Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:46, 21. 12. 2020.

| BBC News na srpskom

Raspberi Pi 400: Kompjuter za doba korona virusa

Autor: BBC News na srpskom

Čitav kompjuter staje u tastaturu - samo je povežete na monitor i spremna je za rad.

Zvuči kao neka ideja iz osamdesetih. Sećate se ZX Spektruma, Komodora Amige ili BBC Mikra?

E, pa verzija iz 2020. godine je Pi 400. To je najnoviji proizvod Raspberi Pija, organizacije osnovane kako bi se deca podsticala na programiranje.

A uređaj koji košta 67 funti - ili 95 funti sa mišem i kablovima - mogao bi da pomogne u rešavanju problema obezbeđivanja jeftinih računara mladima pogođenim pandemijom korona virusa.

Ideja je, kaže osnivač ove organizacije Ibn Apton, da se oponaša jednostavnost tih uređaja iz osamdesetih.

„Uđe u vaš život kao uslužni uređaj, kao stvarčica koju kupite da biste na njoj radili domaće zadatke ili igrali igre", objašnjava on.

„Ali je opremljen svime što vam treba i na neki način onda postane sastavni deo vašeg života."

Rory with Raspberry Pi 400
BBC
Kompjuter je opremljen vlastitim operativni sistemom, ali može da se namesti i da radi na verziji Vindouza

Sa prodatih 36 miliona primeraka otkako je lansiran 2012. godine, Raspberi Pi već je najprodavaniji britanski kompjuter svih vremena.

Ali originalni ogoljeni uređaj bio je donekle zastrašujući. Morali ste da nabavite i čitav komplet kablova, miša, tastaturu i monitor.

Sada, ne računajući monitor ili TV, sve to možete da dobijete u jednom paketu.

A čini se da se Pi 400 već veoma dobro prodaje, budući da su neki distributeri ostali bez zaliha.

BBC Micro
BBC
Dizajn kompjutera u tastaturi priziva BBC Mikro i druge kućne kompjutere iz 1980-ih

Deca u nepovoljnom položaju

Oduvek je postojala opasnost da će komercijalni uspeh ovog malecnog kompjutera odvratiti organizaciju od njene osnovne edukativne misije.

Ali Ibn Apton je nedvosmislen po pitanju publike kojoj je ovaj proizvod namenjen.

„Sedamsto hiljada dece poslato je kući iz škole u martu bez ličnog računara", objašnjava on.

„Ovo je mašina za svakoga kome je potreban lični računar. A ako postoji jedna stvar koju smo naučili ove godine - još uvek imamo ogroman broj ljudi u društvu kojima je potreban lični računar."

Iako se većina dece sada vratila u školu, kaže Apton, ovaj problem definitivno nije rešen.

Vlada jeste pokrenula program za obezbeđivanje laptopova za decu u nepovoljnom položaju koja žive u domovima bez kompjutera, ali direktori škola kažu da ih još uvek nema dovoljno da pokriju sve.

„Odavno znamo da je digitalni jaz kod dece veoma stvaran", kaže Filip Koligan, koji vodi dobrotvorni ogranak Raspberi Pija.

On kaže da je ovo posebno izbilo u prvi plan tokom prve izolacije, kad je za neku decu onlajn učenje postala skoro nepremostiva prepreka.

„Bilo je mnogo priče o deci koja su koristila mobilne telefone roditelja i vodila interakciju preko softvera koji nije namenjen da radi na telefonu", kaže on.

Drugi koji nisu povezani s ovom inicijativom takođe su optimistični u vezi sa njegovom ulogom u premošćavanju digitalnog jaza.

„Dostupni novi kompjuteri sa uzbudljivim dizajnom kao što je Raspberi Pi 400 imaju pravi potencijal da premoste taj jaz", kaže Džulija Adamson, direktorka za obrazovanje pri sertifikovanom Institutu za IT.

„Ali da bi u tome uspeli, moraju da imaju podršku u vidu sadržaja, smernica i resursa, koji se koriste za obogaćivanje znanja, razumevanja i veština dece i roditelja."

Stari monitori

Raspberi Pi je pokrenuo program pod nazivom „Ostani povezan sa školom".

Sarađivao je sa dobrovoljačkim organizacijama za obezbeđivanje porodica ne samo Raspberi Pijem 4, već i svom opremom i softverom neophodnim za povezivanje sa školskim onlajn okruženjem za učenje i telefonskom podrškom, kad god im je to potrebno.

Ali to je stiglo do samo hiljadu porodica. Sada se javila nada da bi Pi 400 mogao da postane platforma za širu inicijativu.

I dalje će biti problema u nekim domovima, zato što povezanost kompjutera na porodični TV satima bez prestanka neće uvek biti popularno rešenje.

A koliko nas ima stari kompjuterski monitor na tavanu?

Ali ova dobrotvorna kampanja ima i određenu širinu, koja bi obuhvatala i zeleni element.

Kao što ističe Ibn Upton, gomila firmi ima stare monitore koji samo skupljaju prašinu i inače bi završili na otpadu.

Poslednjih godina uložen je veliki napor da se unaprede digitalne veštine generacije za koju će one biti ključne jednom kad počne da radi.

Uvedene su promene u školskom programu, a otvoreno je hiljade vannastavnih sekcija za programiranje. Ali čak i ako su škole počele ponovo da rade, većina tih sekcija nije, tako da postoji realna opasnost da će se taj disparitet u veštinama dodatno produbiti.

„Cena rešavanja ovog problema", kaže Koligan, „sada je trivijalan u poređenju sa negativnim uticajem koji on ima na učenje mladih ljudi."

Pi 400 samo je mali doprinos premošćavanju tog digitalnog jaza, a dostupni su i drugi jeftini kompjuteri.

Sa sve više dece koja će narednih meseci verovatno zavisiti od učenja na daljinu, ovo izgleda kao dobra prilika za širu tehnološku industriju - koja je zabeležila uspeh tokom pandemije - da pokaže da može nešto da pruži zauzvrat.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]

Podeli sa prijateljima
KOMENTAR DANA

To nije asfalt za kišu, samo za suvo vreme. Ovaj za kišu skuplji.

Vladimir Gagulic Čitalac

Tekst: Kiša opet oštetila novi asfalt u Svetolika Rankovića u Nišu