Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:57, 20. 5. 2011.

| Društvo

Deca zadobila prelome kostiju na Krosu

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
rendgenski snimak ključne kosti D.S. nakon pada na Krosu

NIŠ - Iako je dvoje dece zadobilo prelome kostiju, a još nekoliko povređeno, organizatori prošlonedeljnog Krosa RTS kažu da ne znaju ništa o tome.

Dvoje osnovaca teško je povređeno a najmanje jedno lakše na Krosu RTS održanom prošlog petka na hipodromu na Gradskom polju.

Devojčici je prelomljena ključna kost, dok je jedan mališan zadobio prelom nadlaktice a jedan skočnog zgloba i lišnjače. Sve povrede zadobijene su na Krosu, potvrio je Južnim vestima na pomoćnik direktora Dečije hiruške i ortopedske klinike Kliničkog centra Niš dr Dragoljub Živanović.

Roditelji maloletne D.S. za povredu deteta krive organizatore koji, kako kažu, nisu pripremili stazu kako treba.

- Dete je pošlo sa starta i posle desetak metara zgazilo u rupu. Pala je na rame i od siline udarca prelomila joj se ključna kost. Doktor koji je pregledao u bolnici rekao nam je da je imala sreće jer je malo falilo da kost preseče arteriju. Staza očigledno nije bila pripremljena kako treba. Samo su pokosili travu i ogradili je, ali ispod trave je bilo rupa i kamenja i sva je sreća što još neko dete nije povređeno - kaže majka i najavljuje da će organizatore tužiti sudu.

U RTS nam je pojašnjeno da ta manifestacija nosi ime te medijske kuće kao „stvar prestiža“, ali da je organizacija poverena Ministarstvu prosvete i nauke.

Dragan Gejo, pomoćnik načelnika Školske uprave u Nišu na naše pitanje da li je upoznat sa povredama dece, odgovorio nam je da „zna sve o tome“.

- Pa, ja sam bio tamo sve vreme, taman posla da nemam informaciju. Pa, imam, sigurno. Bila je jedna povreda ramena ali je to dete zbrinuto u santitetskom vozilu, zbrinuta je, i tada, na terenu, nije bilo ništa.. ne znam kasnije. Međutim, sva deca su bila u obavezi da imaju lekarski pregled. To je kros i to može da se desi. Međurim, nikakva druga događanja slične prirode se nisu desila – rekao je Gejo.

Gejo odbacuje primedbe povređene devojčice i roditelja da staza nije bila pripremljena, da su travom koja je bila sveže pokošena samo prekrivene i da je to glavni uzrok nezgode.

- To je hipodrom na kome je pokošena trava i tu se kros trči već godinama. To je kros, a kros se trči u prirodi a ne po asfaltu i tartan stazi. Međutim, nastavnici su trebali da dovedi najbolje, znači one koji su već tamo trčali, razumete? To je hipodrom gde trče konji. Trava je pokošena u širini od 12 metara a u dužini od hiljadu, obeležena žutom trakom. Sa ciljem, razglasom.. kao, na kraju krajeva, u vreme Ričarda Lavljeg Srca i igara, tako je to – pojasnio je Gejo.

On, ipak, kaže da zna da teren nije bio idealno ravan ali ga je uporedio sa „terenu fudbalske lige na kom se igra fudbal“.

Da za povredu dece ne znaju potvrdili su nam i Živorad Jovanović, načelnik Školske uprave Ministarstva prosvete i nauke, Dragan Petković šef odseka za sport gradske uprave Niša i Jovan Jovanović generalni sekterar Saveza za školski sport.

Da stvar bude gora, ni nedelju dana nakon incidenta povređenu devojčicu još nije obišao niko od organizatora, niti je pozvao telefonom da vidi kako je, tvrde roditelji i najavljuju tužbu protiv organizatora.

Kros RTS održan je u Nišu u petak, 13. maja na "hipodromu" na Gradskom polju iza Tvrđave.


„Nije to ništa strašno“

Jedini koji je povređenoj devojčici pomogao bio je Dejan Živković nastavnik fizičkog vaspitanja iz Osnovne škole „Kralj Petar I“ čiji je D.S. učenik. Kada je video da je devojčica pala i da se drži za rame, odveo je do kola dežurne ekipe Hitne pomoći, ali su lekari konstatovali da „to nije ništa strašno“ i poslali je kući.

- Bavim se ovim poslom prilično dugo i video sam da nešto ipak nije u redu. Otišli smo i do ekipe Sportskog dispanzera koji je bio na stazi. Tamo su nam preporučili da snimimo povređeno rame. Pošto se roditelji nisu javljali na telefon, a Hitna pomoć nije htela da nas preveze, ja sam devojčicu odveo pešaka do Kliničkog centra, gde smo na rendgenskom snimu videli da je ključna kost polomljena – kaže Živković.

U Hitnoj pomoći nismo uspeli da dobijemo komentar. Prvo nam je rečeno da izjave za medije može da daje isključivo direktor Goran Stojiljković, ali i pored nekoliko telefonskih poziva i Stojiljkovićevih obećanja da će proveriti o čemu se radi i da će nam se javiti, odgovor nismo dobili.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivana Pavlovic

    17:15 // 7. 9. 2012.

    ludaci, jadno dete

  • miroslav stankovic

    07:57 // 21. 5. 2011.

    Pa da covek organizovao "viteske igra" ko u doba Ricarda,cak je i razglas stavio ko tada!!!
    Da nije i njemu,kad je bio mali, svirao MOZART ko "NEKIMA" po srbiji?!

  • Svetlana Petrovic

    21:07 // 20. 5. 2011.

    Sve što mogu da kažem je da roditelje povređene D.S. neko pogrešno savetuje. Tužbu, prema mom mišljenju treba podneti protiv lekara koji su dežurali tog dana na stazi zbog dijagnostikovanja povrede kao ''ništa strašno'', a ne organizatore krosa.
    Uz to u svakom sportu vazi pravilo - prvo nauči da padaš - upravo zbog povređivanja.
    Svi mi, mislimo da znamo da trčimo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: