Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:10, 7. 10. 2014.

| Društvo

Đaci “Čegra” u virtuelnoj poseti NASA centru

Autor:J. CanićIzvor:Južne vesti
cegar nasa
Razgovarali đaci 7. i 8. razreda

Kakav je osećaj biti u svemiru i raketi, ko sve radi u svemirskoj stanici i šta je njihov posao, učenici niške osnovne škole “Čegar” saznali su u razgovoru putem “Skajpa” od Rejčel Pauer koja radi u NASA centru u Floridi.

OŠ “Čegar” prva je škola iz Srbije koja je učestvovala u interaktivnom razgovoru sa predstavnicima američke svemirske agencije NASA putem video-konferencije, čime je potvrdila da jeste jedan od svetskih promotera “Skajpa u učionici”.

cegar nasa Ovo je samo jedna u nizu virtuelnih ekskurzija đaka "Čegra" putem "Skajpa"

Kako objašnjava nastavnica engleskog jezika u ovoj niškoj školi Ana Živković, NASA ima program “Digital Learning Network” koji je namenjen američkim školama, a “Čegar” se tu našao zahvaljujući saradnji sa jednom od njih.

U ovom programu mogu učestvovati škole iz inostranstva jedino ako su u partnerstvu sa nekom američkom školom. Tokom avgusta sam stupila u kontakt sa nastavnicom iz Ohaja i dogovorile smo se da nam njena škola bude “sponzor” tako da smo imali zajedničku video-konferenciju - objašnjava nastavnica Živković.

Sa stručnjakom iz NASA Kenedi svemirskog centra u Floridi proteklog petka pričali su đaci 7. i 8. razreda, a prema rečima njihove nastavnice, za taj razgovor su se dobro pripremili.

Kako bi stekli utisak o tome koliko je ogroman taj kompleks učenici su prethodno pogledali video zapise o ovom svemirskom centru, a zatim smo zajedno smišljali pitanja koja će postaviti - objašnjava Živković.

Ova virtuelna ekskurzija, objašnjava ona, prvi je korak ka tome da jednog dana putem “Skajpa” đaci “Čegra” ugoste i astronaute.

Inače, nastavnica Živković “Skajp” u nastavi koristi već oko dve godine, a nedavno su njeni đaci imali priliku da pričaju sa posadom podvodne ekspedicije “Misije 31” koju predvodi Fabijan Kusto. Snimci tog razgovora deo su promotivnog spota “Skajpa” u kome, sem niške škole, učestvuju još samo jedna američka i jedna engleska škola.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • interesantno

    09:15 // 8. 10. 2014.

    ni jedna čestitka od kolega, a familijarizovanoj prosveti u kojoj još uvek plaču za klečanjem na kukuruzu i šibom prekopotrebni su ovakvi prosvetni radnici.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: