Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:20, 12. 2. 2021.

| BBC News na srpskom

„Bafi, ubica vampira": Zvezde serije optužile tvorca Džosa Vidona za „okrutnost"

Autor: BBC News na srpskom
Left-right: Michelle Trachtenberg, Joss Whedon and Amber Benson
Getty Images
Mišel Tračtenberg (levo) i Amber Benson (desno) progovorile su o Džosu Vidonu

Nekoliko zvezda TV hita Bafi, ubica vampira optužile su tvorca serije Džosa Videona za „toksično", „surovo" i „vrlo neprikladno" ponašanje.

Karizma Karpenter je tvrdila da je Vidon „zloupotrebio svoju moć" i „stvorio neprijateljsko i toksično radno okruženje".

Nju su zatim podržale Amber Benson i Mišel Tračtenberg, dok je Sara Mišel Gelar rekla da je „ponosna na njih što su javno progovorile".

Vidon, koji je napisao i ko-režirao popularnu seriju, nije odgovorio.

Serija je pratila Gelerin lik tinejdžerke Bafi Samers koja lovi vampire, a postigla je veliki uspeh tokom emitovanja između 1997. i 2003.

Charisma Carpenter in Buffy the Vampire Slayer
Getty Images
Karizma Karpenter je glumila Kordeliju Čejs u seriji Bafi

U sredu je Karpenter, koja je igrala ulogu Kordelije Čejs, objavila poruke u kojima piše da je Vidon „zloupotrebio moć u brojnim prilikama" dok je radio na seriji Bafi i spinofu Anđeo.

Tvrdila je da je imao „istoriju ležerne okrutnosti", a kao primere je navela njegove „neprekidne" pretnje da će je otpustiti, kao i da je govorio da je debela dok je bila trudna, pre nego što joj je „iznenada" dao otkaz nakon što se porodila.

To su bili neki od brojnih „uznemirujućih incidenata" za koje je rekla da su „izazvali hronično fizičko stanje od kojeg još uvek patim".

Benson, koja je glumila Taru Maklej, retvitovala je izjavu svoje kolegenice i dodala: „Bafi je bila toksično okruženje i sve kreće sa vrha".

Karizma Karpenter „govori istinu i podržavam je 100 odsto", dodala je. „Za to vreme je napravljena velika šteta i mnoge od nas to još uvek obrađuju, dvadeset i više godina kasnije."

Tračtenberg se pridružila i oglasila na Instagramu, optužujući Vidona za „neprikladno ponašanje .... vrlo. Ne. Prikladno".

Sarah Michelle Gellar and Joss Whedon on the set of Buffy in 2001
Getty Images
Sara Mišele Gelar i Džos Vidon na snimanju serije Bafi 2001. godine

Tračtenberg je repostovala izjavu Sare Mišel Gelar, koja se distancirala od Vidona i podržavala bivše koleginice, bez dodavanja vlastitih navoda.

„Iako sam ponosna što me ime povezuje sa Bafi Samers, ne želim da me zauvek povezuju sa imenom Džos Vidon", napisala je.

„Trenutno sam više usredsređena na podizanje porodice i preživljavanje pandemije, tako da sada neću davati još izjava. Ali stojim uz sve koje su preživele zlostavljanje i ponosna sam na njih što su javno progovorile."

BBC je kontaktirao Vidona radi odgovora.

Vidon je prvobitno stvorio Bafi kao film u kojem je glavnu ulogu glumila Kristi Svanson 1992.

Nakon snimanja TV serije sa Gelar u glavnoj ulozi, pisac i reditelj nastavio je da radi na TV serijama kao što su Svemirski brod Svitac i Agenti Šilda, kao na filmovima među kojima su Osvetnici i Liga pravde.

Karizma Karpenter je rekla da je komentare iznela pošto je glumac u filmu Liga pravde Rej Fišer, koji je optužio Vidona za „nasilno, neprofesionalno i neprihvatljivo" ponašanje tokom snimanja, izbačen sa svojim likom Kiborgom iz scenarija za predstojeći film Fleš.

Kuća Vorner Medija je objavila tu odluku prošlog meseca pošto je Fišer optužio izvršnog direktora Voltera Hamadu da podriva istragu ovog studija o glumčevim navodima.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

...Šta zna putarina šta je put koji nikuda ne vodi.
Nadvožnjak nazvati "Srbija" pošto sve strane vode u provaliju...

Filozof čitalac

Tekst: "Zajedno Niš" umesto rušenja traži završetak izgradnje nadvožnjaka koji spaja Donju Vrežinu i obližnja sela