Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

književno veče

  • oslij+kavanje na Trgu u Prokuplju foto lj.m.

    Bogat program "Kulturnog leta" u Prokuplju za sve generacije

    Kako bi Prokupčanima svih generacija, ali i posetiocima koji se odluče da leto provedu u ovom gradu učinili boravak zanimljivijim i sa nizom dnevnih dešavanja, Dom kulture "Radivoj Uvalić Bata“ od 20. juna organizuje ”Kulturno leto 2018.”. Predstave, koncerti, slikanje na Trgu, samo su deo manifestacije koja će trajati do 14. jula.

    detaljnije
  • Univerzitetska biblioteka Niš

    O "Ćutanju" japanskog pisca Endoa u Univerzitetskoj biblioteci

    U niškoj Univerzitetskoj biblioteci “Nikola Tesla” u sredu 20. juna od 18 sati biće održano interaktivno predavanje “Ćutanje sa Endoom” na kom će se diskutovati o jednom od najpoznatijih japanskih pisaca 20. veka Šjusaku Endou i njegovom romanu “Ćutanje”.

    detaljnije
  • biblioteka

    Razgovor o Crnjanskom u niškoj biblioteci

    O najvažnijim poetičkim i ideološkim stavovima Miloša Crnjanskom, kao i o idejama i identitetu u srpkom društvu, biće reči na otvorenom razgovoru koji će biti održan u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” u utorak, 5. juna.

    detaljnije
  • lkc

    Promocija pesama o Leskovcu večeras u LKC-u

    Ljubitelji poezije moći će da čuju deo stvaralaštva leskovačkog pesnika Nikole Cvetkovića na književnoj večeri koja će se održati 1. juna od 18 sati u holu na spratu Leskovačkog kulturnog centra.

    detaljnije
  • Mihailo Vukas

    Književno veče kardiohirurga Mihaila Vukasa u Nišu

    Rođeni Nišlija impozantne biografije Mihailo Vukas, kako ga najavljuju organizatori, održače u sredu 9. maja književno veče u sali Studentskog kulturnog centra, u svom rodnom gradu. Kardiohirurg koji godinama živi u Švedskoj će u Nišu predstaviti nekoliko svojih romana.

    detaljnije
  • knjige

    “Brutalno, gotovo neprozirno” - veče posvećeno japanskom piscu

    Najsurovije i najsirovije, ekstravagantno i ekstremno veče posvećeno književnom stvaralaštvu Rju Murakamija, kako su ga opisali organizatori iz Udruženja “Taka”, održaće se u sredu, 9. maja u Univerzitetskoj biblioteci "Nikola Tesla" u Nišu.

    detaljnije
  • Biblioteka "Stevan Sremac"

    "Susret" sa ljubavnom poezijom večeras u Biblioteci

    Književnica Katarina Kiković Jović će večeras od 19 sati, u Narodnoj biblioteci “Stevan Sremac” u Nišu predstaviti svoju knjigu poezije “O ljubavi je reč”. Najavljeni su gosti iznenađenja i nastup muzičara.

    detaljnije
  • Kafić Paris Art

    “Oslikavanje pesme” za vikend u niškom kafiću “Paris Art”

    Pesme studentkinje srbistike Jelene Mikić dočaraće fotografije koje su "uhvatili" mladi iz neformalne grupe "NiFoto", na multimedijalnoj večeri "Oslikavanje pesme" koja će biti održana u subotu 14. aprila u kafiću "Paris Art".

    (1) detaljnije
  • gigina kuca

    Veče humora i satire u Vlasotincu

    Dela leskovačkog humoriste i aforističara Dragomira Radovanovića, prema najavama organizatora, Vlasotinčanima će biti predstavljena 30. marta u Giginoj kući.

    detaljnije
  • Predstava "Zeus ex"

    U Nišu raznolik kulturni program povodom Dana studenata

    Izložba slika, predstave, književno veče, promocija knjige i koncert održaće se narednih dana u Nišu, a sve povodom Dana studenata Univerziteta u Nišu. Tako će od 22. do 30. marta, kako kažu u Studentskom kulturnom centru, studenti, ali i oni koji žele da im pruže podršku, moći na nekoliko lokacija da prisustvuju kulturnim programima.

    (1) detaljnije
  • Bora Stankovic spomenik foto i.m

    Počinju "Borini književni dani“ u Vranju

    Do 23. marta trajaće manifestacija koju, u čast velikana srpske književnosti iz Vranja Bore Stankovića, organizuje istoimena biblioteka. Otvaranje je večeras u 19 sati u Galeriji Narodnog muzeja, a do petka će biti organizovane književne večeri i promocije knjiga.

    detaljnije
  • Vanja Bulić

    Bulić: Leskovac je grad velikih ljudi

    Iako nije prvi put u Leskovcu, priča naš književnik i dugogodišnji novinar Vanja Bulić, Leskovac je za njega i dalje "mali Mančeser" kako su ga nekad zvali i mesto koje je iznedrio velike ljude. Sa Leskovčanima je razgovarao o svojim romanima i svom književnom radu.

    detaljnije
  • marčelo

    Marčelo: Zli junak iz novog romana predstavlja moje najcrnje slutnje

    Nakon prvog dela “Malterega” nedavno su izašla čak dva toma nastavka koji je pisac i muzičar Marko Šelić Marčelo nazvao “Higijena nesećanja”, a tokom pisanja se, kako kaže, najviše “dao” likovima, od kojih je glavni junak Leo “mnogo gora i mnogo bolja verzija njega”, dok Janko Žagar predstavlja njegove “najcrnje slutnje i strahove”.

    (1) detaljnije
  • Marko Vidojković

    Vidojković: “E baš vam hvala” je na neki način moj politički aktivizam

    Jugoslavija u kojoj se komunisti susreću sa internetom, "EI Niš" pravi mobilne telefone najnovije generacije, a Romi “umiru od dosade”, jer im je država sve dala, u novom romanu Marka Vidojkovića “E baš vam hvala”, suočava se se postjugoslovenskim društvom u kome živimo skoro 30 godina. Pisac kaže da je ovaj roman njegov politički aktivizam.

    (3) detaljnije
  • Oficirski dom

    Marčelo i Marko Vidojković dolaze na niški Svetosavski sajam knjiga

    Dobitnik NIN-ove nagrade Goran Gocić otvoriće u četvrtak 1. februara Svetosavski sajam knjiga, najavljuju organizatori, a imaće i književno veče na kome će promovisati novu dramu. Na niškom sajmu, koji se održava u Oficirskom domu, nove romane promovisaće i Marko Šelić Marčelo i Marko Vidojković.

    detaljnije
  • Trupa knji

    Nišlije koje žele da čitanje vrate u modu

    “Trupa književna boemija” iz Niša je dosad imala zanimljive književne večeri koje su posvetili neoljubavnoj poeziji, Branku Miljkoviću, recitovali su pop i rok pesme koje se inače pevaju, nedavno su veče posvetili pesniku i boemu Radetu Draincu, a sve sa ciljem, kako kažu, da čitanje vrate u modu.

    (2) detaljnije
  • knjiga

    Književno veče posvećeno Radetu Draincu u NKC-u

    Različiti periodi života i stvaranja pesnika i boema iz Blaca Radeta Drainca, biće predstavljeni, kako kažu organizatori, na književnoj večeri koja će se održati u maloj sali Niškog kulturnog centra, 18. januara.

    detaljnije
  • Kafi

    Književno veče uz muziku i poeziju

    Oni koji bi da deo subotnje večeri provedu malo drugačije nego uobičajeno, a opet uživaju i u muzici, mogu da posete književno veče koje organizuju studentkinje srbistike sa niškog Filozofskog fakulteta. U kafiću “Paris Art” u Nišu, 21. oktobra od 21 sat, će sa prisutnima razgovarati o poeziji.

    detaljnije
  • knjiga

    Promocija novog romana Vladimira Pištala u Leskovcu

    Razgovor sa Andrićem o književnosti i vremenu, jezikom slika i emocija donosi najnoviji roman Vladimira Pištala “Sunce ovog dana: Pismo Andriću”. Svoje najnovije delo, locirano između Andrićevog i našeg vremena, Pištalo će predstaviti Leskovčanima u utorak, 3. oktobra, od 19 sati u holu na spratu Leskovačkog kulturnog centra.

    detaljnije
  • Dani makedonske kulture već nekoliko godina u Nišu

    Književno veče i predstava u Nišu u okviru Dana makedonske kulture

    Nakon revije filmova koji su se prikazivali prethodnih dana, na manifestaciji Dani makedonske kulture, koja se već nekoliko godina obeležava u Nišu, narednih dana će biti promovisan roman Hrista Petreskog, organizovaće se književno veče, pozorišna predstava, kao i izložbe na zatvaranju 17. septembra.

    (1) detaljnije
KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: