Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:16, 9. 3. 2020.

| BBC News na srpskom

Led Cepelin i „Stairway To Heaven": Sud rešio jedan od najdužih slučajeva u muzičkoj industriji - legendarne „Stepenice ka nebu" nisu kopija

Autor: BBC News na srpskom
robert plant i džimi pejdž
Getty Images
Led Cepelin

Čuveni bend Led Cepelin dobio je dugogodišnji spor oko autorskih prava pošto je američki sud presudio da nisu kopirali hit Stepenice do neba (Stairway To Heaven).

Legendarni britanski rok sastav optužen je 2014. da je ukrao pesmu Taurus američkog benda Spirit.

Pesma Taurus napisana je 1968, tri godine pre nego što je nastala pesma Stairway To Heaven.

Sada je 9. američki apelacioni sud u San Francisku potvrdio prvostepenu presudu iz 2016. godine kojom je utvrđeno da Led Cepelin nije kopirao pesmu.

Pesma Stairway To Heaven redovno se pojavljuje na listama najvećih rok numera ikad napisanih, a slučaj je bio jedan od najdugotrajnih u muzičkoj indurstiji.

U slučaju da je utvrđeno suprotno, pevač Led Cepelina Robert Plant i gitarista Džimi Pejdž morali bi da plate milionske iznose.

Pesmu benda Spirit napisao je gitarista Rendi Volf, poznat kao Rendi Kalifornija, koji je preminuo 1997. Slučaj je vodio Majk Skidmor.

Led Cepelin i Spirit su zajedno nastupili pošto je pesma napisana, a Skidmor je ukazivao na ta da je Pejdž možda napisao pesmu pošto je čuo Taurus uživo. Tvrdio je da da pesme imaju iste akorde.

Proces je prebačeno na najviši sud 2016, na kom su Pejdž i Plant svedočili. Porota je odbacila tvrdnje, odlučivši da pesme „nisu slične".

Međutim, 9. američki apelacioni sud je 2018. doneo presudu da su načinjene greške u prethodnom procesu i naredio je novo saslušanje.

Panel od 11 sudija odlučio je u ponedeljak, 9. marta, da pesma Stairway To Heaven nije kopija pesme Taurus.


Pratite nas na Fejsbuku i . Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: