Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:49, 12. 8. 2016.

| Kultura

Druge večeri na Nišvilu etno i rep zvuci uz džez

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Press konferencija
Bilja i Bistrik druge večeri na Nišvilu promovišu novi album; Foto: JV

Na glavnim “Eart” i “Sky” binama za ljubitelje muzike druge večeri Nišvila sviraju, između ostalih, Stanislaw Slowinski Quartet, Bilja Krstić i “Bistrik”, Soweto Kinch i Dirty Purchase.

Biljana Krstić se sa orkestrom “Bistrik” na petnaestogodišnjicu zajedničke karijere vraća u rodni grad da nastupi na 33. Nišvilu. Na festivalu će, kako je najavila, izvesti čak 7 novih pesama sa albuma koji će u januaru 2017. godine izdati londonski “Art music”.

Ima dovoljno dobre muzike, za svačiji ukus po nešto. Niš će premijerno moći da čuje čime se “Bistrik” bavi i dokle smo stigli svih ovih godina. To je divna kombinacija različitih svetskih ritmova i našeg melosa – kazala je.

Ujedno, ona ove godine obeležava 40 godina svoje muzičke karijere. Kako objašnjavaju, nastupi sa “Bistrikom” trebalo je da budu privremeni, ali se saradnja produžila deceniju i po.

Balkan je najveća šarenica i nema lepše muzike od balkanske. Za ovih 15 godina obišli smo skoro čitav svet, a publika prati svaku pesmu, jer kod njih izaziva divne emocije. Kada možete da dodirnete publiku energijom onda ste uradili posao i nema podele na džez, etno i ostale pravce – rekla je Bilja Krstić.

Za posetioce festivala večeras nastupa i britanski džez-rep umetnik Soweto Kinch. Press konferencija Nišvil Prirodno je da se različiti muzički žanrovi kombinuju; Foto: JV

Muzika ima svoju poeziju, a reči imaju muzikalnost. Čak i ako publika ne razume jezik na kome se peva, može da razume strast. Kada me pitaju kako kombinujem džez sa repom kažem im da moju levu i desnu ruku veže jedna osoba - kaže Kinch. 

On dodaje da ni muzičari ni publika nikada nisu doživljavali muzičke žanrove kao striktno odvojene, već da ih muzička industrija razvrstava u “kutije” kako bi mogla lakše da ih proda.

Na glavnom programu Nišvila večeras su i Jazz Punt Big Band, Orlan Jazz Band i The Jazzcotech dancers

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: