Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:32, 26. 12. 2013.

| Sport

Jubileji Čižmana i Evrobalkan kupa

Autor:Z.M.Izvor:Južne vesti
CizmanVejl.jpg
Tomaž Čižman sa medaljom iz Vejla

Tomaž Čižman (48), osvajač bronzane medalje na Svetskom prvenstvu u skijanju, i Evrobalkan kup, međunarodno skijaško takmičenje koje organizuje Skijaški klub „Niš“, zajedno će proslaviti svoje jubileje na FIS Evrobalkan kupu „Niš 2014.“ na Staroj planini.


U trenutku kada se navršava 25 godina od kako je osvojio svetsku medalju, Čižman će biti tehnički delegat međunarodne skijaške federacije (FIS) na jubilarnom 10. FIS Evrobalkan kupu „Niš 2014.“, koji će biti održan 12. i 13. marta naredne godine.


Čižman je određen za delegata na svoj zahtev, ali nije znao da će na Staroj planini biti obeležena dva jubileja:

- Zamolio sam šefa komisije za tehničke delegate jugoistočne Evrope, Matijaža Kranjca, da me pošalje na Staru planinu jer sam hteo da vidim nov skijaški centar. Nisam ništa znao o jubilejima, to sam kasnije čuo od srpskih novinara. Jedino sam od slovenačkih skijaša slušao o Evrobalkan kupu i zatim dobio detaljne informacije od ljudi iz niškog skijaškog kluba, s kojima sam se poslednji put sreo pre dve godine u Nišu - iskreno priča Čižman.

Tomaž Čižman je bio član vanserijske jugoslovenske skijaške reprezentacije, koju je predvodio nešto stariji Bojan Križaj. Na Svetskom prvenstvu u Vejlu (SAD), osvojio je bronzanu medalju u super-veleslalomu (8. februar 1989.), sa samo devet stotinki sekunde zaostatka za drugoplasiranim Švajcarcem Pirminom Curbrigenom (pobedio je Švajcarac Martin Hangl).

Uspeh Čižmana odjeknuo je kao senzacija, verovatno zbog toga što su sva očekivanja Jugoslovena tada bila vezana za Mateju Svet, koja je u slalomu osvojila zlatnu medalju pobedom nad Freni Šnajder i tome dodala bronzu u veleslalomu. Svima je promaklo da je, mesec dana ranije, Čižman bio četvrti na Svetskom kupu u Kirhbergu (Austrija), da je prethodne godine bio deveti na Zimskim olimpijskim igrama u Kalgariju (Kanada) i da je u svojoj sportskoj karijeri već imao dva treća mesta u kombinaciji na juniorskim svetskim prvenstvima.

Čižman danas radi kao veletrgovac za poznatu svetsku marku sportskih i drugih naočara, a u svetu skijanja prisutan je kao predstavnik FIS na velikim takmičenjima.

Pre nekoliko dana bio je tehnički delegat FIS na veleslalomskoj trci Svetskog kupa u Alta Badiji (Italija).

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: