Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

zimnica

  • zimnica (7)

    Zimnica u Srbiji postala luksuz, domaći ajvar "skoro kao kavijar"

    Na ukus pravog, domaćeg ajvara ove godine u Srbiji neće uticati kvalitet paprike ili plavog patlidžana, već cene i kupovna moć - većinom ispod proseka van Beograda, pa je za prosečnu porodicu, da bi se ove jeseni spremila zimnica, potrebno izdvojiti najmanje stotinak evra. Mnogi se i zbog nedostatka vremena u trci za novcem odlučuju za već spremljene tegle u prodavnicama, ali i za onlajn kupovinu zimnice. Cena paprike u Nišu, Čačku i Kragujevcu i na jugu Srbije je trenutno oko 150 dinara, paradajz ide i do 200 dinara, koliko je već i plavi patlidžan. Trenutno najjeftiniji je kupus za koji treba izdvojiti od 60 do 80 dinara za kilogram.

    (7) detaljnije
  • zimnica KOSTA

    U Crnoljevici kod Svrljiga 4. Sajam zimnice povodom Svetskog dana žena na selu

    Ljutenice, ajvari, sokovi, džemovi, kompoti, ali i čuveni svrljiški sir, kiselo mleko, salate i druga kulinarska umetnička dela koje su pripremile domaćice iz svrljiških sela, posetioci će moći da vide, ali i kupe na 4. Sajmu zimnice koji se održava u svrljiškom selu Crnoljevica u petak od 10 sati.

    detaljnije
  • zimnica

    Na niškoj pijaci takmičenje u pripremi zimnice

    Na Bubanjskoj pijaci u Nišu u petak, 25. oktobra biće održano takmičenje "Najzimnica 2019", a u pripremi će učestvovati profesionalni kuvari, domaćice, kao i đaci ugostiteljskih škola.

    (1) detaljnije
  • zimnica

    Neobične kombinacije u teglama svrljiških domaćica

    Da se slatko može napraviti od paradajza ili kuvanjem tikve u vinu, Svrljižanke su pokazale na prvom Sajmu zimnice i zdrave hrane u selu Crnoljevica koji je organizovan povodom Svetskog dana žena na selu.

    detaljnije
  • Ajvar

    Kada bi se ajvar mešao sam... [video]

    Kao što retko ko ne voli da jede ajvar, skoro da nema onih koji uživaju da ga prave. Sate i sate treba provesti uz šporet, peći, ljuštiti, samleti paprike i na kraju konstantno mešati da zbog propusta trud ne bude uzaludan. Ipak, u dvorištu jednog Nišlije sve ovo umesto njega rade mašine.

    (25) detaljnije
  • Paprike

    Traži se ajvar-majstor u Nišu

    Nišlije koje bi da se oprobaju u pripremanju ajvara imaju priliku da učestvuju u karavanu “Izađi mi na teglu”. U četvrtak 22. septembra od 11 sati ispred “Roda centra” biće obezbeđeni svi potrebni sastojci i oprema za pripremu ovog specijaliteta.

    (7) detaljnije
  • ajvar.jpg

    Takmičenje u pripremanju ajvara i čvaraka

    Koje su tajne pripremanja najboljeg soka, džema, ajvara, slatkog ili čvaraka saznaće se na takmičenju u spremanju zimnice koje će u subotu 10. oktobra od 11 sati biti održano na manifestaciji "Zlatne ruke" na Niškom sajmištu. 

    (1) detaljnije
  • zimnica-zatvara-vranjske-ulice.jpg

    Sezona zimnice "zatvara" ulice oko vranjske pijace

    Delovi ulica koji vode do vranjske pijace zbog povećanog obima prodaje poljoprivrednih proizvoda biće zatvoreni za saobraćaj 18. i 25. septembra od 6 do 21 sat kako bi se sprečio haos u saobraćaju u tom delu grada.

    detaljnije
  • 490x370-zimnica.jpg

    Najbolja zimnica i čvarci u Niškom sajmištu

    U petak, 3. oktobra, na prostoru Niškog sajmišta biće održano osmo takmičenje “Naj-zimnica” na kom će svoje specijalitete predstaviti preko 80 učesnika iz južne i centralne Srbije.

    detaljnije
KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: