Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Evropska unija

  • Konferencija Glasno i jasno o Evropskoj uniji foto Media centar Niš

    Građani - fokus svih aktivnosti vezanih za EU integracije

    Među brojnim problemima koji se javljaju u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji i dalje je udarni uključenost i shvatanje građana o tome kako integracije utiču na njihov svakodnevni život. Razumevanje je ključ za podršku i uključivanje, a građani moraju biti fokus svih aktivnosti vlasti, medija i organizacija, zaključak je konferencije “Glasno i jasno o Evropskoj uniji”.

    (3) detaljnije
  • mladen

    “Umesto šupljih priča, Srbiji potrebna ozbiljna debata o EU”

    Netransparentnost, centralizacija i loš izborni sistem samo su neke od “kočnica” koje, prema mišljenju Mladena Jovanovića iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju, usporavaju Srbiju na putu ka Evropskoj uniji. Uz odgovornost i same Unije, ključni faktor napretka trebalo bi da bude otvaranje debate o samom procesu evrointegracija i evropskoj zajednici.

    (2) detaljnije
  • vrtić

    Novo igralište i rekonstruisan vrtić u Lebanu do sredine 2020.

    Novi krov, stolariju i nameštaj, kao i bezbednije igralište, imaće mališani koji vreme provode u vrtiću “Dečja radost” u Lebanu. Novac za rekonstrukciju dobili su u okviru IPA programa koji finansira Evropska unija, a projekat će raditi sa bugarskom Opštinom Ćustendil.

    detaljnije
  • eu

    Za EU po meri građana neophodni i glasovi lokalnih zajednica

    Tri niške organizacije civilnog društva, u prethodne dve i po godine, dale su doprinos unapređenju procesa EU integracija u partnerstvu sa lokalnim vlastima, pa su tako pokrenuti projekti za društvo bez barijera, borbu sa disleksijom i proaktivnije zajednice.

    detaljnije
  • Vizitorski-centar2;-foto:-JV-J.-A

    Cerjanska pećina dobila Vizitorski centar, ali put do nje još nije završen

    Iako je do kraja prošle godine bio rok da se završi Vizitorski centar Cerjanske pećine, koji bi trebalo da privuče turiste u ovaj kraj, objekat je tek danas otvoren, ali je i dalje prazan. Ni 300 metara puta, kao ni prilaz centru još nisu završeni, a iz Opštine Pantelej najavljuju da će ga urediti do početka juna.

    (4) detaljnije
  • pozoriste-foto-vanja-keser

    Foto-vest: Zastave EU i Srbije na zgradi niškog Pozorišta

    Na Dan pobede i Evrope, 9. maj, na fasadi niškog Narodnog pozorišta nekoliko sati su se vijorile zastave Srbije i Evropske unije kao deo obeležavanja ovog važnog datuma.

    (1) detaljnije
  • pesnice

    Srbija kao rusofilski "pijani gost" u Danu pobede i Evrope

    9. maj je dan kada je kapitulirala nacistička Nemačka 1945, a 5 godina kasnije počelo je stvaranje Evropske unije. Stručnjaci kažu da se Srbija stidi svog najvećeg doprinosa svetskoj istoriji - partizanskoj pobedi nad fašistima, a da je danas od EU udaljenija nego pre godinu dana.

    (15) detaljnije
  • Evropska unija

    Nedelja Evrope u Nišu - diplomate, predavanja, kvizovi i muzika

    Sve Nišlije koje bi da nešto čuju i nauče o Evropi i koliko je Srbija blizu pristupanju EU, imaće prilike da to učine od 7. do 11. maja. Nedelju Evrope otvoriće ambasador Austrije Nikolaus Luteroti, a kako kažu u EU info kutku, tokom manifestacije kojom se obeležava 9. maj - Dan Evrope, biće organizovani kvizove za najmlađe, ali i ulično izvođenje dela klasične muzike stvaranih u zemljama Evropske unije.

    (7) detaljnije
  • rekonstrukcija pijace

    Rekonstruiše se aleksinačka pijaca

    Za izgradnju nove nadstrešnice, sanaciju toaleta i nabavku oko 150 novih tezgi za prodavce na pijaci u Aleksincu, Opština je preko razvojnog programa EU PRO dobila skoro 150.000 evra, a radovi koji su u toku trebalo bi da budu završeni tokom ovog proleća.

    detaljnije
  • Gradsko veće

    Niš prihvatio EU projekat za koji je Banđur rekao da služi putovanjima službenika

    Gradsko veće Niša usvojilo je predlog Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte za učešće u ekološkom projektu koji se finansira iz fondova EU, uprkos tome što je zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur kazao da je istovetan projekat već realizovan pre nekoliko godina, te da se ponavlja samo da bi oni koji učestvuju u njemu mogli da putuju Evropom. Iako je projekat prvobitno skinut s dnevnog reda zbog Banđurove reakcije, prihvaćen je na narednoj sednici.

    (16) detaljnije
  • radionica

    Radionica za decu “Putovanje kroz Evropu”

    U niškom EU info kutku u subotu 30. marta u 11 satu biće održana kreativna radionica na kojoj će deca uzrasta od 9 do 13 godina praviti magnete sa simbolima zemalja Evropske unije i na taj način “obilaziti” Evropu.

    detaljnije
  • romsko naselje

    Mobilni timovi: Veliki broj Roma bez posla

    U Srbiji, prema zvaničnim podacima živi 147.000 Roma, a više od 70 % njih nema posao, što je jedan od najvećih problema ove zajednice, smatraju članovi mobilnih timova koji se bave njihovom inkluzijom. Deo problema, smatraju, može se rešiti raznim inicijativama o kojima su razgovarali timovi iz Leskovca, Vranja i Bujanovca.

    (3) detaljnije
  • kola donacija

    Vozila i laptopovi za mobilne timove za inkluziju Roma sa juga Srbije

    Kako bi uspešnije i brže pružali podršku romskim porodicama kojima je to potrebno, mobilni timovi iz Niša, Doljevca, Pirota, Vlasotinca, Lebana, Aleksinca, Vladičinog Hana i Surdulice dobili su nove automobile i laptop računare. Opremu su timovi dobili kroz program “Podrška EU inkluziji Roma - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma”.

    (9) detaljnije
  • Denis Kif ambasador Britanije

    Ambasador Britanije: Zdravo medijsko okruženje bi bilo dobro za Srbiju

    Spontana debata u medijima bila bi dobra za razvoj demokratije u Srbiji, rekao je ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif. Međutim, kako ocenjuje i kroz analizu pretpristupnih pregovora kroz poglavlja 23 i 24, mediji u Srbiji nisu dovoljno slododni.

    (13) detaljnije
  • antonijevic

    “Kvaka 23”: Članstvo Srbije u EU nije propalo

    Izvršni direktor Fondacije za otvoreno društvo (FOD) Milan Antonijević, gostujući u emisiji FoNet-a “Kvaka 23”, ocenio je da članstvo Srbije u Evropsku uniju nije propalo, iako je 2019. godina prelomna za EU.

    (1) detaljnije
  • sem fabrici

    Sem Fabrici: Srbija nije na mračnoj strani istorije

    Dok je na putu ka Evropskoj uniji, kako kaže ambasador EU Sem Fabrici u emisiji “15 minuta” "Južnih vesti", Srbija nije na mračnoj strani istorije. Fabrici se osvrnuo i na pomoć EU pri razvijanju gradova i opština na jugu Srbije, ali i na aktuelno pitanje Kosova.

    (10) detaljnije
  • Fabrici na jugu Srbije foto i.m.

    Fabrici u Vranju: Nastavićemo da ulažemo u ovaj kraj Srbije

    Izgradnja Hirurškog bloka u Vranju, uređenje Slobodne zone, rekonstrukcija Prihvatnog centra u Bosilegradu, samo su neki od projekata koji su u Pčinjskom okrugu završeni uz podršku Evropske unije. Šef delegacije u Srbiji Sem Fabrici kaže da će nastaviti sa ulaganjem u ovaj kraj Srbije.

    detaljnije
  • izvoz

    3 okruga sa juga imaju 10 puta veći izvoz u EU nego u Rusiju

    Nišavski, Pirotski i Toplički okrug, prema podacima Regionalne privredne komore za 2018. godinu, u zemlje Evropske unije imaju izvoz vredan milijardu dolara, a u Rusiju, Belorusiju i Kazahstan izvezli su robu vrednu 91 milion dolara. Za razliku od ostatka Srbije, ova 3 okruga imaju u spoljnotrgovinskoj razmeni sa svetom veći izvoz od uvoza.

    (2) detaljnije
  • Više od 9 meseci kasni izgradnja zgrade za izbeglice u Prokuplju

    Iako su radovi u Prokuplju zvanično započeti aprila 2017. kada je lider SPS-a i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u predsedničkoj kampanji, podržavajući Vučića, postavio kamen temeljac za izgradnju zgrade sa 20 stanova za izbegle i raseljene, rok za završetak zgrade, mart ove godine, "probijen" je punih 9 meseci.

    (1) detaljnije
  • predavanje

    Otvoren konkurs “Evropski dnevnik” za srednjoškolce

    Pojedinci ili tročlani timovi srednjoškolaca mogli bi maja 2019. godine da putuju Evropom ukoliko pobede na konkursu za likovni, literarni, foto, video ili multimedijalni rad. Konkurs “Evropski dnevnik” organizuje Delegacija Evropske unije u Srbiji, a radovi se mogu slati do 21. februara 2019. godine.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: