Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:41, 10. 7. 2020.

| BBC News na srpskom

Izvršitelji i borba protiv iseljenja: Čime se bavi i kako radi Združena akcija Krov nad glavom

Autor: BBC News na srpskom
Iseljenje raseljenih koji su se bespravno uselili, Ustanička ulica, Beograd
Krov nad glavom
Iseljenje porodica iz Ustaničke ulice sprečili su aktivisti Krova nad glavom

Aktivista organizacije Krov nad glavom Miran Pogačar, koji je priveden u Novom Sadu tokom protesta protiv vlasti i metoda borbe protiv širenja virusa korona u sredu, pušten je da se brani sa slobode u dva dana kasnije.

„Optužbe su više nego smešne", rekao je po izlasku iz pritvora Pogačar, koji se tereti za „nasilničko ponašanje".

On je priveden dok je odlazio sa protesta, i nekoliko sati nakon hapšenja nije bilo poznato šta mu se desilo i gde se nalazi.

Iz organizacija Združena akcija Krov nad glavom kažu da oni nisu organizatori protesta.

Čime se bave aktivisti Krova nad glavom?

Kada javni izvršitelji, uz asistenciju policije, pokušaju da zaplene nečiji stan zbog dugova, aktivisti Krova nad glavom su oni koji pokušavaju da spreče iseljenje.

Saša Perić iz beogradskog ogranka ove organizacije za BBC na srpskom kaže da na taj način pomažu onima koji su ili „žrtve prevare", ili im je to „jedini dom".

Ovo su dva glavna kriterijuma da neko dobije pomoć Krova, čiji su članovi sprečavali prinudna iseljenja više od 150 puta za nešto više od tri godine postojanja.

Organizaciju su, kažu, osnovali oni koji su se i ranije bavili pružanjem pomoći socijalno ugroženim, izbeglicama, siromašnima, radnicima koji su ostali bez posla zbog privatizacija, kada su počela prva prisilna iseljenja.

Ogranke imaju u Beogradu, Novom Sadu i Subotici.

Pažnju javnosti privukli su na iseljenju stanova koje su mimo procedure zaposele porodice izbegle iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u Ustaničkoj ulici u Beogradu, 2018. godine.

Komesarijat za izbeglice i migracije tada je zahtevao da se „nelegalno zaposednuti stanovi oslobode i u njih usele oni kojima po zakonu pripadaju" - izbeglice kojima su stanovi dodeljeni u redovnoj proceduri.

Tada je policija privela 15 aktivista Krova nad glavom, ali je iseljenje sprečeno.

Pre samo nekoliko dana, deseti put sprečili su pokušaj iseljenja porodice Lalović, za čiji stan na Bežaniji Ministarstvo odbrane tvrdi da ga „bespravno koriste".

Sprečavanje iseljavanja doveo ih je u sukob sa Komorom javnih izvršitelja, čija je predsednica Aleksandra Trešnjev 2019. godine rekla da su aktivisti ometanjem izvršenja potencijalno počinili krivično delo.

Međutim, Perić kaže da do sada ni jedna krivična prijava nije podneta protiv ove organizacije.

Krov nad glavom se bavi i pružanjem podrške i savetodavnom pomoći ljudima oko problema sa visokim dugovima za komunalne usluge.

„Javljaju nam se preko društvenih mreža, mejla, telefona organizacije. Telefon zvoni nekoliko puta dnevno", objašnjava Perić.

Tokom vanrednog stanja uvedenog zbog korona virusa pomagali su beskućnicima, a plan im je da sa drugim organizacijama pokrenu prihvatilište koje će im svakodnevno pružati pomoć.

Finansiraju se sami i novčanim prilozima simpatizera, kaže Perić.

Ponekad organizuju humanitarne žurke, od čije zarade pokrivaju manji deo troškova.

Broj aktivista varira, od nekoliko desetina do više od sto ljudi.

„Pokret raste odozdo i kako se novi ljudi priključuju menja se karakter borbe i način funkcionisanja", kaže Perić.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA