Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:53, 11. 3. 2015.

| Ekonomija

Sindikat: "Prvi maj" bez podrške države

Autor:J. C.Izvor:Južne vesti
prvi maj
foto: plusonline.rs

Uoči ročišta na kome poverioci treba da odluče da li će “AHA Mura Prvi maj” otići u stečaj ili ne, sindikalisti ove fabrike kažu da je sudbina firme ugrožena i da im je propao ugovoren posao jer nisu dobili podršku države.

U saopštenju reprezentativnih sindikata navodi se da je menadžment “Prvog maja” ugovorio poslove sa inostranim kupcima, kojima bi se pokrenuo deo proizvodnje početkom marta i angažovalo od 250 do 300 radnika, ali da je sve to propalo, jer kupci iz Ministarstva privrede nisu na vreme dobili pismo podrške.

Izgubili su strpljenje i ugovorene količine prebacili na preradu u druge fabrike. Činjenica je da je ovim činom dodatno ugrožen opstanak fabrike i mogućnost skorijeg pokretanja proizvodnje, kao i da će to imati negativne posledice na usvajanje Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) – navodi se u saopštenju sindikata.

Ročište na kome se odlučuje o daljoj sudbini ove fabrike, koja je do pre nekoliko meseci upošljavala oko 1.300 radnika, zakazano je za 12. mart, a da li će biti stečaja zavisiće od toga da li će poverioci izglasati UPPR, čiju je izradu i država podržala u oktobru prošle godine. 

prvi maj Radnici najavljuju okupljanje ispred fabrike u vreme ročišta; arhivska fotografija Sindikati ističu da su radnici “Prvog maja” ostali bez podrške države i da su uvek dobijali odgovor da je reč o stranoj kompaniji i da država nema ingerencije, ali i dalje traže njenu zaštitu i da im omogući da rade.

Ovu fabriku su stvarale generacije, te se ne mirimo sa činjenicom da jedna loša privatizacija ili jedan član zakona može da oduzme ono što pripada nama, našem gradu i našoj državi, jer znamo da je pravno moguće da sva imovina i mašine ponovo pripadnu državi, a da je za to potrebno samo malo dobre volje i angažovanja - saopšili su sindikalisti.

Podsetimo, radnici pirotske fabrike tekstila ne rade od maja 2014. godine kada je slovenačka "Mura" otišla u stečaj, a u januaru 2015. je Privredni sud pokrenuo predstečajni postupak za pirotsku ispostavu ove firme. Ova kompanija iz Slovenije privatizovala je pirotsku fabriku krajem 2012. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • bivsiprvomajac

    13:55 // 12. 3. 2015.

    postovani sindikalisti,otarasite se onih koji u kontinuitetu upropascuju i rade na svoju vodenicu njih 3-4 posaljite tamo gde im je mesto a ne da se predstavljaju kao spasioci,nestrucni lazu vas.srecn

  • jelena

    07:41 // 12. 3. 2015.

    A koga Ova država podržava?
    Samo svoje SnS-ovce, a i to ne baš sve.

    • Realno

      09:50 // 12. 3. 2015.

      I Dincic je bio drzava kada vas je uvaljivao u ove probleme sa stranim vlasnikom. Tada ste svi cutali. A koja to drzava moze na svakih nekoliko godina da preduzecu daje infuziju?

  • Peron

    20:15 // 11. 3. 2015.

    To je slučaj za zemljama u tranziciji, a naša uvažena Vlada još uvek nas teši time da imamo "povoljni" ambijent za investicije.
    To "povoljno" samo znači da smo država sa jeftinom radnom snagom.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: