Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:19, 18. 7. 2016.

| Kultura

Pirotski harmonikaš čuva tradicionalnu muziku od zaborava

Autor:B. JovanovićIzvor:Južne vesti
Vlada Veselinović
Instrumentali Šumadije i juga Srbije na jednom albumu; foto: promo

"Balkan na moj način, kroz zvuke harmonike" naziv je najnovijeg albuma virtuoza na harmonici Vlade Veselinovića iz Pirota. On se, kako kaže, trudi da svojom muzikom, interpretacijom i aranžmanima zadrži iskonske vrednosti sa ovog podneblja.

Od ukupno 10 instrumentala sa ovog albuma izdvaja se “Tuga za jug” za koju je i urađen spot koji je, prema rečima autora, svojevrsna razglednica Pirota i Stare planine.

Drago mi je što je ova numera vrlo brzo našla svoj put do publike. Moja želja je i bila da se kroz ovaj video svi upoznaju sa lepotama ovog dela Srbije, ali i sa prepoznatljivim muzičkim stilom. Iako je naša tradicionalna muzika u krizi zbog uticaja elemenata sa drugih podneblja i to pre svega Turske i Grčke, drago mi je da mi se velikom broju ljudi dopada ono što je naše izvorno- kaže Veselinović.

Na albumu su vešto uklopljene različite kompozicije, pre svega autentična Južna Srbija, Makedonija, Šumadija, primese Bugarske i Rumunije.

Trudim se da svakoj kompoziciji dam svoj lični pečat i jednostavno težim pre svega sopstvenom stilu. Cilj mi je da ovo što stvaram postane deo nasleđa i kulturne baštine iz ovog dela jugoistočne Srbije - kaže Veselinović.

Vlada Veselinović Različita podneblja Balkana na 10 instrumentala; foto: promoKompozicije “Tuga za jug”, “Zavodnička igra”, “Pletenica”, “Pirotski čoček”, “Šareno oro” i “Majino oro” karakteristične su numere sa podneblja juga, koje obiluju prebogatom ritmikom i ornamentikom. Značajno mesto zauzimaju i kola sa šumadijskom stilistikom “Petrovo kolo” i “Harmonikaški pozdrav Šumadiji” kao i “Rumunski izvor” i “Skandinavka kolo”

Za Veselinovića kritičari kažu da je pravo otkrovenje na harmonikaškoj sceni Srbije i da spada u veoma talentovane umetnike.

Autor je knjige “Škola narodne muzike za harmoniku” kao i više štampanih notnih izdanja. Njegov sajt muzikaharmonike.com od 2009. godine najveći je internet forum za harmonikaše i ljubitelje harmonike iz svih bivših republika SFRJ.

Za intenzivan rad na polju harmonike i popularizaciji ovog instrumenta 2015. godine dobio je priznanje na festivalu “Prva harmonika Vojvodine” u Staparu.

Za sada se izdvojila kompozicija "Tuga za jug"

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dana

    12:28 // 18. 7. 2016.

    Muzika i tradicija to se postuje

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: