske napredne stranke. Njegov izbor podržala je većina koju čine naprednjaci i socijalisti, dok su protiv bili samo odbornici Demokratske stranke, a odbornici sa liste Srbija protiv nasilja iz redova Stranke slobode i pravde napustili su skupštinsku salu tokom glasanja, dok su 3 odbornika Zavetnika i 2 Poks-Nada bili uzdržani.

    (5) detaljnije
  • muzej prokuplje

    Prokupački Muzej dobija veći prostor

    Kako bi povećali korisnu površinu i dobili novi izložbeni prostor, Narodni muzej Toplice u Prokuplju će u narednom periodu u nekoliko faza završiti sanaciju i adaptaciju potkrovlja, dela tavanskog prostora koji će biti pretvoren u dodatni prostor za korišćenje. Prva faza građevinskih radova koja je u toku obuhvata pripremne radnje, rušenje, demontažu, betonske, armirano-betonske i tesarske poslove, a za to predviđenih 1.973.902 dinara dobijeno je od Ministarstva kulture krajem prošle godine.

    detaljnije
  • zgrada suda pk

    Uhapšena trojka iz Prokuplja, krali naftu iz vozila privatne firme

    Trojica muškaraca za koje se sumnja da su krali naftu iz vozila privatne firme u Prokuplju, uhapšeni su i određeno im je zadržavanje do 48 sati. U Osnovnom tužilaštvu kažu da se sumnja da su počinili krivično delo teška krađa u saizvršilaštvu za koje je zaprećena kazna do 8 godina zatvora.

    detaljnije
  • učenici

    Prokupački đaci Gimnazije i Medicinske škole među finalistima takmičenja "Poslovni izazov"

    Učenici Danilo Arsić i Marko Miljojković iz prokupačke Gimnazije i Medicinske škole na nacionalnom srednjoškolskom takmičenju “Poslovni izazov” sa svojim timovima ostvarili su plasman u finalni deo takmičenja na nivou zapadnog Balkana koje će biti održano od 20. do 23. aprila u Poreču. Podeljeni u 20 grupa, 100 učenika iz 76 srednjih škola takmičilo se prethodna dva dana u Beogradu, a jedini sa juga Srbije i članovi timova koji će se naći u finalu takmičenja su Danilo i Marko sa mentorima Draganom Nikolić i Vladimirom Đorđevićem.

    detaljnije
  • Zgrada Prokuplja

    Zakazana Skupština Prokuplja, Zavetnici (za sada) neće u koaliciju sa naprednjacima

    Posle konstitutivne sednice Skupštine na kojoj su verifikovani mandati i izbaran novi-stari predsednik Skupštine Dejan Lazić, za petak, 9. februara zakazana je druga sednica na kojoj će se birati gradonačelnik i lokalni funkcioneri. Kako saznajemo, naprednjaci su ovog puta odlučili da naprave koalicionu vlast sa Socijalističkom partijom Srbije, a Zavetnici, sa kojima se takođe razgovaralo, ipak su prelomili i za sada ostaju u opoziciji.

    (1) detaljnije
  • blokada puta

    Završena blokada kod Rudara, novi protest narednog ponedeljka

    Iako je najavljeno da će trajati tri sata, blokada državnog puta Niš - Priština u Rudaru kod Kuršumlije u znak podržke Srbima na Kosovu i Metohiji završena je nešto ranije, ali je najavljeno masovnije okupljanje svakog narednog ponedeljka, sve dok, kako je rečeno, privremene prištinske institucije i Aljbin Kurti ne prestanu da vrše teror nad srpskim narodom u južnoj srpskoj pokrajini.

    (11) detaljnije
  • dom kulture

    Pesnički maraton na ovogodišnjim Sretenjskim susretima pesnika u Prokuplju

    Tradicionalnim učešćem pesnika iz različitih književnih klubova širom Srbije, Dom kulture i Književno društvo “Rade Drainac” u Prokuplju i ove godine 13. februara organizuju 19. Sretenjske susrete pesnika. Manifestacija se održava u Domu kulture od 18 sati.

    detaljnije
  • blokada puta

    Protest i blokada puta na jugu zbog položaja Srba na Kosovu

    Zabrinuti za preostale Srbe širom Kosova i Metohije zbog akcija prištinskih vlasti Aljbina Kurtija, Udruženje raseljenih Srba sa KiM organizuje danas u 12 sati protest na državnom putu Niš - Priština kod Rudara u blizini Kuršumlije. Blokada puta će trajati do 15 sati i važiće samo za vozila sa kosovskim registarskim tablicama kojima će biti zabranjen prolaz u oba smera.

    (9) detaljnije
  • toplo i sunčano

    Počinje natprosečno topla februarska nedelja, na jugu od 15 do 20 stepeni

    Početak najkraćeg meseca u godini biće natprosečno topao u celoj Srbiji, a od 5. do 12. februara i na jugu meteorolozi prognoziraju od 15 do 20 stepeni.

    detaljnije
  • traktor prevrtanje KOSTA

    Poginuo vozač traktora kod Prokuplja

    Muškarac iz okoline Prokuplja poginuo je na licu mesta nakon što se traktor kojim je upravljao prevrnuo.

    detaljnije
  • šljive

    Visoke temperature u februaru mogu uticati na ovogodišnji rod voća u Toplici

    Najava visokih temperatura u februaru preko 15 stepeni ne raduju poljoprivrednike jer bi voćke mogle ranije da krenu sa vegetacijom, nakon čega bi temperature mogle da se spuste ispod nule i da dođe do izmrzavanja, što bi kasnije smanjilo prinose. Ipak, poljoprivredni stručnjaci savetuju da najavljeno toplije vreme voćari iskoriste i završe prolećnu rezidbu koja je u toku, a odmah nakon toga obave zimsko prskanje voća, jer sa prvim pupoljcima biljke postaju najranijivije i zahtevaju adekvatnu zaštitu.

    (2) detaljnije
  • toplana i vazduh

    Niš jutros drugi najzagađeniji u Srbiji, vazduh nezdrav i u Pirotu i Prokuplju

    Niški vazduh ponovo se našao na neslavnoj listi najzagađenijih u Srbiji, a prema zvaničnim merenjima Agencije za zaštitu životne sredine jutros je Niš drugi prema oceni kvaliteta vazduha i preporuka je što manje biti na otvorenom. Zagađenje je izmereno i u Pirotu, a iako zvaničnih merenja nema u Prokuplju merač Južnih vesti u ovom gradu pokazuje zagađenje slično najvećem gradu na jugu.

    (17) detaljnije
  • policija

    Kruševljanin sa poternice sekirom napao policajca u Prokuplju, a zatim uhapšen

    Nakon što je u pokušaju bekstva sekirom napao policajca koji ga je sustigao, prokupačka policija je ispalila nekoliko hitaca iz pištolja u vazduh, a zatim uhapsila 37-godišnjeg muškarca iz Kruševca, koji je već bio na poternici. Uhapšenom se stavlja na teret da je izvršio krivično delo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

    detaljnije
  • promocija časopisa

    U prokupačkom Domu kulture promovisan 65. broj časopisa "TOK"

    Novi 65. broj časopisa TOK koji baštini tradiciju, kulturu, književnost i društvena pitanja u Topličkom okrugu predstavljen je ljubiteljima pisane reči u Prokuplju, a kao i svi prethodni i ovaj broj se tradicionalno bavi različitim događajima koji beleže istoriju Prokuplja i Toplice, ali i mnogim drugim pitanjima iz različitih oblasti koja zanimaju čitaoce.

    detaljnije
  • 14god-3

    "Južne vesti" slave 14. rođendan

    Južne vesti ne čine vesti, izveštaji, najave, reportaže, istraživanja, fotografije, video-prilozi, emisije ili ankete, Južne vesti već 14 godina čine - ljudi. To su ljudi koji svakodnevno predano, sa velikom željom, trudom, posvećenošću tragaju za istinom, pokušavaju da podižu svest građana, slušaju o problemima, traže rešenje. I to rade tačno 14 godina - na današnji dan 2010. godine počeo je sa radom sajt koji je dosad imao preko 311 miliona otvorenih stranica, a koji raste sa svojim čitaocima, prijateljima i saradnicima.

    (14) detaljnije
KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: